Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Okosabb vagy, mint egy vizesüveg?

Senkinek sem kell már elmagyarázni, hogy mennyire fontos elég vizet fogyasztani a nap során. Én is (és talán Te is) meghallgattam minden érvet háromszor, mégsem megy még a dolog. Mi a megoldás?

Meglepő, hogy mekkora figyelmet fordítunk arra, mit eszünk és mikor. Az emberek többsége szeret enni, és meg is tervezi a menüt, kiélvezi a falatok ízét. Akkor miért nem fordítunk ugyanekkora figyelmet annak a vegyületnek a bevitelére, ami a szervezetünk 60%-át alkotja? Senki sem tervezi úgy meg azt, hogy mikor milyen vizet iszik, mint az ebédjét. Persze elég abszurd lenne, és talán sántít az analógia, mégis biztos, hogy jobban is odafigyelhetnénk.

 

Nem is lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a szervezetünk legalapvetőbb működéseihez a víz. Az izmoktól kezdve egészen az anyagcseréig és veseműködésig. Ha víz híján nem tud az anyagcsere a hagyományos úton végbemenni, kerülőutat választ, és a méreganyagok hamarosan látszani fognak az arcbőrünkön pattanások és kiütés formájában. Ugyanilyen fontos az agy egészséges működéséhez és a fáradtság csökkentéséhez.

 

Praktikák

 

Segítségünkre lehet számos olyan módszer, amiről már biztosan hallottunk. Jó ötlet lehet megszokáshoz kötni a vízivást. Inni minden alkalommal, amikor mosdóba megyünk, vagy minden étkezés alkalmával. Esetleg egy mobilos alkalmazással vagy simán kar- vagy telefonos órán követni, hogy minden órában vagy kétóránként igyunk egy pohár vizet. Sokat segíthet az is, ha az asztalunkra teszünk egy nagy üveg vizet, ugyanis ha a nap nagy részét egy helyben töltjük, többet iszünk, ha szem előtt van a folyadék.

 

Ha valakinek ennél több kell…

 

Persze lehet, hogy neked sem elég pusztán a szokás hatalmával beletrükköznöd magad az egészségesebb életmódba. Ha a vízivás túl unalmas önmagában ahhoz, hogy elég nagy elkötelezettséget érezz iránta, átverheted az agyadat azzal, hogy kicsit feldobod az innivalódat pár szem málnával, uborkaszeletekkel, citrommal. Semmi mesterséges, de mégis érdekesebb, mint a sima csap- vagy ásványvíz. Lehet, hogy gyerekesen hangzik, de végső soron mind nagy gyerekek vagyunk, és szívesebben isszuk, esszük azt, ami izgatja a fantáziánkat.

 

Sokszor elfelejtjük, hogy nem csak a pohárból fogyaszott folyadék számít. Ha folyadékban gazdag gyümölcsöket, vagy zöldségeket fogyasztasz, szintén hozzáteszel a cél eléréséhez. Ugyanez igaz arra, ha levest ebédelsz. Észre sem veszed, és fél liter folyadékot is eltüntetsz egy jó zöldségleves segítségével.

 

Lépj a következő szintre!

 

Ha a fentiek közül semmi sem segít, vagy éppen valamelyik módszert ötvöznéd, egy okos kis újítással beszerezhetsz egy okoskulacsot, ami a telefonodon levő applikáció segítségével számolja, hol tartasz, és jelzi, ha itt az ideje inni. Többféle típus található, több gyártótól, több színben, hogy kiszolgálja minden fogyasztó igényeit, ahogy azt a 21. században „illik”.

 

Van köztük olyan, amiről levehető az okos rész, és sima vizesüvegként is használható, mások led fénnyel villognak, ha elérkezett a kortyolási idő. Olyan is akad, ami tudja, hogy kávét vagy vizet töltöttél-e bele, nem is szólva az érdekesebbnél érdekesebb design-megoldásoknál.

 

Persze, a szkeptikusok szerint teljesen felesleges újításról van szó, mondhatni pénzkidobás, hiszen aki nagyon akarja, az asztalos-üveges trükkel is elsajátíthatja a rendszeres vízivást. Ha azonban neked sem sikerült még teljesen beváltanod a fogadalmaidat e téren, mint nekem, akkor érdemes lehet körbenézned ebben a sokszínű és formájú világban és, elgondolkozni azon, hogy itt nyugszik-e a kul(a)cs a megoldáshoz.

 

Kőszegi Anna

 

Képek: Element Digital5 Pexels,  Kaboompics Pixabay, Snapwire Pixabay, Pixabay Pexels Burst Pixabay, evitaochel Pixabay

 

Ezt a cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook oldalán kommentelheted!

Közzétéve: k., 23/01/2018 - 13:36


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!