Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Így váltja fel a bankautomatát az áruházi kassza - valahol már hódít!

Éveken belül lehetőségünk lehet a készpénz-felvételre a szupermarketek és kis közértek kasszáinál egyaránt. Így a vásárlások után több bankjeggyel a pénztárcánkban távozhatunk a boltokból, és nem lesz szükségünk bankautomatákra!

Fordított világ: az emberek veszik el a munkát a gépek elől. Ugyanis a meglehetősen közeli jövőben a kasszások végezhetik el az ATM-ek feladatát.

 

Az előrejelzések szerint a következő évtizedre a készpénzfelvételek mennyisége a felére fog csökkenni. Ez nem is csoda, miután a fogyasztók a biztonságosabb bank- és hitelkártyás fizetéseket részesítik előnyben, és egyre kevésbé van szükségük fizikai fizetőeszközre. Ennek tükrében a bankautomaták veszteségessé válhatnak, és költséges fenntartásuk teljesen feleslegessé válhat a fejlett országokban. Így jön a képbe az ingyenes szolgáltatás, az áruházi készpénzfelvétel.

 

 

Hogyan is néz ki a cashback a gyakorlatban?

 

Franciaország vidéki területein például már sok helyütt működik is a rendszer. A kasszához érkezvén a vásárló előveszi bankkártyáját, hogy rendezze 8 ezer forintnyi vásárlását. Miután némi készpénzre lenne szüksége, közli a kasszással, hogy többet kíván fizetni, 20 ezer forintot. A kassza mögött ülő dolgozó regisztrálja a 20 ezer forintos fizetést, és a különbséget (12.000 forint) készpénzben odaadja a vásárlónak. Akinek így nem kell betérnie a bankjába vagy ATM-et keresni. Az áruház is nyer, hiszen nem kell annyi készpénzt kezelnie és szállítania. Idő- és költségnyereség mindkét oldalnak.

 

A rendszer pedig nem követel különösebb technológiai fejlesztéseket. Egy átlagos bankkártyás vásárlásnál ugyebár megbízzuk a bankot, hogy a vásárlás összegét utalja át a mi számlánkról az áruház számlájára. A cashback esetén pedig ugyanazon a terminálon egy magasabb összeg kerül regisztrálásra, aminek különbözete a mi markunkat üti.

 

 

A bankok már kevésbé boldogok

 

Akinek a legkevésbé érdeke a bankautomaták visszaszorulása, az bizony a bank. A készpénzfelvételből származó díjaik jelentős bevételt jelentenek, s noha az áruházi bankkártyás fizetés után is jár nekik egy bizonyos hányad, a kettő nem azonos kulccsal van ellátva. Azonban a tendencia ellen vajmi keveset tehetnek, és nyilván nem fog minden ATM eltűnni.

 

Hazánkban egyelőre még semmi konkrétum nem mutat arra, hogy a rendszert bevezetnék, de talán nem sokat kell erre várnunk. Külföldön élő olvasóink pedig ne legyenek restek megosztani velünk tapasztalataikat a cashback-kel kapcsolatban!

 

Kordé Krisztián

 

Képek: Pixabay, Pexels, Pixabay

 

Ezt a cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook oldalán kommentelheted!