Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Fidget spinner, az új őrület! De miért hasznos a népszerű játék?

Napjaink egyik legújabb őrülete a fidget spinner nevezetű játék, egy kis pörgettyű. De milyen céllal is jött létre eredetileg az apró eszköz, hogyan vált ilyen népszerűvé az utóbbi hónapokban, és legfőképpen mire használhatjuk?

Mi az a fidget spinner?

 

A fidget spinner valójában egy viszonylag egyszerű szerkezet: egy háromágú pörgettyű, amely a közepén található golyóscsapágynak köszönhetően forog a saját tengelye körül. Többnyire műanyagból készítik, de ugyanúgy léteznek rézből és acélból készült darabok, illetve a csapágy szerkezete és mérete is különböző változatokban fordul elő. Ezek a tulajdonságok befolyásolják az adott eszköz pörgési idejét, ráadásul plusz extrákkal ellátott - például világító ‒ pörgettyűt is vásárolhatunk, így tehát az áruk is igen széles skálán mozog. Akár 1000 forint alatt is találunk fidget spinnert, de ha igazán profi és minőségi darabot szeretnénk, ennek többszörösét is kiadhatjuk érte.

 

Így született majd vált őrületté az új játék

 

1993-ban Catherine Hettinger vegyészmérnök találta fel és szabadalmaztatta az eszközt, de a kütyü nem robbant be azonnal a köztudatba, sőt, évekig feledésbe merült. Feltalálója eredetileg figyelemzavaros gyerekeknek szánta. Bár valódi hatékonyságáról még megoszlanak a szakmai vélemények, a hozzáértők egy része szerint a pörgő játék javíthatja az autista, és figyelemhiányos hiperaktivitással küzdő illetve szorongó gyerekek koncentráló képességét. A legtöbb figyelemzavaros gyermek például fokozott stresszt él át, ha tudja, hogy mozgásigényében korlátozzák – figyelmeztet például egy gyermekpszichiáter, Dr. Bodnár Mária.

 

A fidget spinner neve sokáig nem csengett ismerősen az átlagember számára, míg végül néhány hónapja, 2017 tavaszán hirtelen berobbant a piacra, és futótűzként terjedt el a világon. Mostanság egyre több diák kezében látni, sőt, lassan talán az idősebb korosztály is rákap az új játékra. Eredetileg tehát figyelemzavaros gyerekeknek találták ki a kis kütyüt, de akkor mit kezd vele az a rengeteg fiatal, akik nap mint nap szórakoznak vele az iskolában, vagy éppen otthon ütik el az időt a pörgő játékkal?

 

Erre használhatod az apró pörgettyűt

 

A játék pörgetése egyészt másodlagos tevékenységként funkcionál, vagyis egyszerű unaloműzőként, akárcsak a firkálgatás és lábdobolás. Nem elhanyagolható tulajdonság ez, hiszen sok gyerek jobban tud összpontosítani, ha közben foglalkozhat valamivel vagy valamilyen mozgást végez, ráadásul nem zavar vele másokat, nem hangoskodik. Így, ha a szülő az eszköz vásárlása mellett dönt, érdemes még fizetés előtt kipróbálni, ad-e valamilyen hangot a spinner.

 

Másrészt számtalan kezdő és haladó trükköt lehet vele kitalálni, gyakorolni, aminek csak kreativitásunk szabhat határt: például átügyeskedhetjük egyik ujjunkról a másikra, vagy dobálhatjuk, miközben folyamatosan pörög. Ez a tevékenység már tényleg megmozgatja a fantáziát, koncentrációt igényel, és közben még ügyesedünk is.

 

Továbbá kiváló eszköz lehet a gyerekek motiválására, például használhatjuk időmérőként egy-egy feladat elvégzésekor. Ez lehet akár agytorna, akár tényleges fizikai mozgás: amíg pörög a szerkezet, minél több matematikai feladatot kell megoldani, vagy éppen minél több guggolást megcsinálni. A versenyhelyzet izgalmasabbá teszi a tanulást, hiszen a gyerekek azt játékként élik meg, ezért jobban élvezik.

 

A fidget spinner előnyeit a felnőttek is ugyanúgy kihasználhatják, mint a kisdiákok. Az irodában például nagyszerű stresszoldó tevékenységnek bizonyulhat ugyanúgy, mint amikor egy tollat csattogtatunk vagy egy kislabdát dobálunk. A trükkök gyakorlása és kitalálása akár közösségi tevékenység is lehet, miközben együtt vagyunk és beszélgetünk a barátainkkal. A sor pedig szabadon folytatható tovább, kreativitásunkra van bízva, mit találunk ki a pörgő kis eszközzel.

 

Paulik Noémi

 

Kép:

 

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.

Közzétéve: h., 10/07/2017 - 17:51


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!