Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Weöres Sándorral repül a Puli a Holdra

Január 22-én eldőlt, hogy melyik magyar versrészlettel a fedélzetén landolhat a Holdon a magyar fejlesztésű Puli űrszonda. A többkörös versenyen végül Weöres Sándor Szembe-fordított tükrök című alkotása lett a befutó.

„Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra.”


Weöres Sándor e két sora győzedelmeskedett a kulturpart.hu portál által indított versenyen. A szabályok szerint január 1-jéig bárki beküldhetett egy maximum 12 soros verset vagy versrészletet, ebből választott 15-öt a Molnár Piroska Kossuth díjas színésznő, Turi Tímea költőnő, Dr. Pacher Tibor fizikus, a Puli ötletgazdája, Fehér Renátó költő, Dr. Tarján Tamás (irodalomtörténész) alkotta zsűri, majd a végső győztest a közönség szavazatai alapján hirdették ki. A rangsort sokáig Petőfi Sándor vezette, de az élmezőnyben volt Pilinszky János és József Attila is.

 

Dióhéjban a Puli-ról

 

A Puli Space Technologies olyan technológiák kifejlesztését tűzte ki célul, melyek lehetővé teszik, hogy rendszeresen űrjárművet indítsanak a Holdra. Saját készítésű egységük, a Puli, terveik szerint a landolást követően felderíti a közeli területeket és nagy felbontású képeket és videókat küld a Földre a helyszínről és önmagáról. A saját fejlesztésű eszközzel a magyar csapat a világ több országa mellett részt vesz a  Google Lunar XPRIZE (más néven Hold 2.0.) nemzetközi versenyen,  melyet 2007 szeptemberében indítottak el.

puli_hold2.jpg

https://europa.eu/youth/sites/default/files/puli_hold2.jpg

A győztes, aki legalább 90%-ban magánerőből fejlesztett „holdjárójával” elsőként teljesíti a feladatot ,20 millió amerikai dollárral lesz gazdagabb. A magyar járgány a tervek szerint 3-4 nap alatt juthat el a Holdra, ahol akár 100 fokos meleggel és mínuszokkal is meg kell majd küzdenie.

 

Kis lépésenként a célig

 

A Pulival és a fejlesztő csapattal már egy okostelefonos alkalmazás keretében is megismerkedhetnek az érdeklődők, amely cikkeket, publikációkat tartalmaz a Holdról, a magyar űrkutatásról, valamint egy interaktív Holdtérképet is megcsodálhatnak az érdeklődők.

 

Ahhoz, hogy a Puli valóban beválthassa a hozzá fűzött reményeket, a csapat minden segítséget, felajánlást, szponzori támogatást szívesen fogad. Sőt magánemberként is bárki hozzájárulhat a Puli sikeréhez, mindössze annyit kell tennie, hogy legkevesebb 1000 Ft-tal támogatja a kezdeményezést. Ezzel automatikusan a Kis Lépés Klub tagjává válik, amivel együtt jár az is, hogy a Puli a támogató nevét magával viszi a Holdra. Akik pedig az első 15000 pártoló között vannak, azok sikeres küldetés esetén egyedi Hold-fényképpel gazdagodhatnak.Ha szeretnéd, hogy a Te neved is a Holdon landoljon, itt minden információt megtalálsz!

 

Puli goes Puszta

Video Description: 
Nézd meg, hogy néz ki a Puli!

 

Pataki Sára

 

Képek: Anita Ritenour és a Puli Space hivatalos oldala

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.

Közzétéve: v., 08/02/2015 - 15:23


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!