Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Csak fel kell emelni a hüvelykujjad!

Stoppoltál már életedben?A 23 éves Olasz Vivien sem próbálta az utazásnak ezt a módját,addig,míg nem kezdett el önkénteskedni Szlovéniában.Vivi EVS önkéntesként stoppolta végig Európát 2 barátjával.16 nap alatt 15 nagyvárost látogattak meg.

Kezdjük a történet elején, hogy kerültél Szlovéniába?  

 

Közgazdaságtant tanultam, majd ezen a területen is helyezkedtem el. Egy átlagos nap, kaptam egy hírlevelet, aminek az alján volt egy EVS (Európai Önkémtes Szolgálat) lehetőség. Megnyitottam, elolvastam, megtetszett, elküldtem a jelentkezésemet, és már ki is választottak. Szerettem volna egy kicsit mást csinálni, kipróbálni magam külföldön és valami jót tenni, segíteni.  

 

Miért pont Szlovénia?  

 

Ez volt az első és egyetlen hely ahova jelentkeztem, tetszett a projekt is és időben is megfelelő volt számomra. Így 2015 augusztusában már Szlovéniában voltam és elkezdtem a 9 hónapos EVS önkéntes szolgálatomat.  

 

Milyen feladataid voltak EVS önkéntesként?  

 

Nagyon szerencsésnek érzem magam, mert a projektem többféle tevékenységet foglalt magába. A hét napjait különböző helyszíneken is töltöttem. Dolgoztam általános iskolában, óvodában, fogyatékkal élőkkel és ifjúsági központban.  

 

Mikor, miért kezdtél el stoppolni?  

 

Az érkezési tréningemen, amit minden EVS önkéntes kap amikor megérkezik az országba és elkezdi a munkáját ismertem meg Diegot és Shast. Az első perctől egy hullámhosszon voltunk, s a tréning után is összejártunk. Mivel, mindannyian utazni szerettünk volna, ezért kellett keresnünk egy megoldást, hogy hogyan utazzunk kevés pénzből, hiszen az EVS alatt kapott havi zsebpénz, nem elég nagyobb utazásokra. Így a projekt második hónapjától elkezdtünk Szlovénián belül stoppolni. Az első utunk a szlovén tengerpartra vezetett. Aztán szinte természetessé vált a stoppolás, stoppal mentünk egymást látogatni, vagy a fővárosba Ljubljana 

 

Hogy született meg végül az ötlet hogy egészen Amszterdamig elstoppoljatok?  

 

Az ötlet Diego fejéből pattant ki, kb. fél évet készültünk rá, és komoly projektmunka állt mögötte. Az utazás az önkéntes szolgálatot népszerűsítette s egyben az EVS programunk zárása is volt. 

 

Kik segítettek a megvalósulásban?  

 

A szervezeteink maximálisan mellettünk voltak, féltettek minket, de támogatták az ötletet az első perctől fogva. Együtt határoztuk meg aztán a költhető pénzkeretet is. Összesen 44 eurót költöttünk, fejenként 5 euróból oldottuk meg a napi étkezésünket. Szállásra nem költöttünk, hiszen couchsurfingeltünk, a stoppolás pedig szintén nem került semmibe. Kaptunk egy GPS nyomkövetőt is, ami mindig nálunk volt, így mindig tudták merre járunk.  

 

Hogy készültetek a nagy útra? 

 

Fontos volt számunkra a biztonság, és hogy jól érezzük magunkat, így megbeszéltünk egy jelet, arra az esetre ha kényelmetlenül érezzük magunkat az autóban, vagy azonnali segítségre szorulunk és változtatni kell a helyzeten, ki akarunk szállni, vagy vissza akarunk fordulni. Mindenkinek volt hátizsákja és alapvető utazáshoz szükséges dolgok, semmi más különlegesség.  

 

Milyen tapasztalatra tettél szert az út során?  

 

Összesen 24 autó állt meg nekünk, így rengeteg jó emberrel ismerkedtem meg. Számomra a legjobb élmény az volt, hogy a médiából sugárzott hírek ellenére az emberek alapvetően jók és nagyon segítőkészek. Volt, aki meghívott minket vacsorázni, vagy elvitt minket olyan helyekre ahol ingyen vagy nagyon jelképes összegért tudtunk enni. A stoppolásnál soha nem tudod mi fog veled történni. Utaztunk kamionosokkal, audival járó üzletemberekkel, tanárral, anarchistákkal, fiatal párokkal, nyugdíjasokkal, és volt hogy egy mozgáskorlátozott hölgy vett fel minket. 

 

Mi az amit másként csinálnál?  

 

A költségvetésünkbe nem terveztük bele a nagyvárosi tömegközlekedést, így sokszor bliccelnünk kellett. Bécsben el is kaptak a metró ellenőrök, és megbüntettek minket. Ezt mindenképp másként csinálnám, hiszen kényelmetlen és stresszes is volt a bliccelés.  

 

Miből állt egy napotok? Jutott idő városnézésre? Szórakozásra?   

 

Ha azt gondolod hogy egy ilyen út csak buli, akkor el kell mondanom hogy nem az. Nekünk munka is volt egyben, hiszen több nagyobb városban is pl. Bécs, Berlin és Prága előadást tartottunk az EVS-ről, az önkéntességről, és természetesen beszámoltunk az addig megtett útról is. Élményeket szereztünk, de nagyon fárasztó is volt egyben. Reggelizés után több kilométert gyalogoltunk a stoppolós helyre (általában benzinkútra), majd egy-két órába telt mire autót találtunk. Aztán a több órás út után szállás keresés, bevásárlás, főzés, vacsora és készülődés a következő napra. A városok nevezetességeit megnéztük, de ha legközelebb belevágok egy ilyen útba, akkor több időt fogok hagyni városnézésre, akár több napot is kalkulálnék egy egy helyre.  

 

Melyik volt a legnehezebb pillanat az út során?  

 

Amikor a német-holland határon bolyongtunk és 4 autó is rossz irányba vitt minket, akkor az egy sorozatos rossz széria volt, és voltak pillanatok, amikor azt hittem sosem érünk Rotterdamba.  

 

Melyek voltak a legjobb pillanatok?  

 

A legjobb pillanatok egyike volt, mikor az osztrák-szlovák határnál sétáltunk már több órája, mert nem vett fel minket senki. Ott voltunk a semmi közepén, már vízhólyagos volt a lábunk a gyaloglástól, de tudtuk, hogy ott vagyunk egymásnak és semmi rossz nem történhet. Az út mellett hatalmas szántóföldek voltak és tiszta égbolt, így életem egyik legszebb naplementéje volt, amit láttam. Ezek a pillanatok megfizethetetlenek, s nem lett volna részem benne, ha átlagos megszokott módon utazom. Vagy amikor Amszterdamba érve a török kamionsofőr, akivel megosztottuk élményeinket az út során, adott nekünk 50 eurót azzal a címszóval, hogy meleg van srácok, igyatok egy sört!  

 

Milyen üzenettel tértél haza? Mit tanultál az út során?  

 

A legfontosabb amit tanultam az út során, hogy ne ítélkezz! Ne ítélkezz a TV, média alapján, menj és tapasztald meg saját magad a világot. A másik az, hogy merj nagyon álmodni, mert bármi megtörténhet! 

 

 

Holczer Mónika

 

Kép forrássa: pixabay.com

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.

 

 

Közzétéve: h., 08/08/2016 - 19:29


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!