Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Erasmus+ Ifjúsági csere - élmény, tudás, tapasztalat!

„Rájöttem, hogy az előítéletek nem sokat jelentenek. Hallottam több élettörténetet, jobban megismertem magamat és a határaimat. „- Venter Mátéval beszélgettem az ifjúsági cseréken szerzett élményeiről.

Mi is az ifjúsági csere? Hogyan lehet részt venni egy ilyen ifjúsági cserén?

Az ifjúságcserék olyan Európa által támogatott projektek, melyeken különböző nemzetek fiataljai megismerik egymást, angolul beszélnek, tanulnak és persze jól érzik magukat. Ahhoz, hogy valaki ilyenre jelentkezzen, nem kell semmi különleges, én egy Facebook csoportban láttam meghirdetve a projekteket és már jelentkezem is.

 

Miért érdemes belevágni egy ilyen nemzetközi kalandba?

 

Hatalmas élmény, rengeteg új kaland és sokat lehet tanulni mindenféle témában. Fejlődik az angolod, hiszen ez a munkanyelv és elég intenzív napokon akár heteken keresztül csak ezt hallani. Rengeteg embert megismerhetünk, és nagyon hamar megtanulunk csapatban összedolgozni velük, ráadásul angolul, ami elég jó dolog.

 

Melyik volt a legemlékezetesebb cseréd? Milyen témákat érintettetek?

 

Eddig három cserén vettem részt. Norvégiában a természet volt a téma, Magyarországon, Boldogkőváralján az egészség, életmód, Belgiumban pedig a túrázás, természet és sportok. Nem tudok kiemelni egyet sem, mindegyik különleges volt. Norvégiában maga a hely volt csodás, például fantasztikus élmény volt áprilisban a hóban szánkózni, csatázni, menedéket építeni, túrázni. Boldogkőváralján jobban rámentünk a csapatmunkára, nagyon megszerettem az ottaniakat. Belgiumban pedig mintha egy túlélő műsorba keveredtünk volna. 5 nap túra teljes menetfelszereléssel, aztán jöttek a finom részek: sziklamászás (bekötött szemmel),kötélpálya, barlangászás.

 

Milyen tapasztalatokkal gazdagodtál?

 

Megtanultam csapatban dolgozni, idegenekkel más országokból. Rájöttem, hogy az előítéletek nem sokat jelentenek. Hallottam több élettörténetet, jobban megismertem magamat és a határaimat. Persze még millió és egy dolgot tanultam, mint például Belgiumban kicsit átértékeltem két hét patakban fürdés után a meleg zuhany örömét. Tudok sziklát mászni, biztosítani, tanultam pizzát sütni és szitkozódni már legalább 6 nyelven.

 

Hol tudod ezeket hasznosítani?

 

Nyilván nem hátrány, ha az ember tud megfelelő módon kommunikálni külföldiekkel, vagy összedolgozni velük. Mások által jobban megismertem magamat és az igényeimet. Biztos, hogy másképp gondolkodnék, ha nem jöttem volna el ifjúsági cserékre.

 

Milyen terveid vannak a jövőre nézve?

Tervben van még egy lengyelországi és egy lettországi csere, az előbbinek a színház köré fonódik a témája, az utóbbi a környezetvédelemmel fog foglalkozni.

 

Kiknek ajánlanád ezt a lehetőséget?

 

Mindenkinek. Bár kell egy adag bátorság hozzá. Többször magunknak kellett leszervezni az utazást, amit később visszatérítettek. Aki szeretne világot látni annak az ilyen projektek kötelezők.

 

Holczer Mónika

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.


Közzétéve: sze., 26/08/2015 - 00:06


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!