Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

A tudomány nemcsak a férfiak asztala

A nők még mindig kisebb arányban képviseltetik magukat a tudomány, a technológia és a kutatás területén Európában, mint a férfiak. Ne hagyd, hogy a tehetséged parlagon heverjen! A tudománynak igenis szüksége van a női szakemberekre!

 

A következő évtizedek kimagasló tudományos felfedezői azok közül a diáklányok közül kerülhetnek ki, akik tudományos, műszaki, illetve mérnöki pályát választanak. Az Európai Bizottság lányoknak szóló kampányt indított. A tudomány csajos dolog! jelmondatú kezdeményezés segítségével Te is kiderítheted, milyen foglalkozás lenne igazán a kedvedre való a tudományok területén.

 

Milyen tudományos munkakör való Neked?

 

Feleletválasztós kérdőívünk segítségével megtudhatod, melyik tudományos munkakörben találhatod meg álmaid állását. Ha többet szeretnél megtudni a témában, nézz utána, hogy mikor látogat el hazádba a kezdeményezést népszerűsítő kampánybusz. Szakíts a sztereotípiákkal, és mutasd meg a világnak, hogy a tudomány nemcsak a férfiak asztala.

 

Ha tudományos pályát választasz, sokféleképpen javíthatsz az emberek életén. Nagyszerű érzés lehet tudni, hogy munkáddal sokat tettél a környezet védelméért vagy a szegénység felszámolásáért, és hogy Te is elősegítetted, hogy az emberek tányérjára elegendő étel jusson. A tudományos munka során szabadjára engedheted a fantáziád és kamatoztathatod a kreativitásod – így jó esélyed lesz arra, hogy valami teljesen új dolgot találj ki vagy fedezz fel. Tegyél fel magadnak kérdéseket, és igyekezz megszerezni azokat az ismereteket, amelyek birtokában választ tudsz adni rájuk.

 

A tudományos szakterületek sokasága vár és kínál lehetőséget arra, hogy sikeres legyen a jövőd. Ha kutatói pályára lépsz, arra is lehetőséged lesz, hogy külföldön dolgozz, és nemzetközi csapatban végezd a munkád.

 

Háttér-információk

 

Noha kontinensünkön rengeteg tehetséges lány és nő él, és az egyetemi diplomások között több a nő, mint a férfi, Európában továbbra is nagyon alacsony a vezető tudományos pozíciókban a nők aránya. A női diplomások különösen alulreprezentáltak a mérnöki tudományok, a gyáripar, az építőipar, a természettudományok, a matematika és a számítástechnika terén. Ez azért van így, mert bár kezdetben az iskolás lányok ugyanolyan mértékben érdeklődnek a reál tantárgyak iránt, mint a fiúk, az idő múlásával sokuk elfordul a természettudományoktól, a mérnöki és a műszaki területektől, és más tantárgyakra összpontosítja a figyelmét.

Közzétéve: h., 17/06/2013 - 13:18


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!