Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Mi micsoda? Horizont 2020?

A Horizont 2020 keretprogram az európai kontinens globális versenyképességének növelését célzó Európa 2020 stratégia „Innovatív Unió” elnevezésű kiemelt kezdeményezésének egyik alappillére.

 

Érthetőbben, a célokról. Az Európai Unió számos technológia terén továbbra is az elsők között van a világon, azonban mind a tradicionálisan fejlett, mind a feltörekvő gazdaságok egyre erősebb versenytársat jelentenek a számára.  A Horizont 2020 keretprogram első ízben foglalja egységes keretbe valamennyi európai uniós kutatás és innováció finanszírozási eszközét. A program az EU-nak a tudományok terén világviszonylatban betöltött szerepét igyekszik megerősíteni. A keretprogram célja továbbá, hogy az EU – ipari vezető szerepét megőrizve – továbbra is élen járjon az innovációban, amit a kulcsfontosságú technológiák több milliárd eurós támogatásával, a tőkéhez való szélesebb körű hozzáférés biztosításával, valamint a kis- és középvállalkozások segítésével tervez elérni. Minden eddiginél nagyobb hangsúlyt fektet majd arra, hogy a tudományos áttörésekből üzleti lehetőségeket biztosító és sokunk életét jobbá tévő innovatív termékek és szolgáltatások születhessenek. Ezzel egyidejűleg a program drasztikusan visszaszorítja a bürokráciát, a szabályok és eljárások egyszerűsítésével pedig a legjobb kutatók és még több innovatív vállalkozás érdeklődését igyekszik felkelteni. A leegyszerűsített programszerkezetnek, az egységes szabályrendszernek és a bürokratikus akadályok felszámolásának köszönhetően a Horizont 2020 keretprogram által biztosított finanszírozás kereta 2014 és 2015 –évektől már javulni fog.

 

Újdonságok. A Horizont 2020 keretprogram legfontosabb újdonságai a következők: drasztikusan leegyszerűsödik a költség-visszatérítési rendszer, mely egyetlen, a közvetett költségek meghatározására szolgáló egységes átalányfinanszírozási rátán és két, a kutatási, illetve a piacközeli tevékenységekre vonatkozó finanszírozási rátán alapul; egységes hozzáférési pont kerül kialakításra a résztvevők számára; kevesebb lesz a papírmunka a pályázatok készítése során; és megszűnnek a szükségtelen ellenőrzések . Az egyik legfontosabb célkitűzés a pályázat benyújtása és a támogatás kézhezvétele között eltelt idő átlagosan száz nappal történő csökkentése, így valamennyi projektet gyorsabban el lehet majd indítani.

 

Megoldásokat keres. A keretprogram Európa egésze számára kihívást jelentő kérdések megoldását is keresi: egészség, demográfiai változások és jólét; élelmezésbiztonság, fenntartható mezőgazdaság, tengerkutatás. Kutatás – Fejlesztés – Innováció. A következő 7 évben az új, a Horizont 2020 nevet viselő uniós pályázati program biztosítja a nemzetközi együttműködésben megvalósuló K+F+I projektek forrásait. Az összességében 70,2 milliárd eurós keretből kutatóintézetek, egyetemek, innovatív magánvállalkozások, kis- és középvállalkozások, valamint kutatásfejlesztést végző ipari vállalatok részesülhetnek. Több, mint 70 milliárd eurójut majd K+F+I projektekre. Az új programmal kapcsolatos tájékozottság minden olyan vállalat és intézmény számára létkérdés, amely 2014 és 2020 között bármilyen uniós forrásra pályázni szeretne a K+F+I szektorban, az alapkutatástól egészen a termékfejlesztésig.

 

Összefoglalva. A Horizont 2020 az Unió egységes kutatási keretprogramja a 2014-2020-as időszakra. Egy olyan hét éves pénzügyi keret, amely kutatási, innovációs, támogatást  foglal magában és, amelynek megvalósítására összesen 87 milliárd euró áll majd rendelkezésre.

 

Szőnyi Veronika

Közzétéve: h., 13/01/2014 - 17:17


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!