Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Rád is szükség van! - Önkéntes lehetőségek Magyarországon

Önkéntes minden olyan személy, aki ellenszolgáltatás nélküli munkát végez, segítséget nyújt és tevékenysége más személy vagy a társadalom hasznára irányul. Segíteni többféleképpen is tudsz.

Én is és te is segíthetünk! Hogyan?

 

Bárki segíthet és bárki tud valahogyan segíteni a többi embertársán, ha akar. A mondás is úgy tartja: „hogy vizet nyújthassunk a szomjazónak, ahhoz nem kell aranykehely vagy gyöngyökkel kirakott serleg…”. A mindennapokban, itthon a környezetedben Magyarországon, a városodban is nyújthatsz segítő kezet a zebrán egy vaknak, adhatsz aprót egy hajléktalannak, segíthetsz leszállni a villamosról egy idős embernek, de akár az aláírásoddal is támogathatsz egy olyan ügyet, amiben hiszel. Ha szeretsz sportolni, mozogni és a szabadidődbe is belefér, akkor tedd oda magad valamilyen jótékonysági sportesemény mellé! A szeretetszolgálatokhoz és segélyszervezetekhez bármikor vihetsz be ruhát, nem használt játékot, élelmiszert. Még sohasem gondoltál rá, hogy részt vegyél egy önkéntes véradáson? Ha megteheted, és nem ódzkodsz tőle, adj vért! Ez talán egy olyan adomány, ami minden pénznél, minden ruhánál, minden tárgynál többet ér: a saját véred.

 

Hol találhatsz híreket, információkat a Magyarországi önkéntes lehetőségről?

 

Például a civil információs portálokon, mint a Nonprofit Portál, a Szociális net hálózat, a RomaPage, a 3Sz - Szociális Szakmai Szövetség oldal, a PályázatFigyelő, a ProHáló, vagy  a  Civil Információs Oldal.

 

Szerencsére itthon, Magyarországon is számtalan remek önkéntes projektben vehetsz részt és ha hasznossá akarod tenni magad, nem kell sokáig törnöd a fejed hol és hogyan segíthetnél másokon. 

 

Az önkéntesség szexi - vallják a Hallgatók a Közösség Szolgálatában (HaKöSz) fiatal tagjai, akik fő célként tűzték ki magunk elé, hogy az  egyetemi hallgatóságot közelebb hozzák a társadalom valós gondjaihoz, hogy segítik a jövő döntéshozóit felelős, a közösséggel szolidáris állampolgárokká nevelni. A KözJóTett programjai során önkénteseik néhány órára a társadalom valamely, rajtuk kívül álló okból hiányt szenvedő tagjaira fordíthatják figyelmüket és belekóstolhatnak olyan tevékenységekbe, melyek talán eltérnek a mindennapok megszokott rendjétől.

 

Sikeres magyarországi önkéntes akcióként zajlott le 2013. október 10-13-án hatodik alkalommal a 72 óra kompromisszum nélkül elnevezésű szociális önkéntes akció is, amelyet a három történelmi keresztény felekezet (római katolikus, református, evangélikus) felkérésére az Ökumenikus Ifjúsági Alapítvány szervezett. Országszerte fiatalok kisebb-nagyobb csoportjai három napon, azaz 72 órán keresztül teljesítettek közhasznú feladatokat: intézmények, játszóterek felújítása, erdőtakarítás, szociális segítségnyújtás, kulturális műsorok szervezése különböző közösségeknek (fogyatékkal élők, idősek stb.).

 

Vannak online önkéntes adatbázisok is: tájékozódj és regisztrálj bátran!

 

Attól függően, hogy te  magyarországi helyszíneket és szervezeteket keresel hogy segíthess, vagy külföldieket, számtalan lehetőség közül válogathatsz.

 

Ha itthon önkénteskednél, akkor az ÖKA adatbázisban olvashatsz a hazai kínálatról és lehetőséged nyílik regisztrációra is a rendszerben. Az Onlinevolunteering az ENSZ által működtetett UNV honlapja. Követendő példaként, ha időd engedi és kíváncsi vagy arra hogyan csinálják profin az önkéntes munka megszervezését Amerikában, akkor a VolunteerMatch  weboldalán nézz szét. Itt összehozták a szándékot a lehetőségeket kínáló szervezetekkel, ez ugyanis egy ingyenes szolgáltatás önkéntesek és nonprofit szervezetek párosítására, a baj csak az, hogy csak amerikai önkénteseket párosít amerikai projektekkel.

 

Világot látnál? Jól meg az angol vagy a holland nyelv? Regisztrálj önkéntesnek a Freeflex –en, ami egy holland önkéntes adatbázis vagy a Do-it: Volunteering Opportunities–en, ami Anglia legnagyobb on-line önkéntes közvetítő adatbázisa. A Hacesfalta egy spanyol önkéntes adatbázis. A Go Volunteer egy több nyelven elérhető adatbázis önkéntes lehetőségekről.

 

Rád is szükség van valahol! Vágj bele az önkéntességbe! Te csak nyerhetsz!

 

Szőnyi Veronika

Közzétéve: v., 27/10/2013 - 19:59


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!