Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Okosházak és önfenntartó otthonok – te hol szeretnél lakni a jövőben?

Okosházak, környezetbarát otthonok, könnyen szállítható lakások és víz alatti lakóhelyek. Engedjük el kicsit a fantáziánkat, repüljünk előre néhány évtizedet az időben, és lássuk, milyenek lesznek a jövő otthonai!

Gyorsan változó világunkban az élet minden területét megkönnyíti a modern technológia, de közben folyamatosan újabb és újabb problémákkal találjuk szembe magunkat, amelyekre megoldásokat kell találnunk; ilyen például a modernitással járó környezetszennyezés. Nincs ez másképp lakóhelyeink esetében sem. A jövő feltételezhetően tipikus otthonát a következő kulcskifejezésekkel írhatjuk le: környezetbarát rendszerek, smart (azaz okos) technológia és persze kényelem.

 

Élet csekkek nélkül?

 

Manapság is léteznek már olyan házak, amelyek teljes mértékben önfenntartók: ilyenek például az úgynevezett Earthshipek. Hogy mi kell ehhez pontosan? Napelemek, szélturbinák, hogy többé ne kelljen a villanyszámlával foglalkozni. Víztisztító berendezés, amelynek segítségével újrahasznosíthatjuk az esővizet. És persze üvegházak, ahol megtermelhetjük saját élelmiszereinket.

 

Gyakorlatilag teljes mértékben önellátóvá válhatunk, így amellett, hogy kíméljük a környezetet, mindennapi költségeink is jelentősen csökkennek. Ennek következtében a manapság megszokott életmódunk is megváltozhat: ha kevesebb a kiadás, nem lesz szükségünk annyi bevételre, így a munka fogalma is átalakulhat. Több szabadidőnk marad, amikor hódolhatunk kedvenc hobbijainknak, és számunkra fontos emberekkel és tevékenységekkel foglalkozhatunk.

 

 

Költözöl, de magaddal vinnéd a házad? Ez is lehetséges!

 

Irodakonténerekről bizonyára hallottál már, de az eszedbe jutott, hogy az ötletet továbbfejlesztve akár családi házakat is kialakíthatunk belőlük? Ezt tette az észt KODASEMA: olyan konténerházakat kínálnak, amelyeket bármikor magunkkal vihetünk – ha nem is a hátunkra felkapva, de legalábbis egy teherautón. Ez pedig igencsak hasznos manapság, főleg ha ragaszkodunk az otthonunkhoz, hiszen gyakran akár országhatáron túlra kell költöznünk rövidebb-hosszabb időre. A honvágy így új jelentést kap: legalább kis kuckónkat nem kell többé hiányolnunk.

 

Egyébként ez esetben is odafigyeltek az energiatakarékosságra, hiszen a tetőre napelemek kerültek, és különösen hatékony a ház szigetelése is. Ráadásul az okostechnológia még kényelmesebbé teszi az életet, például digitális ajtózárakkal, hőmérséklet szabályozóval és programozható világítással.

 

Lakj a vízen vagy a víz alatt

 

A jövőben arra is lehetőséged lesz, hogy a vízen, vagy éppen a víz alatt élj. És itt nem hajóra vagy tengeralattjáróra kell gondolni, hanem kényelmes luxusházakra: a Floating Seashore projekt keretében olyan háromszintes házakat építenek Dubajban, amelyeknek legalsó szintje a víz alatt található, így a kanapén ülve bármikor élvezhetjük az elénk táruló tengeri világ látványát.

 

 

Ezeket a házakat ma még csak a leggazdagabbak engedhetik meg maguknak, de előbb-utóbb akár az átlagember számára is elérhetővé válhatnak. Főleg, hogy az érdekes ötletnek praktikus okai is vannak: a túlnépesedés és az éghajlatváltozás miatt ugyanis néhány évtized múlva új kihívásokra számíthatunk, és ezekre megoldás lehet a szárazföldön kívüli területek hasznosítása is.

 

A különleges lakóhelyek sorának persze itt még nincs vége, az emberiség kreativitása határtalan. És hogy mikor válnak ezek elérhetővé számunkra? Valójában már ma is megfigyelhetjük, hogy a modern ötletek és technológiák szépen lassan beszivárognak otthonainkba egy-egy digitalizált berendezés formájában (gondoljunk például az okos villanykapcsolóra), vagy éppen a megújuló energiaforrások felhasználásával, ami idővel valószínűleg nem is számít majd különlegességnek.

 

Paulik Noémi

 

Képek:

KODASENA-ház 1 (főkép) Mairi Hüüdma

KODASENA-ház 2: Tonu Tunnel

Earthis-házak: az Earthship honlapjának engedélyével

Víz alatti otthon (illusztráció): ParentRap Pixabay

 

Ezt a cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook oldalán kommentelheted!