Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Minden idők legdrágább hamburgere

Mint tudjuk, a Föld népességének gyarapodása exponenciális, és ez olyan tendencia, mely nem fog a közeljövőben megváltozni. Hét milliárd ember táplálékigényét nem könnyű kielégíteni, viszont számos tudományos innováció lát ma napvilágot.

 

In vitro veritas

 

Az üvegben előállított (in vitro), vagy köznapi nyelven „laborhús” ötlete a múlt század elejére nyúlik vissza. Már 1932-ben, maga Winston Churchill, az akkor megjelent, Thoughts and Adventures című könyvében említette, hogy a jövőt a laboratóriumi körülmények között előállítható baromfihús jelentheti. Egy igen érdekes tény továbbá, hogy Aldous Huxley máig vitatott Szép Új Világ című, ugyanabban az évben megjelent, disztópikus regénye is hasonló témákat ölelt fel. Tehát kijelenthetjük, hogy az össznépesség drámai növekedése lassan évszázados probléma.

A közelmúltban reflektorfénybe került a laborhús ötlete a PETA szervezet egymillió dolláros pályázata révén. Eszerint bárki, aki 2012 júniusáig laboratóriumi körülmények között képes előállítani baromfi-sejtekből olyan húst, mely emberi táplálkozásra alkalmas, megkaphatja az említett összeget. A tendert egyelőre kitolták, mivel nem érkezett be megfelelő pályázat, de akadt már alternatíva.

 

SEJTem mi a helyzet

 

Maga a szövetdarab úgy készíthető el, hogy apró sejteket különítenek el, melyeket elektromos impulzusokkal stimulálnak, így az fehérjét, vagyis izomszövetet hoz létre. Így hozták létre a Maastrichti Egyetem tudósai a világ első olyan hamburgerét is, melynek alapanyaga laborhúsból áll. A sorozatgyártásról azonban még nem esett szó, és csak feltételezések vannak arra vonatkozólag, hogy miként lehetne a közeljövőben egyre nagyobb húsdarabokat megalkotni. Jelenleg az előállított marhahús íze csak nyomokban hasonlít az igaziéhoz , melynek oka, hogy nem tartalmaz semmiféle zsírszövetet, vagy vért, mivel sosem volt élő állat része.

 

A laborhús előnyei

 

Az emberiség húsfogyasztása jelentős, mely igényhez alkalmazkodni kell. Viszont a rendelkezésre álló földterületek végesek, és ráadásul az állattartásnak rengeteg hátránya is akad, például az üvegházhatású gáz, vagyis a metán kibocsátása a légkörbe. Az is lényeges továbbá, hogy átlagosan 100g elfogyasztott takarmányból 15g-nyi hús keletkezik, amely igen veszteséges mutató. A laboratóriumi körülmények hozzájárulnak a fertőzésveszély kizárásához is, valamint lehetőséget teremtenek arra, hogy értékes tápanyagokat, zsírsavakat juttassanak a szövetekbe, melyek jótékony hatással vannak szervezetünkre.

 

Üvegcsében a jövő

 

A NASA űrkutatási projektjeinek kivitelezését egyszerre több tényező befolyásolja, és a legtöbb gondot a megfelelő élelmiszertartalékok pótlása jelenti. Hatalmas előrelépés lenne, és nagyban megkönnyítené az űrkutatást is, ha a laborhús súlyozott jelentőségűvé válna. Az előállítási költségeket nagyban csökkentené a minél hamarabbi elterjedése, hiszen azok jelenleg horribilisek. Ez nem is meglepő, hiszen a növekvő hússzövet folyamatos felügyeletet, tápanyagokat, és elektromos impulzusokat igényel, így a petri csészében előállított hamburger költségei jelenleg meghaladják a 250 ezer eurót.

 

A laborhús egy kecsegtető alternatíva lehet a jövő nemzedékei számára, kiváltképp az üdítő gondolat miatt, hogy ezzel nem ártunk az állatvilág képviselőinek sem.

 

Michael Kay

Közzétéve: sze., 18/09/2013 - 19:55


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!