Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Ruha, ami együtt nő a gyerekekkel - a legújabb európai innovációk!

Egy néhány hónapos gyermeknek szinte havonta új ruhatárra van szüksége, ami se nem pénztárcabarát, se nem környezetkímélő. Erre nyújt most megoldást a 24 éves Ryan Yasin, aki feltalálta az origami ruhát! És ez csak egy az újdonságok közül!

Környezetbarát divatipar: csak utópia vagy valódi lehetőség?

 

Intelligens textilek, világító ruhadarabok és megannyi újdonság a divatiparban! Azonban az egyik legnagyobb problémára ezek az innovációk nem jelentenek megoldást. És hogy pontosan mi az a terület, amin még dolgoznunk kell? Jelenleg a divat-és textilipar a második legkörnyezetszennyezőbb iparág a világon, ezért épp itt az ideje elkezdeni azon törni a fejünket, hogyan tehetnénk környezetkímélőbbé az üzleti világ egyik vezető ágazatát.

 

Szerencsére többen gondoltak már erre is, így például készült táska kidobásra ítélt gyümölcsökből, vagy éppen ruhadarab hínárból. Idén egy hasonlóan eredeti találmány nyerte el a 2017-es James Dyson-díjat, ez pedig nem más, mint az úgynevezett origami ruha. Lássuk tehát, hogyan született az ötlet, és miért lehet hasznos ez az innovatív megoldás!

 

Mérnökből dizájner

 

Ryan Yasin a Royal College of Art tanulójaként állt elő ötletével, de az anyag feltalálásához jól jöttek korábban szerzett ismeretei is, ugyanis csak azután állt dizájnernek, hogy megszerezte aeronautikai (azaz repülés-léghajózás szakemberi) mérnöki diplomáját. A technológiai és ruhatervezői tudásán kívül egyébként személyes tapasztalatai is segítették, hiszen unokaöccsének és unokahúgának köszönhetően közelebbről is bepillantást nyert a gyerekruhák világába.

 

Ezen ismereteit ötvözve alkotta meg a Petit Pli nevű márkát: kifejlesztett egy különleges, redőzött anyagot, ami lehetővé teszi, hogy a belőle készült ruha szabadon táguljon és húzódjon vissza, igazodva viselőjéhez. És hogy miért pont gyerekeknek, azon belül is a néhány hónapostól három évesig terjedő korosztálynak szánta találmányát? Egyrészt az izgő-mozgó, folyton aktív kicsiknek kényelmes viselet, másrészt a gyerekek ebben az időszakban nőnek a leggyorsabban, így hasznos, ha gyakorlatilag a ruhák is velük nőnek.

 

Kevesebb költség és kevesebb hulladék!

 

Egy kisgyerek ruháztatására szánt pénzösszeget tekintve az origami ruha jelentősen megkönnyíti a szülők életét. A gyerekek ugyanis elképesztően gyorsan nőnek néhány hónapos vagy éves korukban, ennek következtében folyamatosan cserélni kell a ruhatárukat. Egy pólót például alig néhány alkalommal hordanak, már ki is növik, így a szülők elajándékozzák, félrerakják, vagy rosszabb esetben kidobják azt. Majd nagy összeget költenek egy új darabra! Az origami ruha erre nyújt megoldást, hiszen elég a csecsemő négy hónapos kora körül bevásárolni egy garnitúrával, utána több évig nem kell új darabokat venni.

 

Azon túl, hogy csökkentjük a saját kiadásainkat, környezetünket is kíméljük egy origami ruha vásárlásával és használatával. A kidobásra ítélt textilek ugyanis nagyban hozzájárulnak a természet pusztításához, ráadásul ezek közül rengeteg a még jó állapotú és hordható ruhadarab. Így ha három éven át használunk egy ruhát, azzal már tettünk egy lépést környezetünk védelméért.

 

Ryan Mario Yasin's Petit Pli kids clothing expands to fit as children grow

 

Díjazzuk a kreatív ötleteket Európában - nem csoda, hisz egyre több az új ötlet!

 

A frissen diplomázott fiatal, Ryan Yasin éppen csak elindította márkáját, egy díjat már be is zsebelt az innovatív megoldásért: a James Dyson Alapítvány idén neki ítélte oda az újító ötletekért járó kitüntetést. A kezdeményezés célja, hogy inspirálja és motiválja a fejlesztőmérnökök következő generációját, és támogassa kreatív találmányaikat, melyek könnyen értékesíthetők a piacon, miközben a fenntarthatóság elvének is megfelelnek.

 

Idén többek között érkezett a pályázatra légtisztító berendezés, amely a nagyvárosok légszennyezettségét csökkenthetné, vagy éppen utazáshoz tervezett, használat után elbomló fogkefe. A tavalyi díjat pedig egy papírból készült, újrahasznosítható biciklis sisak nyerte el.

 

A fiatalok tehát tele vannak kreatív ötletekkel és innovatív megoldásokkal, a díjnak köszönhetően pedig sokan lehetőséget kapnak ezek megvalósítására és népszerűsítésére is. Ha szívesen böngésznél tovább a pályázatra érkezett találmányok között, itt megteheted.

 

Paulik Noémi

 

Képek: A Petit Lip oldala

 

Ezt a cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook oldalán kommentelheted!

Közzétéve: csü., 05/10/2017 - 16:55


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!