Portail européen de la jeunesse
Informations et possibilités pour les jeunes en Europe

Önkéntes munka az interneten

Önkéntes munkát vállalnál, de helyhez vagy kötve? Van szabadidőd, de mindig máskor és rendhagyó órákban? Végezz online önkéntes munkát: készségeidet és szabadidődet az interneten is a társadalom szolgálatába állíthatod.

Ha a terepen végzett önkéntes tevékenység aránytalan idő- és energiaráfordítással járna számodra mozgáskorlátozottság, otthoni kötelezettségek, közlekedési nehézségek vagy a munkabeosztásod miatt, végezz önkéntes tevékenységet az interneten. Ha van internetes kapcsolattal felszerelt számítógéped, és rendelkezel a szükséges készségekkel, ez az alternatíva nyitva áll előtted. 

 
Az, hogy milyen önkéntes feladatokat tudsz ellátni az interneten, készségeid és szakértelmed függvénye. A munka lehet szórólapok szerkesztése, honlapok készítése és karbantartása, szövegek fordítása, videofilmek szerkesztése, adatbázisok tervezése, online közösségi tevékenységek szervezése vagy szoftverkódok írása. Azt a lehetőséget is választhatod, hogy szakértői tanácsot adsz (például a jog vagy az oktatásügy területén), bonyolítod egy szervezet elektronikus levelezését, vagy kutatást folytatsz az interneten.

 

Itt érdemes először keresni:

 
 
 
 
 
Ne feledd, hogy az online önkéntes munkavégzés is igazi önkéntes tevékenység: időráfordítással és kötelezettségekkel jár, és tartanod kell magad az előírt határidőkhöz. Mielőtt elköteleznéd magad valamelyik internetes önkéntes tevékenység mellett, győződj meg arról, hogy valóban van elég szabadidőd arra, hogy ellásd a szükséges feladatokat.
Az online és a terepen végzett önkéntes tevékenység természetesen nem zárja ki egymást: mindkettőt végezheted, ha van rá időd.