Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Kutatók Éjszakája 2013

Nyitottak vagyunk a tudomány iránt, de mindig idegenkedtünk a szakzsargontól? Idén nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre a Kutak Éjszakája programsorozat, mely betekintést enged a tudomány világába, de mindazt érthető, köznapi nyelven.

 

Kutatok, tehát vagyok

 

A tudósok élete nem mindennapi, és legtöbbjüket csodabogárnak nézik, mely elképzelés valamelyest helytálló – valóban kicsit kívülállóknak tűnnek. Életük javarészt olyan kísérletezésekből áll, melyek elvi lényegét csak ők maguk érthetik meg. Ebben azonban az a csodás, hogy a végeredmény az emberiség hasznát képezi. Az elsőre értelmetlennek tűnő tevékenységek között mindig ott rejlik a lehetőség valami korszakalkotóra. Tudósok nélkül csak egy helyben toporognánk, és sosem juthattunk volna el a Holdra - és már lassan a Marsra is nagy esély van.

 

Tudományra fel!

 

Idén is szeptember negyedik péntekén kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá vált éjszaka, amikor, a kutatók a nyilvánosság elé tárják munkájukat, és a nagyközönséggel teljes interakcióba lépnek.

 

A legtöbb program a fővárosban lesz megtalálható, de vidéken is számos város, tanintézmény tart bemutatókat, többek között Győr, Kaposvár, Debrecen, Pécs és Miskolc. Az egyetemek, főiskolák karain megannyi előadás hivatott a tudományos élet mindennapjaiba betekintést nyújtani, hol komolyabb, hol humorosabb formában. A cél végső soron a figyelemfelkeltés a tudományok, találmányok, és a mögöttük lévő emberek munkája, valamint a kutatói pálya iránti érdeklődés élénkítése. A látogatók számára minden szabadon megtekinthető, kipróbálható. Külön érdemes megjegyezni, hogy rengeteg magyar vonatkozású, vagy fejlesztésű szabadalmat is fellelhetünk a bemutatókon. Ilyen többek között az átlátszó beton, vagy a „Gömböc”. 

 

A programokat tekintve nincs korosztálybeli megkötés, hiszen a tudomány lényegében kortalan. Mivel minden tudományterület képviselteti magát valamilyen formában, így kizárt, hogy valaki ne találja meg az őt leginkább vonzó téma valamelyikét. Példának okáért még az A38 hajón is lesznek előadások, amely a zenei világ iránt érdeklődőknek lehet kecsegtető hír. A Bölcsészettudományi karokon régiségekkel, könyvritkaságokkal találkozhatunk, míg az ELTE Füvészkertjében jó néhány gyógynövénnyel, és gyógyteával ismerkedhetünk meg. Ezen kívül interaktív kiállítást tekinthetünk meg a fenntarthatóságról, valamint az állatpreparálás (taxidermia) művészetéhez kerülhetünk közelebb, illetve hallhatunk előadásokat a manapság divatos diétákról, életmódokról, mint például a paleolit-étrendről. A programok javarészt szabadon látogathatóak, de az előadások többsége regisztrációhoz kötött , viszont ezt könnyedén, a hivatalos oldalon lehet megtenni szeptember közepétől. A rendezvények minden városban, és helyszínen ingyenesen látogathatóak. A program hivatalos oldalán található képgalériák ízelítőül szolgálhatnak a várható programokkal kapcsolatosan – a személyes részvétel élményét azonban semmi nem pótolhatja.

 

Michael Kay​

 

Közzétéve: sze., 18/09/2013 - 19:28


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!