Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Önkéntes munkavégzés továbbtanulás előtt

Stefan Savcic a bosznia-hercegovinai Brčko városában végzett önkéntes munkát, amikor ajánlatot kapott attól a szervezettől, ahol dolgozott: az európai önkéntes szolgálat keretében 12 hónapra kerestek valakit Németországba.

Stefannal arról beszélgettünk, hogy miképpen változtatta meg az életét ez az egy év.

Stefan csak 22 éves volt, amikor úgy döntött, hogy szülővárosát egy évre hátrahagyva a németországi Halle városának egyik óvodájában vállal önkéntes munkát. Most, hogy visszatért Boszniába, Stefan azt fontolgatja, hogy megint külföldre költözik. Ezúttal egyetemre szeretne járni egy másik országban.

 

Hol hallottál az európai önkéntes szolgálatról?
Stefan – Önkéntesként dolgoztam egy helyi szervezetnél a szülővárosomban, a bosznia-hercegovinai Brčkóban. Ők javasolták, hogy jelentkezzek arra a projektre, amelyet egy németországi partnerszervezettel közösen indítanak, és amelynek időtartama egy év. Nem kellett kétszer mondaniuk! Megírtam az önéletrajzomat és a motivációs levelet, és elküldtem a németországi szervezetnek. Eredetileg nem engem választottak a projektre, de a nyertes pályázó később visszamondta a lehetőséget. Egy hónappal a jelentkezés után felhívtak, és felajánlották, hogy mehetek.

 

Milyen tapasztalataid voltak az európai önkéntes szolgálatnál?
Stefan – Nagyszerű élmény volt velük dolgozni! Ez volt az első alkalom, hogy elhagytam szülővárosomat, sőt, úgy általában a Balkán-félszigetet.  Egy viszonylag nagy városba kerültem, ahol minden megvolt, amire csak szükségem lehetett. Óvodában dolgoztam: vigyáztam a gyerekekre, játszottam velük, gitároztam nekik. Az elején nem beszéltem jól németül, de ez nem volt gond. A fogadó szervezetnél nagyon jó mentoraim voltak, és sokat segítettek a munkámban. Tényleg nagyon élveztem ezt az egy évet. Ezért mindenkinek azt javaslom, hogy ne siessen a projekt kiválasztásával, és olyan önkéntes munka mellett tegye le a voksát, amelyet örömmel tud végezni. Fontos emellett, hogy az önkéntes szívesen tanulja az új nyelvet, és nyitott legyen arra, hogy új ismeretségeket kössön.

 

Mit tanultál németországi tartózkodásod alatt?
Stefan – Nagyon sok mindent. Először is megtanultam egyedül, szülők, család és legjobb barátok nélkül élni. Egy év nem a világ, és sok önkéntessel sikerült szoros barátságot kötni. Megtanultam boldogulni egy olyan országban, amelynek nem beszéltem a nyelvét folyékonyan, és azt hiszem, a projekt végére elég jól elsajátítottam a német nyelvet.  Ez az év megváltoztatta az életemet és az élethez való hozzáállásomat.

 

Ajánlod-e az európai önkéntes szolgálatot más fiataloknak?
Stefan – Természetesen! Hazámban azok a fiatalok, akik tovább kívánnak tanulni, rendszerint rögtön a középiskola után kezdik az egyetemet. Azt láttam azonban, hogy máshol, pl. Németországban ez nem így van. Ott a fiatalok a középiskola után általában kihagynak egy évet, és önkéntes munkát végeznek külföldön. Úgy kezdik az egyetemet, hogy van már egy kis nemzetközi tapasztalatuk. Szerintem érdemes lenne ezt a szokást nálunk is meghonosítani. Az európai önkéntes szolgálat abban is segít, hogy a fiatalok eldöntsék, melyik külföldi iskolában szeretnének továbbtanulni.

 

Ezenkívül a résztvevők az önkéntes munka során olyan emberekkel ismerkedhetnek meg, akik valamilyen formában segíteni tudnak nekik terveik megvalósításában.
Úgy gondolom, hogy továbbtanulás előtt minden fiatalnak érdemes lenne önkéntes munkát végeznie az európai önkéntes munka keretében. 

Közzétéve: sze., 06/07/2016 - 13:39


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!