Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Engedjünk teret a bennünk lakozó hősnek!

Az október 1-jén megrendezett Philip Zimbardoval is fémjelzett Heroikon Nemzetközi Konferencián az együttérzés, közöny és előítéletesség témáiban hallgathatott meg lenyűgöző és inspiráló előadásokat a közönség.

Ha sztereotípiákról van szó, akkor a magyarokkal kapcsolatban elég gyakran kerül elő a pesszimista, vagy a közönyös jelző. Erre a sztereotípiára szeretne rácáfolni a Hősök Tere Kezdeményezés azzal, hogy segít az embereknek megtalálni a bennük lakozó hétköznapi hősöket, vagy legalább egy optimistább oldalukat. Az általuk szervezett Heroikon Nemzetközi Konferencia is azzal a céllal került megrendezésre, hogy a hazai és nemzetközi szakemberek, művészek és más közéleti személyiségek jó példáján keresztül felhívják az emberek figyelmét egy élhetőbb élet lehetőségére.

 

Mi az a Hősök Tere Kezdeményezés?

 

Philip Zimbardo, Halácsy Péter, Orosz Györgyi, Orosz Gábor, Roszík Linda, Bolyky Dániel, Pistyur Veronika és Thuróczy Gábor azzal a céllal fogtak össze, hogy közös munkával legyőzzék az országban uralkodó általános közönyt. Különféle tréningeket szerveznek pedagógusoknak, civil szervezeteknek, vállalatoknak, de még magánszemélyeknek is, ahol azokat a gátlásokat igyekszenek feloldani, amelyek megakadályozzák, hogy passzív szemlélőből aktív cselekvőkké váljanak. A képzési program hátterében a Dr. Philip Zimbardo által alapított Heroic Imagination Project áll, amely kutatásaival adja meg az egész megmozdulás tudományos hátterét.

 

„Az vagy, amit teszel”

Az előadáson külföldi és magyar előadók beszéltek arról, hogy akár már apróbb tettekkel is nagy változások érhetőek el egy ember életében. Harcsa Veronika például a 31 napos kihívásáról mesélt, amiben minden nap 1-1 idegent kellett megszólítania. Számára ez egy különösen nehéz feladat volt, hiszen annak ellenére, hogy előadóművészként keresi a kenyerét, önmagát a hétköznapokban inkább introvertált személyiségnek tartja.

 

 „Elmondható, hogy csak néhány percet vett el ez a kihívás az életemből, viszont nem kicsit változott meg ettől az életminőségem.” – osztotta meg tapasztalatait a kiemelkedő tehetségű énekesnő.

 

Havasi Zoltán, a Budapest Bike Maffia alapítója is arról beszélt, mennyire fontos kilépnünk a komfortzónánkból és más emberekért tenni valami hasznosat. Hiába volt korábbi munkáiban sikeres, mégis elégedetlennek érezte magát. Elmondása szerint mindaddig nem talált értelmet abban, amit csinál, amíg bringára nem pattant a barátaival, hogy ételt osszanak a város hajléktalanjainak. 

 

„Nem kell erkölcsi győzelmet éreznem a másik felett”

 

Nem egyszerű levetkőzni az előítéleteinket és megérteni a dolgok mögött rejlő valódi okokat. Al Ghaoui Hesna, Prima Primissima díjas újságíró arról mesélt, hogy a félelem miképpen befolyásolhatja az emberek viselkedését adott szituációkban. Véleménye szerint létezik pozitív, illetve negatív félelem és nekünk arra kell törekednünk, hogy az utóbbit elkerüljük. A pozitív félelemből erőt meríthet az ember, például másokon tud segíteni, ellenben a negatív félelem a legrosszabbat hozhatja ki az emberekből.

 

Egy másik rendkívüli példája annak, hogy a köztudatban élő előítéletek miképpen változhatnak meg egy csapásra az Maria Amelie története, aki hosszú éveken keresztül élt illegális bevándorlóként Norvégiában. Az éveken át vezetett naplójából könyvet írt azokról a viszontagságokról, reménytelenségekről, amivel menekültként szembesülnie kellett nap mint nap. Története bestseller lett, amivel ráébresztette az embereket arra, hogy a menekültügy mögött igazi emberi sorsok, életek rejlenek. Annak ellenére, hogy a Norvég Kormány deportálta őt nem sokkal a könyve megjelenését követően, ő mégsem haragudott senkire, mivel megértette azt, hogy itt olyan régi törvényekről és szabályozásokról van szó, amit sajnos sem ő, sem más nem tudott megkerülni. Szerencséjére a közösségi médián keresztül rengetegen voltak azok, akik melléálltak és követelték, hogy engedjék vissza az országba. A demonstrációknak az lett az eredménye, hogy Maria hamarosan visszatérhetett Norvégiába a családjához és barátaihoz.

 

Rony Berger, a Dalai Láma által létrehozott Mind & Life Institute tanácsadója szerint is a legfontosabb, hogy a menekülteknél is az emberek történetével ismerkedjünk meg és ne csak globálisan szemléljük a problémát. Ezzel kapcsolatos gondolatait részletesebben is kifejtette a nekünk adott interjújában, amit hamarosan portálunkon is olvashattok.  

 

„A siker egyáltalán nem korfüggő”

 

Az előadáson több aspektusból is megismerhettük a siker fogalmát, illetve azokat a tényezőket, amik esetlegesen gátolhatják annak elérését. Volt olyan előadó, aki a haragból merített erőt a sikerhez, de olyan is volt, aki szerint a siker egyszerűen nem mérhető.

 

Az Ektomorf metálzenekar frontembere szerint bármit elérhetünk, ha igazán hiszünk benne. Roma származása miatt rengeteg támadás érte életében, de a családja sem igazán támogatta, amikor a zenéről volt szó. Mindezek a dolgok nem törtek a lelkesedésén, inkább ihletet merített belőle. „Engem a haragom vitt előre” – vallotta be előadásában.

 

Conol Dweck videóüzenetben mondta el a sikertelenség elleni receptjét. Szerinte a leghatékonyabb módszer, ha a gátlásokat keltő belső hangot elnevezzük, mondjuk Zsuzsinak, vagy Gábornak, mert így könnyebb lesz beazonosítani és függetleníteni magunktól. Amikor Zsuzsi vagy Gábor kételkedik bennünk, akkor egyszerűen csak közöljük vele, hogy mi csak azért is meg fogjuk oldani ezt a lehetetlennek tűnő feladatot, kételkedés ide, vagy oda. Ha felismerjük és nevén nevezzük a félelmeinket, könnyebb lesz legyőzni azokat. A titok a szemléletváltásban van.

 

Barabási Albert László híres hálózatkutató szerint téves az a feltételezés, hogy a teljesítmény automatikus sikert generál. Bármennyire is jól teljesítünk, mindig van egy limit, egy határ, aminél már nem lehetünk jobbak. A siker pedig egy külső mérce, ami azt mutatja, hogy a teljesítményünket hogyan értékeli a külvilág, aminek az a hátránya, hogy nem tudjuk befolyásolni. Sosem lehet tudni, hogy mikor, miért és milyen szinten üt be a siker, pont ezért nem korhoz kötött, hogy mikor válik valaki sikeressé, ezért sose adjuk fel álmainkat! 

 
Hősök Tere - Az vagy, amit teszel!
www.hosoktere.org
www.facebook.com/hosoktereprojekt

www.youtube.com/hosoktereprojekt

 

Oravecz Diána

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.

Közzétéve: k., 27/10/2015 - 17:36


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!