Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Tudod, hogy mérik az innovációt? Európai és hazai trendek következnek!

Az Európai Bizottság által évente kiadott Európai Innovációs Eredménytábla összehasonlítható formában elemzi az uniós és szomszédos országokban az innováció mértékét és az azt lehetővé tevő feltételeket. De hogyan érinti ez a fiatalokat?

Hogy is működik?

 

Az innováció szó visszavezethető az in-novare latin szókapcsolatra, amely nyersfordításban azt jelenti, „újulásban”. Tágabban értelmezve azt a kreatív folyamatot jelenti, amelynek során megvalósítják a magát az újítást jelentő ötletet.

 

A Scoreboard 2017-es újragondolt kiadása lehetővé teszi, hogy az érdekeltek (pl. döntéshozók, vagy bárki, aki érdeklődik a téma iránt) egy immár finomított, érdekes elemzési rendszerben lássák az egyes országok erősségeit, gyengeségeit és a rangsort, amely Európában és globálisan felállítható az innováció területén.

 

Ez a sorrend számos tényezőből áll össze. Ilyenek például az emberi erőforrások adta lehetőségek és az, hogy a kormány által kiadott szabályozások mennyire segítik elő vagy hátráltatják az innováció létrejöttét és működését, vagy épp a vonzó kutatási környezet. Felhasználja adatként az anyagi támogatást, amelyben az egyes projektek részesülhetnek, azoknak a vállalatoknak az arányát, amelyek nagy összeget áldoznak az innovációra, az együttműködésen és kollaboráción alapuló innovációs munkát, de és az innovációs folyamatok munkavállalásra kifejtett hatását is.

 

 Az összesített európai eredmények alapján Svédország változatlanul vezet, amelyet Dánia, Finnország, Hollandia, Egyesült Királyság és Németország követ, de Luxemburg, Belgium és Írország is kiemelkedő eredményt ért el a vonzó kutatási rendszer, a kollaboráció és az innováció munkavállalásra kifejtett hatásának területén. Az innovációs térképen, ahol a zöld a vezető országokat jelöli, Európa északi része „dzsungel” módjára zöldellik.

 

Globálisan elmondható, hogy Kína magasan vezet, nyomában Dél-Koreával és Japánnal, míg Európa számára jó hír, hogy fokozatosan felzárkózni látszik Kanadához és az Egyesült Államokhoz.

 

Mi a helyzet Magyarországon?

 

Az elemzésben négyféle kategóriát, csoportot állítottak fel.  Ez alapján hazánk négyből a harmadik, vagyis a „mérsékelt” innovációs csoportba tartozik, a 102-es Európai átlag alatt 67,4-gyel teljesített, míg a már említett első helyezett 143,6-tal. Felső szomszédunk Görögország, az alsó pedig Szerbia.

 

Magyarország eredményeit évekre lebontva és az európai átlaggal összehasonlítva érdekes mintát láthatunk kirajzolódni. Bár elmondható, hogy minden évben nagyjából két tizedet emelkedik az eredményünk, mégis szemet szúr, hogy a 2011-es 70,7-es eredmény után pontszámunk 2012-re 65,9-re esett vissza, míg Európa összesített eredményeiben ugyanazon két év között csupán 1,2 pontnyi visszaesést tapasztalhatunk. Bár a nagy átlag ezt a kis visszaesést egy év alatt könnyedén behozta, hiszen máskor is megfigyelhetőek voltak ingadozások, hazánknak mégsem sikerült azóta ismét elérnie a 2011-es szintet. Ha a regionális térképet szemléjük, Magyarországon (a főváros által befolyásolt középső területektől eltekintve) az ország nagy részét azonos színnel jelölték, mint a Balkán- vagy Ibériai-félsziget jelentős részét és Olaszország déli részeit.

 

A Scoreboard alapján létrehozott Interactive Tool segítségével számos szempont alapján vizsgálahtunk meg minden országot, akár egymással, akár a nagy átlaggal összehasonlítva. Ide kattintva az oldal aljára gördítve ti is kipróbálhatjátok!

 

Milyen szerepet játszanak a fiatalok ezen a területen?

 

A Business Insider egy listája, amelyben negyven, 40 év alatti innovatív fiatalt sorolnak fel, érdekes megfigyelésre ad lehetőséget. Legyen ez a fiatal a cronut (croissant és donut keverék), az online „női ruhabolt”, esetleg személyre szabott, havonta postázott szépségápolási doboz vagy könnyen, interneten keresztül kiváltható szemüveg kitalálója, egy közös biztos van bennük(bár valószínűleg több is). Fiatal, friss szemlélettel rendelkező emberek, akik rálátnak a társadalom igényeire (akár saját igényeikből kiindulva), és megvalósítanak egy ütős ötletet.

 

A fiatalok szerepe a munkavállalásban és az ebből következő vállalkozásban és innovációban azért is tagadhatatlan, mert a milenniumi generáció a valaha volt legnagyobb fiatal generáció, a munkavállalók 50 százalékát alkotva.

 

Ezért megéri bátorítani a fiatalokat már iskolás koruktól kezdve arra, hogy merjenek új dolgokat kigondolni, és ne féljenek belevágni azokba, mert így bontakozik ki az innováció, a kreatív ötlet megvalósítása.

 

Kőszegi Anna

 

Képek: dashu83 Freepik, creativeart Freepik, 

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.

Közzétéve: sze., 13/09/2017 - 17:44


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!