Europäisches Jugendportal
Informationen und Chancen für junge Menschen in ganz Europa.

Tandemugrás a színvonalas EVS projektekért

Rengeteg olyan szervezet van külföldön és hazánkban is, ahol előszeretettel fogadnak és küldenek önkénteseket az EVS keretében. Egy ilyen projekt komoly felelősséggel jár, amire a résztvevők nem mindig vannak megfelelően felkészítve...

Annak ellenére, hogy az évek alatt egyre több tapasztalatot gyűjtöttek a fogadó és küldő szervezetek, még mindig léteznek olyan hiányosságok, amiken érdemes és kell is dolgozni. Ha sikerül elnyerni egy EVS pályázatot, akkor a résztvevők a nagy örömben hajlamosak megfeledkezni az esetlegesen felmerülő problémákról, illetve magáról az EVS önkéntes későbbi sorsáról is. Elég gyakori eset, hogy az EVS önkéntes a programot követően nagyon nehezen tud elhelyezkedni a munkaerőpiacon, pedig valahol pont ennek a megkönnyítése lenne a célja az önkéntes munkának. Enyedi Imre, az E.T.- EVS TANDEM elnevezésű képzés egyik főszervezője és trénere szerint a bajok abból erednek, hogy sem az önkéntesek, sem a küldő/fogadó szervezetek nincsenek kellően felkészítve, illetve az általuk birtokolt információik is gyakran hiányosak.  A projekt igyekezett ezekre a fennálló problémákra reagálni és használható ismereteket, illetve módszereket kínálni a résztvevők számára.

 

Kik vettek részt ezen a képzésen?

 

A képzésen a küldő szervezetek koordinátorai, illetve olyan EVS önkéntesek vettek részt, akik jelenleg már  a küldő szervezetüknél dolgoznak. Igyekeztünk úgy megválogatni a résztvevőket, hogy lehetőleg különböző tapasztalati szinten legyenek, hogy egymástól is legyen lehetőségük tanulni. Mindezek mellett fontosnak tartottuk, hogy nemzetközileg is vegyes legyen a csoport, így hívtunk közreműködőket Olaszországból, Törökországból, Horvátországból és Németországból is. A magyarokkal együtt összesen huszonhat résztvevője volt a tréningnek.

 

Mi mindenről tanulhattak a résztvevők?

A legnagyobb hangsúlyt maga az EVS projekt kapta, átvettük a legfontosabb fogalmait, illetve a lépéseit pontról-pontra a pályázástól a megvalósuláson keresztül egészen a visszacsatolásig. Mindezek mellett megismerhettük a szervezetmenedzsment és projektmendzsment módszereit is.

 

Hogyan zajlott maga a képzés?

 

A tréning elején a résztvevők magukat, illetve az általuk képviselt szervezetet mutattá

k be. A bemutatkozást követően egy hosszabb blokk következett, ahol az EVS-ről hallgatott meg a csoport egy előadást, ezenkívül akiknek volt jelenleg futó vagy tervezett EVS projektje, azok saját tapasztalataikat, gondolataikat oszthatták meg a témában. A képzés legfontosabb része az úgynevezett EVS tandem volt, ami allegóriája az ejtőernyős ugrásnak, hiszen itt is a tapasztalt EVS szervezőkkel ugranak fejest a kezdők a különböző műhelyfeladatokba. Ez úgy nézett ki, hogy a néhány fős csoportokba vegyesen kerültek tapasztaltabb és kevésbé tapasztaltabb résztvevők és nekik kellett közösen elvégezniük a kiosztott munkát. A feladatok öt fő téma köré épültek: hogyan találjuk meg a megfelelő önkéntest, hogyan osszuk be a feladatokat projekt előtt és alatt, hogyan tartsunk kapcsolatot az önkéntessel, valamint problémamegoldás és motiválás. Erre az öt kihívásra születtek általános megoldások, a megoldásokból pedig konkrét, használható eszközök.

 

A beszélgetéseink alatt kiderült, hogy talán az legnehezebb feladat, hogy miként találjuk meg a megfelelő önkéntest a kiválasztások alatt, valamint számukra miként tudunk minőségi munkát biztosítani. A résztvevőkkel együtt úgy éreztük, hogy erre a jövőben majd sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk. Bízunk benne, hogy a kezdeményezésünk eredményeként a képzésen résztvevő szervezetek sokkal eredményesebb projekteket tudnak a jövőben véghezvinni ezzel is inspirálva más szervezeteket.

 

Oravecz Diána

 

 

Kép: https://www.flickr.com/photos/skydiveandes/

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.918472961554225.1073741847.119430731458456&type=3

 

Videó a találkozóról: https://www.youtube.com/watch?v=HaoGpmyuM3k

 

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.

Veröffentlicht: Die, 27/10/2015 - 22:42


Tweet Button: 

Links zum Thema


Info for young people in the western balkans

Hilfe oder Beratung von Experten

Frag uns!