Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Szív City – légy szíves!

Manapság rengeteg féle alkalmazás létezik. Valamivel képeket szerkesztünk, van, ami a közlekedést segíti, de létezik olyan is, ami akár életet menthet. Ez a Szív City!

A virtuális áruház polcai szinte kiapadhatatlanok: folyamatosan jönnek az újabbnál újabb alkalmazások és mára szinte természetes, hogy tele van velük a mobilunk. Van köztük hasznos és kevésbé hasznos alkalmazás, van, ami megkönnyíti az életünket, valami viszont csak az időnket veszi el. De mi van akkor, ha létezik egy olyan applikáció, amivel életet menthetünk?

Nap, mint nap rengeteg inger ér minket, a nagyvárosokban előfordul, hogy megszólítanak, segítséget kérnek tőlünk. De elfordulhatunk-e a segítségnyújtás elől, ha a mobilunk hív? Hogy tudnánk azonnal segítséget adni, ha nem is vagyunk mentősök? Ezekre ad választ és megoldást a Szív City életmentő mobilalkalmazás.

Az életmentő applikáció

Idén október 17-én „élesben” is elindult a Szív City mobilalkalmazás Budapesten, ráadásul az időpont sem véletlen, hiszen október 16. az újraélesztés nemzetközi napja. A mobilalkalmazás lehetővé teszi az azonnali segítségnyújtást köztereken, hiszen ha regisztráltunk az alkalmazásban, akkor mi is a közösség önkéntesévé válhatunk, és segítséget nyújthatunk hirtelen szívmegállás esetén. Igaz, a mentőket nem helyettesíthetjük, de addig, amíg kiérkeznek az azonnal megkezdett újraélesztés életeket menthet meg.

Hogy válhatsz te is önkéntessé?

Nincs más dolgod, mint letölteni a Szív City alkalmazást és regisztrálni. Bejelentkezett felhasználóként már elérhetőek a funkciók, illetve fontos, hogy legyen a mobilodon internet és helymeghatározás. A regisztrációval egyébként vállalod azt, hogyha a közeledben valakinél hirtelen szívmegállás történik, az Országos Mentőszolgálat riasztására a helyszínre sietsz és megkezded az újraélesztést. Felmerülhet a kérdés: szükség van-e mindehhez bármiféle képzettségre? Jó, ha van képzettséged, azonban nem feltétel: ha nincs, akkor is önkéntessé válhatsz, azonban csak az OMSZ mentésirányítójának telefonos instrukciói alapján végezhetsz újraélesztést.

A Szív City honlapján képes beszámolóval szemléltetik az applikáció működését, amit ITT tudsz megnézni. Most pedig tekintsük meg a projekt működését!

Szív City

Azt gondolom, hogy ez az alkalmazás segíti az összefogást, és azt erősíti, hogy az emberek nem lehetnek közönyösek egymás iránt.

Külföldön

Ha kitekintünk egy kicsit más országokra természetesen találunk hasonló alkalmazásokat, rengeteg például az olyan applikáció, amelyik pulzust mér, vagy jelez, ha baj van. A PulsePoint például hasonlóan működik, mint a Szív City, csak Kaliforniában, és szintén a közösséget hívja elsőként. Szlogenje szerint is a segítségnyújtás az első: get the app and save a life, azaz, töltsd le az alkalmazást és ments meg egy életet.

Hétköznapi hősök

Sokaknak lehet gyors az a tempó, ahogy a mai világ fejlődik. Rengeteg előnye és hátránya van a gyorsaságnak, de be kell látnunk, ha ilyen appok teremtődnek, az jó irányba és előre viheti a fejlődést. Mert lehet-e fontosabb az emberi életnél? Figyeljünk az egészségünkre, tegyünk meg mindent a megőrzésért, és ne felejtsünk el segítséget nyújtani, ha kérnek, hiszen itt nem más, mint az emberi élet forog kockán! Töltsd le, és legyél te is hős! Még több információt ITT találsz.

 

Zolnai Dóra 

Képek: Freepik, Pexels, Freepik

 

Ezt a cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook oldalán kommentelheted!

Közzétéve: sze., 29/11/2017 - 23:25


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!