Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Geocaching – Keress, találj, örülj, fejlődj!

Szeretsz a természetben mászkálni? Ha igen, ez a neked való játék! Az is lehet, hogy már ismered is, de nem vagy tisztában eredetével és az általa nyújtott előnyökkel. Nem kell hozzá más, csak egy GPS vagy egy térkép, és már játszhatsz is!

Manapság már egyáltalán nem ritkaság, hogy valaki GPS-szel vagy okostelefonnal rendelkezzen, de talán még fel tudjuk idézni azokat az időket, amikor ezek a mostanában már nélkülözhetetlen és teljesen természetesnek vett kellékek még egyáltalán nem léteztek. Ebben, az idővonalon messze visszanyúló korszakban, a jelenkortól számítva nem is olyan régen, 150 éve jött létre a letterboxing, ami nem más, mint a geocaching őse. 

 

Oldschool kincskeresés

 

 

A letterboxing a 19. század közepén kezdődött azzal, hogy James Perrott egy dartmoori kirándulás során egy kőrakáshoz érve üvegbe rejtette a névjegyét, majd a helyszínen hagyta. Évek során sokan követték a példáját, hogy büszke természetjáróként otthagyhassák névjegyüket a kihívást jelentő mocsaras ösvény végén. A névjegyek száma 50 év alatt több ezerre nőtt, és az üveget egy idő után fémdobozra kellett cserélni. A játék akkor kapott igazi publicitást, amikor 1921-ben Eduárd herceg is meglátogatta a helyszínt, hogy pecsétjét és élményeit a kis noteszban örökítse meg, mivel akkoriban már így játszottak, a játék elnevezéséhez méltóan, mint egy postahivatalban.

 

A brit játék igen lassan terjedt el, a második postaláda megjelenéséig negyven év telt el, a harmadikéig negyvennégy. Az igazi boom akkor következett be, amikor 1998-ban a Smithonian magazin ckket szentelt az angol játéknak, így rövid időn belül Észak-Amerikában már az összes állam területén 1000 postaládát kereshettek meg az érdeklődő természetjárók.

 

 

Modern eszközökkel

 

A geocaching (a geo görögül földet jelent, a cache pedig angolul rejtekhelyet) a 21. század hajnalán indult, és a letterboxinggal ellentétben, ahol a keresgélők az adott földrajzi hely leírására hagyatkozhattak, már a GPS-t és a közel pontos helymeghatározást szolgáló földrajzi koordinátákat helyezte a középpontba.

 

A valamilyen (földrajzi, történelmi, kulturális) szempontból érdekes helyszínen elrejtett ládának a megtalálásában a koordináták komoly segítséget nyújtanak, ám annyira mégsem könnyű, hogy ne kellene alaposan szétnézniük a kirándulóknak, ugyanis a dobozkák (vízhatlan ételhordók többnyire) jól el vannak rejtve például egy odvas fába, gyökerek közé, avarral alaposan letakarva, hogy ne tűnjön fel csak úgy bárki arrajárónak.

 

A ládában található jelszó segítségével mindenki tudja online regisztrálni megtalált ládáit. A jelszó mellett a doboz tartalmaz még egy kis füzetet, amibe a megtaláló röviden feljegyezheti a nevét és a megtalálás időpontját, valamit egy kicsi ajándékot, amit elvihet az, aki hozott helyette valami mást.

 

 

„Gömbölyű csokoládé, lapos csokoládé, mogyorós csokoládé…”

 

Ahogyan Gombóc Artúr is tudta, hogy nem csak egyféle csoki létezik, úgy az is fontos, hogy a fent említett hagyományos láda nem az egyetlen típus, amit kereshetnek az érdeklődők. Van még virtuális láda, amelyhez nem tartozik valódi doboz, csupán a megtalálás tényét bizonyító jelszó van elrejtve egy nevezetes helyen, például egy emlékmű közelében, ahol a terep egyébként nem lenne alkalmas arra, hogy egy egész dobozt el lehessen dugni. Van továbbá még multi geoláda is, amit úgy kell elképzelni, hogy a jelszó több darabban van szétosztva közöttük, vagy az első állomáson a továbbiakhoz vezető koordinátát találhatjuk meg.

 

A játékban használt ládák egyébként soha nincsenek elásva, de megesik, hogy nem a földön, hanem például fellógatva akadunk rájuk. Minden lehetőség nyitott (egy pár szabályon belül) annak, aki épp elhelyezte a dobozt.

 

Ha már vén rókának számítasz a ládakeresésben, te magad is rejthetsz el ládát, ha követed azt a pár szabályt és javaslatot, amit itt hallasz.

 

Felkészültél?

 

Mondanunk sem kell, hogy egy ilyen játék nemcsak kiváló szórakozás akár társaságban is, ráadásul a szabadban, hanem ráadásul komolyan fejleszti a problémamegoldó képességünket és a kitartásunkat is, ami hasznos lehet az élet minden területén, iskolában és munkahelyen egyaránt. Emellett a fiatalabbak és idősebbek is megtanulják a papíralapú és digitális tájékozódás módszereit is, nem beszélve az együttműködés képességéről, ha a játékban többen együtt és egymást segítve keresik az elrejtett ládát.

 

Ha a játék felkeltette az érdeklődésedet, már tényleg nem kell sokat tenned. Regisztrálhatsz a magyar és a nemzetközi oldalon is, valamint letöltheted a Geocoaching nevű appot, ahol mindent megtalálsz, tippekkel együtt, hogy a siker szép reményével vághass bele a keresgélésbe.

 

Ha lenne még kérdésed, vagy csupán érdekel a téma, látogass el a geocaching YouTube oldalára, ahol rövid, szórakoztató formában megválaszolnak minden gyakran ismételt kérdést.

 

Kőszegi Anna

 

Képek: StockSnap, és Settergren Pixabay oldalai, valamint Pexels

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.

Közzétéve: h., 28/08/2017 - 14:46


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!