Portal Ewropew taż-Żgħażagħ
Informazzjoni u opportunitajiet għaż-żgħażagħ madwar l-Ewropa.

Egy éves az Erasmus+ program

Forrás: https://www.facebook.com/EurodeskFLP
Forrás: https://www.facebook.com/EurodeskFLP
Február 18-án, a tavaly indult európai Uniós együttműködési program, az Erasmus+ kapcsán rendezett sajtótájékozatót az Erasmus+ Ifjúsági Programiroda. A kezdeményezésnek köszönhetően évente 7000 fiatal próbálhat szerencsét külföldön.

Az Erasmus+ számokban

Novák Katalin Család és Ifjúságpolitikáért felelős államtitkár elmondta, hogy az Erasmus+ összesen hét korábbi Európai Uniós program összerakásából született meg, és 14 milliárd Eurós támogatást jelent az összes tagállamnak. Az Erasmus+ Ifjúsági programjaira éves szinten 1,3 milliárd forint áll rendelkezésre, aminek köszönhetően a 2014-2020-as ciklusban közel 50 000 fiatal szerezhet nemzetközi tapasztalatot.

 

Mobilitási program

A program három kategóriára osztható. A Mobilitási projektek közül az egyik az Ifjúsági csere, mely lehetőséget nyújt arra, hogy a jelentkezők különböző kultúrákat ismerjenek meg, tanuljanak kortársaiktól akár a környezetvédelem, média, egészségvédelem vagy épp a mezőgazdaság témakörében. Szintén a mobilitást segíti elő az Európai Önkéntes Szolgálat, vagyis az EVS, ami évente 500 magyar fiatalnak segít, hogy hosszabb-rövidebb időt önkénteskedjenek külföldön. Az EVS esetében a pályázás egy itthoni, küldő szervezet és egy külföldi, fogadó szervezet közreműködésével történik.

 

Nemzetközi párbeszéd

A második kategóriában ifjúsági szervezetek illetve informális csoportok pályázhatnak. Lehetőség van a jó gyakorlatok megosztására, társadalmi vállalkozások kidolgozására, mindezt nemzetközi partnerekkel. Az Erasmus+ harmadik területe a strukturált párbeszédet segíti elő. De mit is jelent ez? Tulajdonképpen azt, hogy a fiatalok nemzeti és nemzetközi találkozókon megoszthatják véleményüket a döntéshozókkal korosztályukat érintő intézkedésekről és folyamatokról.


Máté Gergely a Programiroda igazgatója elmondta, hogy az Erasmus+ lehetőséget ad arra, hogy az állami, a civil és a vállalkozói szféra együttműködjön, valamint kiemelte, hogy a hátrányos helyzetű fiatalok a program kiemelt célcsoportját képezik.

 

Életre szóló élmény

A sajtótájékoztatón az Erasmus+ külföldi programjain résztvevő fiatalok is beszámoltak élményeikről. Sarlós Eszter, aki 11 hónapot töltött az EVS keretében Franciaországban, kiemelte, hogy a program remek lehetőséget nyújtott számára, hogy anyanyelvi környezetben fejleszthesse nyelvtudását. Eszter egy szociokulturális központban nehéz családi körülmények között élő gyermekekkel foglalkozott, mindeközben a mindennapjait igazi multikulturális környezetben töltötte, hisz egy német, egy örmény, és egy olasz önkéntessel lakott együtt.

 

Az Ifjúsági Csereprogramokon szerzett tapasztalatairól számolt be a már vezetőként és szervezőként tevékenykedő Nedeczky Lilla, aki szerint a csereprogram nem más, mint „kreatív játszótér fiatalos felnőtteknek.”

 

Beadási határidők

Február 4., április 30. és október 1. Ezt a három dátumot kell jól a fejébe és a naptárába vésni annak, aki a pályázáson töri a fejét, de az Erasmus+ Ifjúsági Programirodához is bárki fordulhat a felmerülő kérdésekkel.

 

Pataki Sára

 

Ezt a cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook oldalán kommentelheted.

Pubblikat: Ħam, 26/02/2015 - 14:46


Tweet Button: 

Links relatati


Info for young people in the western balkans

Teħtieġ għajnuna jew parir espert?

Staqsina!