Европейски младежки портал
Информация и възможности за млади хора в Европа

Európai választások 2014: Te is fogsz szavazni?

Launch of the League of Young Voters during the Youth Week
Official launch of the League of Young Voters during the European Youth Week
Azok a fiatalok, akik az előző európai választásokon nem szavaztak a legfőbb indokként az információhiányt jelölték meg. Az európai ifjúsági szervezetek ezen most változtatni akarnak.

League of Young Voters

Az Európai Ifjúsági Fórum azért hozta létre a League of Young Voters-t a VoteWatch Europe-pal és az International Debate Education Association-nel együtt, hogy növelje a fiatalok részvételét az Európai Parlamenti választásokon. Kiemelt cél még a fiatalok számára elérhető információ növelése a választásokról, valamint a politikai pártok és képviselők biztatása, hogy a kampányok során az egyik célcsoport a fiatal korosztály legyen.

 

A League egy online platformot fog létrehozni, amely a következőket fogja tartalmazni:

  1. Az összes információt a szavazásról,

  2. Egy felületet, ahol a fiatalok elmondhatják, hogy mely területek érdeklik őket a legjobban, amelyeket a politikusok be fognak építeni a kampányukba is,

  3. Egy összefoglaló táblázatot a politikai pártok által megjelenített ifjúsági témákról,

  4. Egy élő vitázási csatornát, amelyen az Európai Bizottság tagjai és a fiatalok megoszthatják egymással a véleményüket,

  5. Oktatói jellegű játékokat és eszközöket.

 

Y Vote 2014

Az AEGEE-Europe által létrehozott Y Vote 2014 célja, hogy növelje a fiatalok tudatosságát az európai választásokkal kapcsolatban. További cél még a fiatalok feljogosítása, hogy egy megfelelő információkon alapuló döntést hozzanak helyi és európai szinten egyaránt. A célok elérése érdekében egy szavazási segédletet fognak összeállítani, amely tartalmazni fog információt arról, hogy az EU hogyan működik, milyen politikai pártok vannak, és milyen programokkal készülnek. Az AEGEE tervei között van még egy busztúra megszervezése több uniós tagállamban, valamint egy fiatal egyezmény, amelynek során egy Ifjúsági Napirend keretében ajánlásokat fogalmaznak meg a parlamenti képviselők számára olyan témákban mint az oktatás, mobilitás, fiatalkori munkanélküliség, a válság hatásai és az EU szomszédságpolitikája.

 

A helyzet most

Egy Eurobarometer felmérés során 15-30 év közötti fiatalokat kérdeztek meg arról, hogy fognak-e szavazni a 2014-es Európai Parlamenti választásokon. Több mint két harmaduk (64%) igennel válaszolt, míg egy harmaduk (35%) azt mondta, hogy valószínűleg nem fog szavazni.

Публикувана на: пет, 07/02/2014 - 17:43


Tweet Button: 

Връзки по темата


Info for young people in the western balkans

Нуждаете се от експертна помощ или съвет?

Задайте въпрос!