Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Én…Te…Mi…Európa

A Polgárok Európai Éve alkalmából a V4 országok polgárai képekben mondták el, mit jelent számukra európainak lenni, miben több az Unió, mint gazdasági és politikai közösség.

 

A Polgárok Európai Éve az uniós polgársággal járó jogok népszerűsítését tűzte ki célul, tekintettel arra, hogy a polgárok többsége nincsen tisztában jogaival, így nem is él velük. Az uniós társadalom informálása mellett teret kap a tematikus párbeszéd, s a megannyi rendezvényen a résztvevők megvitathatták azt is, milyen kellene, hogy legyen a közösségi jog az elkövetkezőkben, egészen 2020-ig előretekintve.

 

Az aktív részvétel és jogi informálás mellett teret kap a kreativitás, tehetséggondozás is. Az egészen fiatalok, 10-15 évesek számára is  lehetőség nyílt megmutatni, szerintük milyen is a mi Európánk, és ők hogyan kapnak helyet benne. Ilyen esemény volt számos másik mellett a „Mit tehetek Európáért, mit tehetek a jövő(m)ért?”című pályázat, vagy a „2013 – A Polgárok Európai Éve” rajzpályázat is.

 

Ezek mellé sorakozott fel az „Én…Te…Mi…Európa” című plakátpályázat, amely a budapesti, pozsonyi és prágai Lengyel Intézetek, a Krakkói Plakát Galéria, a Magyar Plakáttársaság, valamint a Varsói Magyar Kulturális Intézet szervezésében valósult meg.

 

A kiírásra 66 szerző 95 pályaműve érkezett be, melyekből a legjobb 35 a budapesti Lengyel Intézetben szeptember 6-ig kerül kiállításra.

 

A pályázók: fiatal diákok, egyetemisták, akik saját tapasztalataikból és élményeikből merítve alkották meg plakátjaikat. Egy kis ízelítő, amire számíthatunk: betűtészta, látásvizsgálat, festékpacák és jelzőlámpa. Hogy ezek hogyan is kötődnek az európaisághoz, arra rögvest rájöhet az, aki ellátogat a Nagymező utca 15-be, és – mintegy @RC kiállításra való bemelegítésként – megtekinti a „V4-ek Európáját”.

 

„…örvendetes, hogy ilyen nagy számban érkeztek munkák versenyünkre, melynek során a szervezők lehetőséget teremtettek a fiatal alkotók számára, hogy erre a felettébb nehéz témára reflektáljanak. A vizuális nyelvnek megvannak a maga korlátai, de épp így megvan a saját ereje is. Szerkezetét tekintve egyszerűnek és érthetőnek kell lennie. Ugyanakkor magán kell viselje a szerző személyiségének nyomait, máskülönben sematikus lenne. Pontosan ezért tetszett a beküldött munkák sokszínűsége, sajátos üzente. Kicsit úgy, mint ebben a mi Európánkban, amit itt meghatározni igyekszünk, emlékezve arra, ami a legfontosabb benne: az összes polgárra, Európa minden szegletéből.”

 

Lech Majewski, a zsűri elnöke (forrás: www.polinst.hu)

 

Drubina Kamilla

 

Közzétéve: csü., 29/08/2013 - 22:07


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!