Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Fedezd fel a világot és találj önmagadra!

Szeretnél világot látni? Szeretnéd megismerni önmagadat és a határaidat? Szeretnéd megmutatni mire vagy igazán képes? Akkor a Fiatalok a Vidékért Egyesületnél van a helyed!

FIVE

A Fiatalok a Vidékért Egyesület -röviden FIVE- azzal a céllal jött létre, hogy elősegítsék a fiatalok nemzetközi mobilitási projektek általi, iskolán kívüli tanulását.  Ez egy független és világnézeti ideológiáktól mentes, alulról építkező, non-profit egyesület, amelyet gödöllői agrárhallgatók hoztak létre még 1999-ben.

 

Ma, a 21. században egyre több tehetséges fiatal van, akik arra várnak, hogy valaki felismerje őket és segítsen tehetségük kibontakoztatásában. A FIVE úgy gondolja, hogy a fiatalok egyik legfőbb szükséglete ez. Éppen ezért a formális oktatás mellett megteremtik számukra azokat a lehetőségeket, amelyekből tanulhatnak, és megmutathatják a világnak, hogy valójában mire is képesek.

 

Olyan tanulási céllal rendelkező projekteket valósítanak meg, amelyek gyakorlatiasak és konkrét fizikai megvalósulásuk is van, gyerekekre vagy fiatalokra irányulnak, az egészséges és aktív életmódra nevelnek, tisztelik a hagyományokban rejlő tudást és értéket, ugyanakkor törekszenek az újragondolásra és az újításra. Mindezt úgy, hogy sosem feledik alapértéküket, amely a vidéki életformát, az önellátó gazdálkodást, az öngondoskodó szemléletet és a kisközösségek nélkülözhetetlenségét tartja szem előtt.

 

Projektek, melyek közelebb hoznak egymáshoz és a világhoz

Ahány ember, annyi féle érdeklődési kör, de mindegyikben van egy közös momentum, méghozzá a TUDÁSVÁGY. Az egyesület másodlagosnak tartja, hogy a résztvevőik mit tanulnak a projektek során, inkább az az elsődleges tényező, hogyan tanulják azt, mert további pályafutásuk során ez fogja meghatározni tudásuk használhatóságát.

 

Projektjeik intenzívek, hatékonyak és igen kedveltek a fiatalok körében. Aki részt vesz ezeken nem csupán az utazás izgalmát éli át, de kipróbálhat új dolgokat is, miközben felfedezi a világ sokszínűségét. Az önálló élet, gazdálkodás során lehetőséget és ötletet kaphat elképzelései megvalósításához. Belekóstolhat egy szakmába, szélesítheti látókörét, új készségeket sajátíthat el, kifejtheti véleményét, a közösség részévé válhat, nyelvet tanulhat. Részese lehet egy igazi kalandnak, mely során jó ügyet szolgálva másokon segíthet, és megmutathatja, hogy mire is képes igazán.

 

Önkéntesként Európában

Az önkéntesség megtanított arra, hogy kitartó legyek, és ha falba ütközöm, keressek más utat. Egyre inkább hiszem azt, hogy az itt végzett munkámnak értéke van, és álláshoz, még több baráthoz, még több megbecsüléshez fogok jutni általa.”/ Lengyel Csilla, EVS önkéntes Portugáliából/

 

Az Egyesület 2001 óta nagyjából 150 fiatalt küldött hosszú távú Európai Önkéntes Szolgálatra.

 

A legjellemzőbb országok, ahová önkénteseik mennek: Skandinávia, Portugália, Spanyolország, Olaszország, Franciaország, Németország.

 

Az önkéntesség egy igazi önismereti utazás. A résztvevők olyan személyiségfejlődésen mennek keresztül, melynek során olyan képességekre, ismeretekre bukkanhatnak rá, amit korábban nem tudtak saját magukról. A legfontosabb, hogy a kint eltöltött idő során lehetőséget kapnak arra, hogy ráleljenek életcéljaikra és olyan képességekre tegyenek szert, melyekkel mindezt el is tudják majd érni, meg tudják valósítani álmaikat és végső soron érvényesülni, boldogulni tudjanak az életben.

 

A jelentkezés elejétől fogva az Egyesület szoros kapcsolatot ápol az önkéntesekkel. Teljes körű segítséget és információt nyújtanak számukra az EVS jelentkezéssel kapcsolatban, legyen az egyéni tanácsadás, önéletrajz, motivációs levél írása, vagy épp a kiutazással kapcsolatos információ nyújtása.

 

A Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával 2014-ben számos fejlesztés született, amelyek még inkább megkönnyítik az EVS önkéntesekkel való együttműködést és felkészítést.  Olyan segédletek állnak rendelkezésre, amelyek további segítséget nyújtanak a fiatalok számára, hogy elkészítsék első bemutatkozó dokumentációjukat, és lépésről lépésre kalauzolják őket az EVS világában a programmal való első találkozásuktól egészen a hazaérkezést követő tevékenységekig.  Az Egyesület minden önkéntesét személyesen követi nyomon az EVS projekt ciklus teljes időtartama alatt. A nyomon követés heti rendszerességű kapcsolattartást jelent.

 

Váltsd valóra az álmod, keresd a Fiatalok a Vidékért Egyesületet!

 

Tupi Zsófia

 

Ezt a cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook oldalán kommentelheted.

Közzétéve: p., 27/02/2015 - 09:48


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!