Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

EVS – a lehetőség, hogy te legyél a változás, amire vágysz a világban!

Az Európai Unió EVS projektje keretében a fiatalok jótékony ügyek szolgálatába szegődhetnek. Mihai Andone azért jelentkezett rá, hogy csökkentse a honfitársai elleni előítéleteket. Majd’ egy év elteltével büszkén tekint vissza eredményeire.

Miért Magyarországot választottad EVS-ed helyszínéül?

EVS-emet megelőzően sok éven keresztül a román Zamolxes Foundation civil szervezetnél önkénteskedtem, és ezen keresztül lehetőségem adódott jó néhány ifjúsági cserén való részvételre. Bár ezek a kezdeményezések általában arra irányulnak, hogy felszámolják az előítéleteket és a kultúrák közötti ellenségeskedést, észrevettem, hogy a románokkal mégis máshogy bántak a külföldiek, mint az elvárható lett volna, főleg azokban az országokban, ahol sok a romániai bevándorló. Azzal a személyes célkitűzéssel szántam rá egy évet az EVS keretén belüli önkénteskedésre, hogy aktívan küzdjek a románokkal kapcsolatos negatív sztereotípiák felszámolásáért, ezért egyértelmű volt, hogy olyan országot fogok választani, ahol ez a probléma fokozottan jelen van. A jelentkezési lapomra ennek megfelelően Lengyelországot, Litvániát és Magyarországot írtam. Amint megérkezett az első pozitív visszajelzés Nyíregyházáról, a Mustárháztól, már csomagoltam is.

 

Ezek szerint a kultúrák közötti megbékélés elősegítésével foglalkozik a projekted?

Igen. A neve ’Different cultures on the same wavelenght’ (Különböző kultúrák ugyanazon a hullámhosszon), és a célja az, hogy a médiát hívja segítségül ahhoz, hogy az Európai Unió területén élő népek többet tudjanak egymásról. A bázisunk egy fél-profi rádió stúdió: itt tevékenykedünk, híreket válogatunk, témákat keresgélünk, műsorokat szerkesztünk és adunk elő. Repertoárunk sokszínű, a rendszeres műsorok között van például a ’Pletyka műsor’, amely során különböző EU-s országok sztárjait mutatjuk be; a ’Kulturális show’, amely az önkénteseknek ad arra lehetőséget, hogy a saját országukról beszéljenek; illetve a ’Szabad téma műsor’, amelyben felvetünk egy kérdést és azt vitatjuk meg magunk között és a betelefonálók segítségével. Kedvenceink között voltak idáig a „Mit tennél, ha nyernél 1 millió Eurót?”, illetve a „Milyen lenne a világ vallások nélkül?” kérdések. A témákat több nyelven is prezentáljuk, van választék, hiszen heten dolgozunk itt önkéntesként. Spanyolországból, Oroszországból, Palesztinából, Franciaországból, Olaszországból és Erdélyből érkeztek a többiek.

 

Gondolom, te is sokat tanultál a többi önkéntes és Magyarország kultúrájáról.

Igen, létrehoztunk egy külföldi közösséget, amihez bárki csatlakozhat, aki Nyíregyházán van Erasmussal, EVS-sel vagy más program keretében. Velük járunk bulizni és az országon belül is együtt utazunk, például voltunk már Debrecenben és Budapesten. A rádiózás miatt sok rendezvényre ingyen bemehetünk, ezeket mindig nagyon élvezem, mert nagyon mások, mint amihez én hozzá vagyok szokva Romániában. A magyarok sokkal higgadtabbak, nem annyira a felszínen élik meg az érzéseiket, mint mi.

 

Mi volt az, ami legjobban meglepett a magyarokkal kapcsolatban?

A húsvétot a magyar munkatársaim családjánál töltöttük vidéken. Nagyon meglepődtem azon a szokáson, hogy a fiúk vízzel teli vödörrel támadják meg a lányokat, akik a végén, bárhogy védekeznek, mindig csurom vizesek lesznek és ezt még képesek csoki tojásokkal meghálálni nekik! Fogalmam sincs, hogy alakulhatott ki ez a szokás!

 

Mit adott neked ez a közel egy év, mióta itt vagy Magyarországon az EVS keretében?

Rengeteg új magyar és külföldi barátot, az angoltudásom javulását, a lehetőséget, hogy megismerjem magamat és változtassak azokon a dolgokon, amiket nem szeretek magamban és, hogy új dolgokat tanulhassak. A rádiózás világa nagyon érdekes és örülök, hogy az EVS-em során belekóstolhattam ebbe a szakmába. Mindezek mellett lehetőséget kaptam rá, hogy én indíthassam be azt a változást, amit látni szeretnék a világban. Hogy ez mennyire lesz hathatós, azt majd az idő fogja megmutatni, de én mindenesetre büszkén tekintek vissza az eredményeimre.

 

Lassan végéhez ér a projekted. Hogyan tovább az EVS után?

Hat hónapja magyar párom van, és mindenképpen szeretnék Magyarországon maradni az EVS után is. Nézegetem az álláslehetőségeket, de már most tudom, hogy nem lesz könnyű. Nehéz munkát találni most Magyarországon, főleg ilyen kis helyen. Azért pozitív vagyok, és nem adom fel, mert az EVS megtanította nekem, hogy több erő rejlik bennem, mint gondoltam volna.

 

Molnár Judit