Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Házi koszt versus Hawaii pizza

Streetfood applikációval rukkoltak elő a földlakók számára a Piqniq fejlesztői. Nem kell többet a pizzafutárok telefonszámai után kutatni, és búcsút inthetünk az ázott sültkrumplinak és a szőrös csirkecombnak is.

Kaja a közösségi oldalakon

Ma márnem telik el úgy nap, hogy valamelyik ismerősünk ne posztolna egy-egy (szerencsésebb esetben gusztusos) fotót reggelijéről, ebédjéről, vacsorájáról akár az Instagramon, akár Facebook-on. Ilyenkor nyál csurog, gyomor korog, és megy a komment: „én is kérek!”. Erre a jelenségre reagált a Piqniq csapata – írja az Index.

 

Streetfood

 

Streetfood: általában a fesztiválokra, belvárosokba kitelepült étkezdék kínálatát és egyéb élelmiszerárusító egységeket (pl. gesztenye, főtt kukorica) hívjuk így.

 

Az egyelőre csak az iTunes-ból letöltető alkalmazás célja, hogy a házi tündérek kellő elismerést zsebelhessenek be – akárcsak a Restaurant day napok alkalmával, melynek következő etapja november 15-én lesz. Környezetünkben sokan imádnak főzni, tudnak is, és az utóbbi években kialakult gasztroforradalom nyomán egyre többen álmodnak egy saját étteremről, ám erre az esetek túlnyomó részében – anyagi okok miatt – igen kevés házi szakácsnak van lehetősége.

 

Tedd pénzzé a falatot!

 

A streetfood megjelenése ugyan egy pillanatig sem veszélyezteti a kiszállítással foglalkozó éttermek létét, mégis legfőbb célja, hogy a jól főző konyhatündérek pénzt keressenek az általuk elkészített ételekkel.

 

A Piqniq fejlesztői (Török János, Kiss Tamás, Szilágyi Misi, Buzás Alíz) szerint, aki muffinsütésre adja a fejét, és elkezdi használni a Piqniq-et,az alkalmazásban rögtön látni fogja, melyik az a közelében lévő 10-15 munkahely és iroda, ahol éppen sütire vágynak, így a muffinok pontosan oda jutnak majd el, ahol szükség van rájuk. Az éhes munkás kielégül, az árus pedig nem marad hoppon.

 

Bíznak a nép erejében: ugyan hazánkban még nincs jogszabály a home made kosztok értékesítésére, üdvözítő példák jelennek meg világszerte. Finnországban például a szigorú alkoholtörvények ellenére a Restaurant Day-ek alkalmával lehet a házaknál is italt értékesíteni, Amerikában pedig a házikoszt-értékesítőket igen minimális adók sújtják csak. Remélhetőleg nálunk is ebbe az irányba mozdulnak majd el a folyamatok, hiszen ez a fajta modell egyrészt átalakítja, egészségesebbé teheti az emberek étkezését, másrészt munkát ad azoknak, akik szívesen főznek.

 

Nemcsak főzöl, hanem egy közösség tagjává is válsz

 

A Piqniq fejlesztői szerint, ha a közelünkben mások főznek, az minket is arra inspirál, hogy bemenjünk a konyhába és alkossunk valamit. A főzés és az étel pedig összehoz; egy ilyen telefonos alkalmazás használata szerintük tehát nemcsak praktikus, de szociális haszna is van. Éppen ezért az alkalmazáson kívül a hivatalos facbook oldalukon is várnak minden konyhatündért.

 

Az oldalon – és appon - nem csak tuti praktikákat és recepteket oszthatunk meg és szerezhetünk be: találkozhatunk a környék szakácsaival, akikkel közös főzéseket, eszmecseréket szervezhetünk.

 

A Piqniq fejlesztői elsősorban az amerikai piacot akarják megcélozni az applikációval, ám titkon bíznak abban, hogy a házikoszt-őrület hazánkat is utoléri, és hamarosan mindennapjaink szerves részévé válik a „mama kosztjának” rendelése is.

 

Mindez csak rajtunk múlik. Rajtunk, akik főzni akarnak, és rajtunk, akik enni. Mutassuk meg a Piqniq-nek: szükség lesz az applikáció magyarosítására!

 

Fülep Bálint

 

A kép illusztráció, forrás: Nastasia son oldala

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.

Közzétéve: szo., 08/11/2014 - 15:00


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!