Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Dolgozz, spórolj, védd magad: okos ötletek okostelefonra szabva!

Ha unjuk hírfolyamunk pörgetését, tegyük is félre, és ismerjünk meg három alkalmazást, amely útmutatást nyújt, ha segítségre lenne szükségünk, ha terveznénk és takarékoskodnánk is egyszerre, vagy a gyerekek kezébe adnánk valami hasznosat!

Az okostelefonokat sokan szidják, de tény, hogy ha kell, hasznos segítséget nyújthatnak. Bemutatunk néhány alkalmazást, amelyeket Nektek is érdemes letölteni!

 

Kéznél van a megoldás!

 

Néhány kattintás, és a probléma már meg is van oldva? Elsőre szokatlannak tűnhet, hogy mobilos alkalmazásokhoz fordulunk útmutatásért, de ha a megfelelő helyen keressük a segítséget, találhatunk olyan embert, aki bevásárol, megöntöz, megszervez, megsétáltat, megjavít, lemos, lefest vagy kidekorál, helyettünk…

 

Eddig jól hangzik, de hogyan lehetséges ez? A „Helpit go” magyar fejlesztésű applikáció pont azért született meg, hogy megkönnyítse ezeket a napi feladatokat, és összekösse azokat az embereket, akik egymásnak segíthetnek.

 

A közösségi alkalmazás lényege, hogy bő 400 kategóriában tölthetünk fel feladatokat, amiket egyedül nem tudunk megoldani, mert nincs rá elég időnk, nincs benne jártasságunk, vagy nincs meg a szükséges eszközünk hozzá.

 

A lényeg, hogy nem kell kétségbe esni a feladat láttán, egyetlen dolgunk, hogy feltöltsük az adott teendőt az alkalmazásba és felvegyük a kapcsolatot egy másik aktív felhasználóval, aki számunkra a segítséget nyújthatja. Persze nekünk sem kell tétlenkedni: ha kedvünk tartja vagy időnk engedi, bátran lehet böngészni a megoldásra váró feladatok között. Valakinek lehet, hogy épp ránk van szüksége.

Miről szól a helpitgo? Összefoglaltuk nektek egy rövid videóban!

Video Description: 

Jusson is, maradjon is!

 

Ha pénzről van szó, nem árt óvatosnak lennünk, ha a saját pénzünkről, akkor meg pláne. Sokan messiásként várják a hónapnak azt a bizonyos tizedik napját. Ugye megvan, mire gondolok?

 

Sajnos nagyon sok ember igen nehezen tudja beosztani a pénzét, a tervezésről és a tartalékolásról már ne is beszéljünk. Hiszen ez nem olyan, mint a történelem vagy a kémia, az iskolában aligha tanítják, hogyan bánjunk helyesen a pénzzel, erre valahogy nekünk, magunknak kell rájönni. Így aki a hónap végén nem akar üres pénztárcát, annak nem árt kétszer is átgondolni, hogy mikor, mire és mennyit áldoz. Vagyis lehet, hogy érdemes nem rögtön fizetés után rohanni és azonnal megszerezni hőn áhított, borsos árú kedvelt darabjainkat.

 

Mindenesetre a „Koin” nevű magyar fejlesztésű app a segítségünkre lehet, hogy egy kis pénzügyi tudatosságot csempésszen mindennapjainkba. Az alkalmazásba könnyen felvihetjük bevételeinket és kiadásainkat, a rendszeres pénzmozgásokat pedig az egyszerűség kedvért rögzíteni is tudjuk. A könnyebb áttekinthetőségért különböző kategóriákat hozhatunk létre (pl. étel, bevásárlás, szórakozás), és a biztonság érdekében adatainkat jelszóval védhetjük.

S02E03: KÖVESD nyomon a PÉNZED

Video Description: 

Kinek szóljak? Mit mondjak?

 

Hangozhatnak el a fenti kérdések egy bajba került gyermek szájából. Ezekre ad választ az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány által gyerekeknek kifejlesztett segítségkérő applikáció.

 

 Ma már szinte minden iskolás gyermek kezében ott a telefon, ennek az alkalmazásnak pedig még inkább a kezükben lenne a helye. A „HelpAPP” konkrét ötleteket ad, hogy miket mondjon, vagy hogyan cselekedjen a gyermek, ha erőszakos, bántalmazó helyzetet lát, vagy ő maga kerül abba.

 

Az alkalmazás segítségével azonnal hívható a 112-es segélyvonal, és a 116-111-es számon a lelkisegély vonala is. Mindemellett rövid, tömör leírást olvashatunk a főbb bántalmazási formákról, azok jellemzőiről és a lehetséges megoldásokról. Legyen szó egy osztálytársról, aki csúfol, egy idegen felnőttről, aki fenyeget vagy egy webes idegenről, aki online zaklat. Az applikáció szülőknek és tanároknak is hasznos tudnivalókkal szolgál.  

Így működik a HelpAPP alkalmazás by UNICEF Magyar Bizottság

Video Description: 

Az igazán hasznos alkalmazások listája persze végtelen, hiszen az online áruházak polcai roskadoznak a különböző nyelvtanulós, edzést segítő, programajánló vagy a megfelelő mennyiségű víz fogyasztására emlékeztető applikációk garmadától. A fontos az, hogy ezek ténylegesen el is jussanak ahhoz az emberhez, akinek épp szüksége van rájuk.

 

Neked melyik a kedvenc leghasznosabb appod?

 

Kóti Enikő

 

Képek: Freepik, Wikimedia CommonsFlickr, Freepik

 

Videók:

A Helpit go YouTube-csatornája

Bőthe Zoltán YouTube-csatornája

Az U

A Mese TV YouTube-csatornája

 

Ezt a cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook oldalán kommentelheted!

Közzétéve: k., 20/03/2018 - 14:16


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!