Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

A kérdés joga a tiéd

Mit tennél akkor, ha lehetőséged lenne beleszólni a jövődet érintő kérdésekbe? Mit tennél akkor, ha kérdezhetnél a politikai döntéshozóktól? Szerinted ez lehetséges? A GovFaces tudja a választ.

GovFaces, a szócső

A 21. században a közösségi média óriási teret biztosít a kommunikáció terjedésének. Segítségével hétköznapi nyelven vagyunk képesek beszélni a politikáról, s ezáltal olyan eszméket, célokat juttathatunk el az állampolgárok felé, amelyek érdekeltté teszik őket a döntések, választások meghozatalában.

 

Az európai parlamenti választások közeledtével ez különösen fontos, hiszen ahhoz, hogy megfelelő döntést hozzunk, ismernünk kell az Európai Unió működését, valamint azokat a képviselőket, akik befolyással lesznek jövőnk alakulására.

 

A GovFaces egy olyan online platform, amely a közösségi média eszközein túl egyszerű és könnyen követhető módon biztosítja az állampolgárok és az európai parlamenti képviselők, jelöltek közötti kommunikációt. Lehetővé teszi, hogy a két fél közelebb kerüljön egymáshoz.

 

Papp Kristóf, a GovFaces országos koordinátora elmondta, nagy távolság van az állampolgárok és a politikai döntéshozók között. A magyar csapat négy lelkes tagból áll. Popper Eliza feladata a GovFaces céljainak és hírének eljuttatása minél több szervezethez. A GovFaces magyar médiában való megjelenéséért és Facebook oldalukért Fülep Ágnes felel. A GovFaces különböző rendezvényeken való részvételét és saját rendezvények szervezését pedig Endrődi Gábor látja el. Az ő céljuk, hogy az előbb említett távolságot áthidalják, és közvetlen kapcsolatot biztosítsanak a választók és az általuk megválasztott képviselők között. Honlapjuk lehetőséget nyújt a közösség számára, hogy kérdéseket tegyenek fel, s megosszák ötleteiket és véleményüket a politikusokkal

 

A GovFaces használata egyszerű és praktikus. Regisztráció után kérdéseket lehet feltenni az európai parlamenti képviselőknek. Ami a legfontosabb, hogy a moderátor szerepét a közösség tölti be, és ők is döntik el, hogy a politikusok melyik kérdésekre válaszoljanak.

 

A honlap ezenkívül multimédiás eszközöket, pl. videó és audio válaszokat is biztosít a számukra, így a felhasználók tudhatják, hogy a válasz tényleg magától a politikustól érkezett.

 

A GovFaces 2014. márciusában indult az Európai Unióban, magyarországi szervezete pedig áprilisban.  Minden uniós politikus számára elérhető a felület és ezáltal lehetőséget kapnak arra, hogy interakcióba kerüljenek az állampolgárokkal. Az indulás óta számos képviselő jelezte már csatlakozási szándékát, de még egy kis időnek el kell telnie ahhoz, hogy nyilvánvalóvá váljon, milyen lehetőségeket tartogat számukra a platform, és még többen éljenek ezzel.

 

Ami a szervezet egyik sajátossága, hogy politikailag semleges. „Semmilyen pártpolitikába nem folyunk bele, a mi célunk a közös párbeszéd és az egymás felé nyitás, politikai ideológiától függetlenül.”

 

Mindent a GovFaces-ről

Papp Kristóf országos koordinátor számos kérdésre válaszolt a szervezettel kapcsolatban, többek között arra is, mennyire tudják érdekeltté tenni az állampolgárokat, hogy merjenek kérdezni és beleszólni a jövőjük alakulásába.

 

Papp Kristóf: Jelenleg főleg a fiatalokra koncentrálunk, de azt gondolom, hogy minden országban, Európa szerte van az az 1%, aki érdeklődik a politika iránt. Nekünk rövid távon nem az a célunk, hogy politikailag aktivizáljuk az egész európai társadalmat, hanem az, hogy annak az 1%-nak lehetőséget adjunk, hogy kapcsolatba kerüljön az ő életét befolyásoló döntéshozóval.

 

Mi a tapasztalatod, mennyire közvetlenek a csatlakozó politikusok és egyáltalán releváns válaszokat adnak a kérdezőknek?

Vannak olyanok, akik már merik használni, és ezáltal sokkal közvetlenebbé váltak a kérdezőkkel szemben. Persze ennek is megvannak a maga személyes, formai szabályai, de úgy gondolom a válaszadások könnyen mennek.  Például: az első videóüzenet egy belga politikustól érkezett, aki egyszerre 3 kérdésre is válaszolt ilyen módon.

 

Milyen témák érdeklik most leginkább a fiatalokat?

Rengeteg kérdés van, ami érdekli őket, de ez országfüggő. Jelenleg a társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségek és a fiatalkori munkanélküliség a legvitatottabb témák a GovFaces oldalon.

 

Szerinted mi szükséges ahhoz, hogy nemcsak hazánkban, de más országokban is merjenek csatlakozni a politikusok vagy az állampolgárok?

Egyrészről nagy probléma, hogy bár sokat beszélünk az Európai Unióról, de kevés információval rendelkezünk az Európai Parlament munkájáról, működéséről és egyáltalán a képviselőikről. Másrészről a választási években láthatjuk, hogy milyen alacsony a választási hajlandóság. Ahhoz, hogy mindez megváltozzon, az állampolgárok és a képviselők kapcsolatba kell, hogy kerüljenek egymással. Fontos, hogy nyissunk egymás felé, és a GovFaces pont ezt biztosítja. Fel kell ismerniük mind a politikusoknak, mind a választóknak, hogy csak úgy tudnak megfelelő döntéseket hozni, ha felmérik és tisztában vannak a másik céljaival, értékeivel. Utólag már nem tudunk reklamálni. Most lehetőség van arra, hogy a választások előtt és után is kapcsolatban maradjunk egymással és meghallgassuk egymást, választ kapjunk kérdéseinkre.  

 

Számos olyan kezdeményezés van, ami hasonló tevékenységet lát el, mint a GovFaces. Ti mennyiben vagytok mások?

Egyrészt a már említett politikai semlegességben. Másrészt az a funkció is különleges, hogy a közösség moderálja az oldalt, ami közvetlenné teszi az egészet. Ezáltal sokkal közelebb tud kerülni egymáshoz a politikus és az állampolgár.

 

A GovFaces számos rendezvényen jelen van, ahol bemutatják céljukat, munkájukat, és igyekeznek minél több állampolgárt érdekeltté tenni ebben. A jövőben szeretnék az előadásokat interaktívvá tenni úgy, hogy az előadások alatt élő kapcsolatot biztosítanak az állampolgárok és a képviselők között, lehetőséget adva a kérdezésekre és a közös gondolkodásra.

 

Gyere el, és merj kérdezni. A jövőd sorsa a te kezedben van!

 

Tupi Zsófia

 

Ezt a cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook oldalán kommentelheted!

Közzétéve: szo., 24/05/2014 - 21:42


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!