Tairseach Eorpach na hÓige
Eolas agus deiseanna do dhaoine óga ar fud na hEorpa.

Üzlet az űrben, Hold a sci-fiben

Volt egyszer egy vadnyugat, statikus vulkáni por, Tóth Árpád, egy puli, -170 Celsius fok, egyhatod gravitáció, 140 milliárdos üzlet. Mindez tudományos fantasztikum?

A Vírus! Klub - A gondolat fertőz rendezésében 2015. február 25-én, a Király utcai Kolorban Németh Attila, a Galaktika irodalmi szerkesztője, Európa legjobb sci-fi fordítója, valamint dr. Pacher Tibor előadásából derült ki, hogy milyen funkciót tölt be kisérőbolygónk a science-fiction irodalmában, illetve, hogy milyen üzleti érdekességek, lehetőségek várhatnak ránk a világűrben.

 

Járjuk be a múltat!

 

Az ember, mióta az eszét tudja, vágyik az ismeretlenbe, a világűrbe és a Holdra! Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint irodalmunk, amely már a kezdetektől elméleteket gyártott a Holdra való utazásról. Németh Attila egy kortörténeti körültekintésre hívta a közönséget, ahol rövid, de annál tartalmasabb bepillantást nyerhettünk eddigi holdutazással kapcsolatos fennmaradt írásokba, kezdve az ókortól a mai magyar sci-fiig. Néhány nevesebb alakja a teljesség igénye nélkül: Cyrano de Bergerac, Münchhausen, Verne, H. G. Wells, a magyarok képviseletében pedig Ney Ferenc és Tóth Árpád neve merült fel.  Ez utóbbitól egy rövid novella is elhangzott a témában.

 

A Puli kalandos élete

 

Ezt követően dr. Pacher Tibor fizikus, pénzügyi tanácsadó és a Puli Space Technologies alapítója kezdett előadásába a Volt egyszer egy vadnyugat című film egy jelenetével.

 

A 2.0 Team Puliról már olvashattatok nálunk korábbi írásunkban, amelyből kiderült, miért is tervez a csapat Rovert a Holdra. Most pedig olyan háttérinformációkkal gazdagodott a nagyérdemű, mint hogy a Pulit - ami súlyán és marmagasságán kivül nemigen hasonlít szőrös névadójára - egy vulkanikus szigeten tesztelték Hawaii-on, olyan statikus vulkáni porban, ami viselkedését tekintve nagyon hasonlít az éles, szúrós, tapadós holdporra. Megtudtuk, mit is jelent a 2 és fél hétig tartó, -170 Celsius fokos holdi éjszaka egy ilyen Roverre nézve.

 

Továbbiakban szó esett még a holdutazások és a Holdon kialakított telepek üzleti jelentőségéről is. A Holdon ugyanis nagy mennyiségben van vízjég, amiből üzemanyag készíthető leendő űrutazásokhoz. A holdtelepek mellett szól a földinél jóval gyengébb, egyhatodnyi gravitáció, ami jelentős üzemanyag-maradékot jelent elstartolás után. Mivel a Holdnak nincs légköre, így felhők sem takarják a felszínt a napelemek elől.

 

Az előadás végén a hallgatóság néhány tagjaa pénzről és az időről tett fel kérdéseket. Mennyiért és mikorra valósulnak meg ezek az elképzelések? Bár ez még a mai napig talány, abban továbbra is bizakodhatunk, hogy a mi európai, magyar Pulink segít ezt kiszagolni a közeljövőben.

 

Csaplár Balázs

 

Kép: WireLizard/Brian Burger

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.

Foilsithe: Sat, 14/03/2015 - 13:49


Tweet Button: 

Naisc a bhaineann le hábhar


Info for young people in the western balkans

An bhfuil cúnamh nó comhairle uait?

Cuir ceist orainn!