Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

EVS Guide I. rész – Előtte

Háromrészes sorozatunkban az EVS önkéntességet járjuk körül. Most megtudhatod, mit kell tudni az előkészületekről, hamarosan pedig hasznos praktikákat ismerhetsz meg a projektidőre, majd arról is szó lesz, mi vár(hat) rád a program után.

Annak, hogy Magyarországról miért utazik egyre több fiatal külföldre önkénteskedni, számos okot találhatunk. A röpke házi felmérésünkből az derül ki, hogy a suli végén sokan nem találnak munkát, vagy talál munkát, de semmi kihívást nem érez benne. A leggyakoribb  viszont, hogy a kalandvágy és a nyelvtanulás lehetősége miatt választják a külföldi önkéntes munkát. Ki ezért, ki azért vág bele az EVS (European Voluntary Service) szolgálatba, de egyvalami közös bennük: mindenki azt mondja, hogy megéri!

 

Magáról a programról már írtunk itt a honlapon, mint ahogy arról is olvashattál, hogy mit jelent önkéntesnek lenni Európában, sőt, azt is körbe jártuk, hogy miért érdemes EVS-re menni, arról viszont még nem beszéltünk, mi is ennek a menete és mi mindent kell elintézni addig, míg felszállsz a repülőre, vagy a vonatra.

 

Önkéntes leszek külföldön – a tervezés fázisa

 

Itt a Youth portálon is megtalálhatod az EVS adatbázist, ahol több ezer lehetőség közül választhatsz. A szűrők segítségével kereshetsz országra és szűkítheted a találatokat önkéntes tevékenységekre is. Fontos, hogy bejelöld a „Receiving organisation”, azaz fogadó szervezet opciót!

 

A kiadott találatokból érdemes az összes számodra szimpatikus projektet átolvasnod és kimentened, mert EVS-re az esetek nagy részében első körben neked kell jelentkezned a leírások alján lévő elérhetőségeken.

 

A másik lehetőség, ha a Facebookon EVS csoportokhoz csatlakozol (már minden országnak van egy-egy groupja) és követed a hazai szervezetek oldalát is, hiszen gyakori, hogy felkerülnek oda is megpályázható projektek.

 

Ha megvan az „ők szimpik” listád, önéletrajzot és motivációs levelet kell írnod.

 

Add el magad – a munka fázisa

 

Mivel egy-egy szervezet évente számos felkeresést kap leendő önkéntesektől, nagyon fontos a jó önéletrajz (CV) és motivációs levél elkészítése. Az EVS fogadó szervezetek ugyan elfogadják az európai típusú önéletrajzokat is (pl. Europass), viszont sokkal jobban szeretik a kreatív bemutatkozásokat: a videó CV-t, vagy a Prezivel, Power Pointtal készített, színes, fényképeket is tartalmazó önéletrajzokat.

 

A motivációs levelek esetében fontos megjegyezni, hogy maximum egy A/4-es oldal terjedelemben kell kifejtened, miért te vagy a legalkalmasabb az adott projektre! A legfeljebb 4-5 bekezdésből álló motivációs leveledben írj egy kicsit magadról, a második bekezdésben írd meg, miért azt a szervezetet választottad (kitérhetsz arra is, miért pont azt az országot/régiót választottad), a harmadik szóljon arról, miért azt a projektet szeretnéd megpályázni, a negyedikben pedig fejtsd ki, miben tudnál te fejlődni a projekt által!

 

Hasznos tippeket olvashatsz és önéletrajz mintákat is láthatsz a Messzelátó Egyesület oldalán. Nagyon fontos, hogy minden projekthez egyedi motivációs levelet írj!

 

Légy türelmes majd légy boldog! – a várakozás fázisa

 

Ugyan az adatbázisban található projektekre az év bármely napján jelentkezhetsz, önkénteseket mégsem tudnak akármikor fogadni a külföldi szervezetek. A kiválasztás során elsősorban az önéletrajzok és a motivációs levelek alapján szűrnek, a második fordulóban pedig egy interjú következik (online vagy telefonos), általában angolul vagy a célország nyelvén.

 

Ha az interjú jól sikerült, egy küldő szervezetre lesz szükséged. Minden városban van legalább egy EVS Sending Organisation, ám az sem ritka, hogy korábbi partnerségek miatt az ország egy másik részén működő szervezet fog delegálni téged.

 

A projekt kezdetéig neked már nem is lesz más teendőd, mint részt venni egy felkészítő foglalkozáson/táborban, ugyanis az adminisztrációt a szervezetek elintézik egymás között.

 

Nem csak a bepakolás van hátra – a felkészülés fázisa

 

Sikeres kiválasztás után már pontosan tudni fogod, mikor és hogyan jutsz ki a fogadó szervezetedhez. Mivel egy-egy projekt akár egy évig is eltart (a legrövidebb két hónap), érdemes minden évszaknak megfelelő ruhát beszerezned és tájékozódnod a kinti körülményekről. Érdemes elkérni a már kint élő önkéntesek e-mail címeit is és tőlük megszerezni a hasznos infókat. Az étkezésre és a szállásra nem lesz gondod, zsebpénzt is kapsz (ami a saját tapasztalatom alapján elég egy hónapra és a legjobb, hogy minden hónap legelején, így már az első napokban lesz pénzed), és az egészségbiztosításodat is fizetik.

 

Viszont még itthon érdemes beszerezni egy kártya független mobilt, kirándulós cuccokat és egy kis hazait a kintiek megajándékozására. Még a projekt kezdete előtt megkapod az MSH-Global Biztosító levelét, amivel a hozzád legközelebbi Országos Egészségpénztárhoz kell bemenni, hogy szüneteltesd a hazai TB-d, különben fizetned kell havonta kb. 6000 Ft-ot.

 

Ha mobil előfizetésed van, azt valamennyi szolgáltatónál fél évig minimális összegért szüneteltetni tudod (a külföldi forgalom a havidíjon felül van), vagy érdemes addig átadni azt másnak, hogy ne kelljen havonta több ezer forintot erre költened.

 

Viszont, mivel az egészségbiztosításod fedezi a szemészeti kezeléseket, a kontaktlencsét már érdemes a fogadó országban megvenni, mert akkor visszakapod az árát. Ugyanez igaz a gyógyszerekre is. Ám, ha pontosan tudni szeretnéd, mit is fedez a biztosításod, érdemes utána olvasni az MSH oldalán, ahol magyar nyelvű tájékoztató is elérhető.

 

A következő részben arról írunk, mire érdemes figyelned a kint tartózkodásod során.

 

Fülep Bálint

 

Ezt a cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook oldalán kommentelheted.

Közzétéve: p., 05/09/2014 - 13:25


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!