Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Ünnepeljük meg a tudományt!

Az országgyűlés november 3-át – azt a napot, amelyen 1825-ben Széchenyi István birtokainak 1 évi jövedelmét a Magyar Tudós Társaság alapításának céljára felajánlotta - a Magyar Tudomány Ünnepévé nyilvánította.

A Magyar Tudomány Ünnepe 2013. évi rendezvénysorozata országosan november 3.-30. között kerül megrendezésre. Az Akadémia által gondozott rendezvénysorozat immár 10 esztendeje hívja fel a figyelmet a magyar tudomány értékeire, jelentőségére és eredményeire. A kutatóhelyek az ingyenesen látogatható előadásiakra és programjaikra országszerte tárt kapukkal várják a tudomány legújabb eredményei iránt érdeklődőket. 

 

A minket körülvevő tudomány. A 2013. évi Magyar Tudomány Ünnepe kiemelt témája és főcíme a "Velünk élő tudomány". Az idei évben az alkalmazott, célzott vagy más szóval "hasznosuló" tudomány által létrehozott bennfoglalt tudás áll a középpontban. Az előadások és programok tehát azokat a kutatásokat mutatják be, amelyek célzottan kínálnak megoldást, fejlesztést társadalmi-gazdasági szükségleteinkre. Ez nem véletlen, hiszen mindennapjaink működéséhez elengedhetetlen használati tárgyaink zöme, a tudományos kutatások és fejlesztések eredményei. A ma már nélkülözhetetlen mobiltelefonok, szuper számítógépek, pénzügyi rendszerek, programok és bonyolult folyamatok, az utasszállító repülőgép felszállásának mechanizmusától a reggeli rántottánk megsütésére szolgáló teflon serpenyőig mind-mind a tudósok munkájának az eredményei. Mi lenne velünk a tudomány nélkül? Hogyan találnának az emberek megoldásokat a betegségek kiküszöbölésére, válaszokat több ezer éves archeológiai és történelmi rejtélyek kérdéseire, tudomány nélkül hogyan szolgálhatna a technikai fejlődés az életünk biztonságosabbá tételére, vagy a környezetünk megóvására? A csillagok vizsgálatától a részecskék elemzéséig a fizikán át a művészettörténetig, a nukleáris hulladék tárolásától a bölcsészettudomány kérdéseiig- minden beletartozik a tudomány témaköreibe. 

 

Ezt pedig egyszer egy évben meg kell ünnepelnünk. Egyszer egy évben muszáj odafigyelnünk azokra az eredményekre, amik értünk születnek meg laborok mélyén és kutatóintézetek ajtói mögött. Egyszer egy évben illik időt fordítanunk azokra az emberekre is, akik a munkájukkal, közvetve minket és közvetlenül a fejlődést szolgálják. A tudomány körbevesz minket. Ha tudunk róla, ha nem, a tudományos kutatások eredményeinek rendszeres használói vagyunk mindannyian. 

 

A Magyar Tudomány Ünnepén a számos programra ellátogatók az egyes kutatási területeket szemléletesen, izgalmasan, ismertető módon ismerhetik meg, interaktív laborlátogatásokon, előadásokon és szakmai bemutatókon vehetnek részt. A fővárosi kutatóközpontok rendezvényeiről az MTA SZTAKI által kifejlesztett, ingyenesen elérhető Guide@Hand okostelefon-alkalmazás segítségével tájékozódhatnak az érdeklődők. 

 

A tudomány dióhéjban. A tudomány a bennünket körülvevő világ megismerésére irányuló tevékenység és az ezen tevékenység során szerzett ismeretek összessége. A tevékenységnek bárki által megismételhetőnek kell lennie és végeredményben azonos eredményre kell vezetnie, mint a korábbi kutatások, ahhoz, hogy az eredményt tudományos eredménynek nevezhessük. A tudomány eredménye egyetemes érvényű. Tudományterületnek számítanak: a bölcsészettudományok, a hittudomány, az agrártudományok, a műszaki tudományok, az orvostudományok, a társadalomtudományok, a természettudományok és a művészetek, amelyek tudományágakra tagozódnak. Mai fogalomhasználatunkban a tudomány, mint tevékenység csak azokat a megismerési formákat jelenti, amelyeket meghatározott módon tudományos módszertan alapján végeznek.

 

Szőnyi Veronika

Közzétéve: k., 26/11/2013 - 09:30


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!