Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

A Rubik-kocka és ami mögötte van

Világszerte hatalmas nagy rajongótábora van, de csak kevesen tudják, hogy magyar találmány. Vagy mégsem? Feltalálásának 40. évfordulóját még New Jerseyben is megünneplik!

Rubik Ernő ötletét senkinek nem kell bemutatni, hiszen a játék 1974-es feltalálása óta folyamatos népszerűségnek örvend világszerte. Az építészmérnök eredetileg a térbeli mozgások szemléltetésére alkalmas eszközt kívánt létrehozni a diákjainak, mígnem megalkotta az oldalanként kilenc négyzetet tartalmazó kockát. A játék oldallapjai más-más színűek és három tengely körül elforgathatóak.

 

Na de tudtad-e, hogy nem csak a hagyományos értelemben vett kocka létezik? Hallottál már a Rubik-kocka világbajnokságról? Tudtad, hogy a Rubik-kocka a világ legnagyobb számban eladott játéka? Tudod ki az a Tom Kremer? Ismered Rubik Ernő többi játékát is?

 

Változatos alak és izgalmas világbajnokság

 

Látványra a Rubik-kocka egy műalkotás. A hagyományos 3×3×3-as kockának már számos más változata is elterjed, például a Rubik Bosszúja nevet viselő 4×4×4-es, a Professzor kockája nevű 5×5×5-ös, vagy a 7×7×7-es variáció. Azonban nemcsak kocka alakot vehet fel, hanem más mértani testek alakját is, többek között tetraédert, dedokaédert, gömb és gomba formát.

A bűvös kocka olyan népszerűvé vált, hogy rendszeresen megrendezik a kockakirakó világbajnokságot. A 3×3×3-as hagyományos kocka világrekordja jelenleg 5,55 másodperc. Számos kategóriában indulnak a versenyzők, a különböző méretű kockákat egy kézzel, vakon, de akár lábbal is ki lehet rakni. Bizonyított, hogy bármilyen keverés után maximum 20 lépésből kirakható a kocka, de összetettsége miatt körülbelül 43 trillió különböző állás hozható létre vele.

Neked sikerült már megoldani a bűvös játék rejtélyét?

 

Aki nélkül mindez nem valósulhatott volna meg....

 

Rubik Ernő kezdetben nem talált olyan céget, aki fantáziát látott volna ötletében. Körülbelül negyven játékgyárat és dizájnnal foglalkozó vállalatot keresett fel, mire találkozott 1979-ben Tom Kremerrel. A Seven Towns Ltd. játékcég megalapítója egyből meglátta a bűvös kockában rejlő fantáziát, így a kis cégből mára milliárdos vállalat, a kockából pedig világhírű találmány lett.

 

Rubik játékok

 

A Rubik-kocka nem csak a Magyar vándor című filmben bukkant fel, hanem például a Hellboyban, a Harry Potterben és az Armageddonban is. Ezen kívül megjelent A boldogság nyomában, a Hihetetlen Pókember, és A gépész egy-egy jelenetében is. A játék a filmipar mellett ihletet adott a zenének, a divatnak, az építészetnek, a színháznak és politikai beszédeknek is. Még egy külön művészeti mozgalom is alakult, mely a „Rubikubism” nevet kapta.

 

Rubik Ernő azonban nem csak a kockát találta fel, hanem van két másik, kevésbé ismert játéka is. A Rubik Bűvös Négyzetek nyolc lapból állnak, és speciális szerkezete révén úgy lehet hajtogatni, hogy az elemek mindig egymásba kapcsolódnak és eltérő mintázatot alkossanak.

A Rubik kígyó pedig egy nagyon egyszerű fejlesztőjáték, mely 12 sötét és világos háromszögből áll. A hosszú kígyóból különböző alakzatokat lehet hajtogatni, akárcsak az origamiban. Ahogy a kocka variációi, úgy a kígyó hajtogatható sík- és térbeli alakzatainak száma is szinte végtelen.

 

Kiállítás New Jerseyben

 

Május közepén nyitotta meg kapuit Jersey Cityben az a kiállítás, amelyet a kocka 40. évfordulójának alkalmából szerveztek. A tárlatot az idén 70 éves Rubik Ernő nyitotta meg a város legnagyobb tudományos múzeumában, a Liberty Science Centerben. Az érdeklődőket számos különlegesség várja, többek között egy 18 karátos aranyból készült, gyémánttal ékesített Rubik-kocka; egy csaknem 8 méter magas világító kocka, valamint egy kockakirakó robot is. A 650 négyzetméternyi területen elterülő kiállítás játékait, kirakóit, történeteit, művészetét és mérnöki megoldásait mind Rubik Ernő ötletei inspirálták.

A „Kocka és ami mögötte van” című tárlat kilenc hónapon át látogatható New Jersey állam nagyvárosában, utána pedig hétéves világ körüli útra indul. Látható lesz Törökországban, Szaúd-Arábiában és Kanadában is, de már számos európai ország jelezte, hogy szívesen helyet adna a kiállításnak.

 

Az emlékállítás ötlete pedig nem csak az amerikaiaknak jutott eszébe: várhatóan 2017-re Magyarországon is felépül a Rubik Múzeum, a tervek szerint még idén elkezdődik az építkezés. A Rubik-kockát formázó múzeum Budapesten, a Duna-parton kap majd helyet. Ezzel a magyar szellemi teljesítménynek és kreativitásnak kívánnak emléket állítani.

 

Soós Alexandra

 

Ezt a cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook oldalán kommentelheted.

Közzétéve: p., 30/05/2014 - 12:06


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!