Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Innováció, egy gombbal

Sokan csak az első balesetük után tanulják meg, hogy a biciklinek fontos része a fék. A következő generációnak azonban már nem kell a saját hibájából tanulnia, a legújabb magyar találmánynak hála most már anya és apa is segíthet fékezni.

Minden szülő rémálmai között szerepel, hogy amikor gyereke biciklizni tanul, az első sikerektől nekibátorodva nagy lendülettel száguldani kezd a forgalmas autóút felé. Mostantól azonban mindössze egy gombot kell megnyomniuk, mégpedig a MiniBrake nevű távirányítású fékezőrendszeren, hogy megállítsák gyermeküket.

 

A MiniBrake névre keresztelt innováció a Vállalkozzunk.hu, vállalkozásokat segítő portál közreműködésével indult el. Az ötlet mögött álló három fiatal egyetemista egyenlő részben osztozik meg a feladatokon, Szirtes Marcell a marketingért, Bognár Dániel a pénzügyekért, Szesztay Péter pedig a gyártásért felel; rajtuk kívül további 15 csapattag dolgozik a sikerért.

 

A három fiatal egyetemista által kifejlesztett eszköz azért hiánypótló, mert a kerékpárral ismerkedő, általában 2-5 éves gyerekeknél még nem alakult ki a veszélyérzet, így nem ismerik fel időben a balesetveszélyes helyzeteket. A védelmüket szolgáló felszerelések, mint a bukósisak, a könyök-, és térdvédő pedig csak utólagos védelmet nyújt, magában a baleset elkerülésében nem tud segíteni.

 

A Budapesti Corvinus Egyetem friss diplomásainak eszköze két részből áll, az egyiket a nyereg alá, a hátsó kerékhez kell felszerelni, a másik pedig a vezérlő, ezta gyerekre felügyelő személy tartja a kezében. A MiniBrake két része között folyamatos az összeköttetés, tehát a fék nem csak gombnyomásra aktiválódik, hanem olyan esetekben is, amikor lemerül az elem, valami blokkolja a rádió-jelet, vagy ha a kerékpár kilép az ötven méteres hatókörből.

 

Úgy tűnik tehát, hogy az alkotók igyekeztek mindenre gondolni, folyamatosan továbbfejlesztve az alapkoncepciót. Az eszköz helyét is gondosan választották meg a kerékpáron, a hátsó kerék fékezésével elkerülhető, hogy a hirtelen megállás miatt a gyerek előre essen.  

 

A két éves tervezői és tesztelői folyamat a végéhez ért, a MiniBrake készen áll a piacra lépésre, így a sorozatgyártáshoz szükséges tőke összegyűjtése érdekében a feltalálócsapat már komoly lépéseket tett. Honlapjukon most még limitált számban, kedvezményes 80 dollárért (nagyjából tizennyolcezer forint) előrendelhető a termék, amelyet a tervek szerint már júniusban kézhez is kaphatnának a vásárlók. Emellett pedig a csapat igyekszik igénybe venni a közösségi finanszírozás eszközét is, regisztrálták terméküket az Indiegogo.hu-n, ahol a nagyközönség szponzorálhatja a siker kapujában álló ötleteket, melyeknek már csak egy kis anyagi segítségre van szükségük, hogy jobbá tegyék a világot.

A világ jobbá tételére pedig az egyik legjobb mód, ha a gyerekek biztonságáról gondoskodunk, ez alapján a fiatal csapat azt reméli, hogy gyorsan összejön majd a hiányzó összeg, és a legifjabbak hamarosan horzsolás- és zúzódásmentesen tanulhatnak meg bicajozni.

 

Szőke Dániel

 

Ezt a cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook oldalán kommentelheted.

Közzétéve: szo., 10/05/2014 - 15:18


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!