Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

EVS a Fülöp-szigeteken – HIV/AIDS megelőzési projekt Cebuban

El tudod azt képzelni, amikor pont diplomaszerzés előtt vagy, egy gyakornoki program közepén és egy évre ott kéne hagynod a családodat, macskáidat és hipergyorsan elintézni mindent (oltások, vízum), hogy a világ másik csücskébe költözz?

Az életben történnek csodák, általában akkor, amikor abszolút nem számítunk rá, viszont ezek a csodák sincsenek ingyen. Kell egy nagy adag bátorság, elhatározás, és nyitottság, hogy olyan legendás életed legyen, amiről mindig is álmodtál. Én egy évig voltam önkéntes egy szigeten, ahol kókuszpálmák, banánfák, hófehér homokos tengerpartok és valami egészen másféle világ vett körül.

 

Ilyen lehetőség nem gyakran adódik az ember életében, így úgy döntöttem belevágok ebbe a kalandba és bármi is jöjjön, én állok elébe. Letöltöttem a jelentkezési lapot, végigolvastam a feltételeket, illetve a két projekt leírását is. Az egyik Manilában egy természetvédelmi, újrahasznosítási projekt volt, a másik pedig Cebuban egy HIV/AIDS megelőzési program LGBT közösségben. Akkoriban nagyon kevés információm volt a HIV-vel élő emberekről és nagyon olyan barátaim sem voltak, akik az LGBT közösségből kerültek volna ki, így kicsit aggódtam, hogy mennyire fogom tudni jól végezni a munkámat, hiszen ezen a területen nagyon magas szintű nyitottságra és empátiára van szükség. De mélyen éreztem, hogy minden aggodalmam ellenére, nekem Cebuba kell mennem, nekem ott van dolgom.

 

Amikor először néztem meg a bemutató videóját a Cebu Plusnak (HIV megelőzési alapítvány, ahol dolgoztam) akkor még Manilában voltam (ugyanis ott volt a 2 hetes felkészítő tréningünk). De rögtön éreztem, hogy egy nagyon színes és őrülten jó társaságban fogom tölteni az önkéntességemet. A motivációm adott volt, már csak azzal kellett megküzdenem, hogy megszokjam a klímát, illetve azt a tényt, hogy bizony szép tengerpartok ide, vagy oda (amik persze jó pár órára voltak a várostól és persze nem mindig futotta a kiruccanásokra sem) a harmadik világba csöppentem. Nem volt túl bizalomgerjesztő, hogy repülő óriáscsótányok, koszos utcák, hajléktalan gyerekek, patkányok és mélységes nyomor vesz körül. Ha le kéne írnom a Fülöp-szigeteket, akkor azt mondanám, hogy olyan, mintha egy időben a Menny és Pokol egyesülne ebben az országban. Álmok és rémálmok, végtelen ellentétek… Ha valaki gazdag, pofátlanul az, ha szegény, akkor megváltoztathatatlanul a nyomor rabja marad, a középréteg pedig csak nagyon kicsi százaléka a populációnak. Nem volt egyszerű feladat lefaragnom az igényeimből, hogy a megszokott mindennapi komfort már nem adott számomra. Amikor ezt sikerült megszoknom elkezdett kirajzolódni előttem ennek a helynek a varázsa, az emberek nyitottsága és kedvessége, az érzés, hogy fontos dolgot tehetek értük.  Az egész világnézetemet, az emberekhez való hozzáállásomat formálta át ez a munka. Már nem érdekel, ki honnan jött, kinek mi a nemi identitása, hogyan öltözködik, mi a vallása, kultúrája, mert megtanultam mindenkiben az értéket, az EMBERT látni. A legszebb élményem az volt, amikor az utolsó hetekben egy olyan filippínó ismerősöm keresett meg, aki rajtam kívül senkiben sem bízott meg, és megkért legyek a HIV tanácsadója, vezessem végig a HIV teszt procedúráján. Sajnos a teszt eredménye pozitív volt, de olyan erőt adott a támogatásom számára, hogy egyáltalán nem omlott össze a hír hallatán, hanem már kész tervekkel vezettem be a kezelési programunkba. Elmondása szerint, ha nem találkozunk, talán sosem lett volna bátorsága tesztre menni, aminek viszont elég hamar szörnyű következményei lettek volna. Ha másért nem is, ezért már megérte ott lennem. Leírhatatlan ez az érzés.

 

Amikor egy ilyen intenzív élményben vehet részt az ember, mint amit az EVS nyújtott nekem, akkor akaratlanul is azt érzed, hogy mindezt tovább kell adnod másoknak is. Azt a szemléletet és elhivatottságot, amit az emberi jogokkal kapcsolatos munkámmal szereztem a blogomon keresztül osztom meg a világgal, hogy minél több emberhez eljuthasson, amit láttam, tapasztaltam és éreztem.

 

 

Ha bővebben érdekel a téma itt olvashatsz róla: http://philippines.blog.hu/

Küldő szervezet: http://helpi.hu/

Fogadó szervezet a Fülöp-szigeteken: http://www.bevolunteer.net/philippines-ysda

A HIV megelőzési szervezet, ahol az önkéntes munka zajlódott: https://www.facebook.com/cebuplus?fref=tshttps://www.facebook.com/cebuplus?fref=ts

 

Oravecz Diána

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.

Közzétéve: h., 17/08/2015 - 01:21


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!