Portale Europeo per i Giovani
Informazioni e opportunità per i giovani in Europa.

Derekamon a járgányom - új magyar találmány az „övroller”

El tudod képzelni, hogy ha megunod a rollerezést, egyszerűen övként magadra csatolhatod a rollert? Első hallásra hihetetlennek hangzik, de soproni Török Ádám formatervező találmánya, az övroller rá a bizonyíték, hogy igenis lehetséges!

Diplomamunkából világhírnév?


Az övroller a tervező 2013-as diplomamunkája volt a Nyugat-Magyarországi Egyetemen, ám idén az egész internet felfigyelt rá: november elején írt róla a Daily Mail, és több dizájnnal, újdonságokkal foglalkozó oldal is beszámolt a nem mindennapi találmányról. A magyar sajtó csak ezután kezdett vele foglalkozni, annak ellenére, hogy 2013-ban a szemfülesebbek már találkozhattak Ádám alkotásával, hisz szerepelt a Formatervezési Díj kiállításán, a Műcsarnokban.


Mit és hogyan?

 

Az elsősorban hipsztereknek készült találmánnyal, amit a külföldi sajtó ultimate hipster-belt-ként emleget, az alkotó szerint teljesen más közlekedni, mint hagyományos elődjével. Hátsó kerekét a testsúly kibillentésével lehet mozgatni, ez a kulcsa az irányításnak, mindeközben a kormánynak kevesebb szerep jut. A kormányrúd szelvényekből épül föl, amelyek fixálhatóak illetve szétszedhetőek. Egymáshoz képest könnyen el tudnak mozogni; ez teszi lehetővé, hogy a tulajdonos magára csatolhassa.


Ha az övet rollerré szeretnénk változtatni, a benne futó szalag segítségével kimerevíthetjük, és egy tépőzárral rögzíthetjük a kormány alatt.
 

Gyors, praktikus és kevés helyet foglal

 

A találmány és a lábhajtásos módszer nagy előnye, hogy a nagyvárosi zsúfolt közlekedésben rövid távolságokat gyorsan meg lehet vele tenni, miközben nem szennyezzük környezetünket. Ha mégis úgy döntünk, hogy buszra vagy épp villamosra pattanunk, akkor egy egyszerű mozdulattal ruhadarabbá változtatható a járgány.


Kérdés viszont, hogy a maga 1,7 kilójával és szokatlan anyagával övként mennyire kényelmes viselet, illetve a téli hónapokban kerekei mennyire alkalmasak a vizes, csúszós utakon való közlekedésre.


Prototípusát Budapesten a 2014. októberi Design Héten mutatták be. A termék jelenleg is fejlesztés alatt áll, és mindössze egy darab van belőle. Remélhetőleg, csak egyelőre.

The ultimate hipster belt? New scooter can be worn around your waist when not in use

 

Pataki Sára

 

A fő kép Török Ádám hivatalos oldaláról származik.

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.

Pubblicato: gio, 04/12/2014 - 20:44


Tweet Button: 

Link correlati


Info for young people in the western balkans

Hai bisogno di aiuto o consulenza da parte di un esperto?

Chiedilo a noi!