Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Árral slamben

Az idei Művészetek Völgye irodalmi programjai közül kétség kívül az egyik legélvezetesebb a slam poetry est volt a Palya udvarban. A fellépő öt fiatal bemutatta, hogy a költészet él, vicces, szórakoztató és még lázadni is tud.

 

Ma már talán nincs olyan fiatal, akinek be kéne mutatni a slam poetryt, akinek mégis, annak röviden: az MC-ség négyzetre emelése, amikor költészetté válik a hétköznap is. Napi, mindenkit érintő témák rímbe öntése 3 perc alatt, ugyanis ennyi idő alatt kell megnyerni a közönség és a zsűri szimpátiáját úgy, hogy a versenyt megnyerje az adott illető (innen a név: ’slam’, ami annyit tesz: éles bírálat). A publikum pedig nem csak hallgat és illedelmesen kacarász, mint egy felolvasó esten, hanem bekiabál, tapsol, tetszést-nem tetszést nyilvánít. Itt mindent szabad, pontosan a szabadság az egyik legfontosabb mozgatórugója ezeknek a happeningeknek. Sok esetben zenés kíséret társul az előadások mellé, a Palya udvarban is így volt, az Amoeba zenekar szolgáltatta a zenét, olyat, és csak akkor, amilyet, és amikor az előadó kérte.

 

A Művészetek Völgyében fellépett Süveg Márk Saiid, Závada Péter, Simon Márton, Csider István és Pion István. Mindegyikük író, költő, vagy zenész, tehát profik. Jelenlétük felszabadult irodalom órává varázsolta az estét, amin a hallgatóság legtöbbje nem biztos, hogy valaha is részt vett. Ezek a fiatalok felpezsdítik az irodalmat, bebizonyítják, hogy a költőnek nem kell halottnak lennie, hogy szerethető legyen és olvassák. Ahogy Simon Márton verselte az est folyamán: „én költő vagyok, de tényleg, hagyományos költő/ a magam fajta, ha ismeretlenül hal meg, akkor sikeres. /Legalábbis ezt állítják többen./(…) én az akarok lenni, aki felkavar (…)/ a rapképtelen költő olyan, /mint a röpképtelen költöző madár.” Az est folyamán sokszorosan bebizonyosodott, hogy irodalom óra van, telis tele utalásokkal élő, vagy halott költőkre, írókra, azok munkáira: „Ez nyomokban Esterházy Péter” vallotta Závada Péter egyik versében.

 

A slam poetry belemegy a politikai véleménynyilvánításba is, mindegy, milyen oldal, ha nem tetszik valami, akkor ők arról véleményt mondanak.  Csider István és Pion István felolvasták az egyébként március 15-én is előadott közös versüket, amit a neveik összevonásából Csion bölcseinek jegyzőkönyve címmel jegyeznek. Álljon itt a versből egy idézet: „Csider: Mert nekem a magyar: Cseh Tamás,/ hogy dohányszemcsék a zsebben./S hogy nem tudok úgy odanyúlni, hogy néhány/ a körmöm alá  ne menjen/ Közös: még véletlen sem/ Csider: Nekem a magyar, hogy rend van./ Hogy rend szeretne lenni./ Hogy rendszerint ha fenn van,/ akkor lenn szeretne fenni. / Nekem a magyar az erdélyi gróf/ a kun paraszt meg a tót spanok/meg a pesti dzsentri. Meg mindenki./Nekem a magyar te vagy,/Pion:meg ő,/ Közös: meg én vagyok.”

 

Süveg Márk Saiid előadta óvodás versét is, mely nagy derültséget keltett a közönség soraiban az ilyen sorokkal: „Szegény Kovács fiával nem tudom, mi lehet a baj,/úgy vélem, hogy ez hiperkinetikus figyelemzavar./Amikor kicsik rosszak, és még rosszabbak, ha felnőnek/Mi itt az oviban nem értjük, miért olyan szürkék a felnőttek.” Csider István és Simon Márton külön-külön előadta saját József Attila: Születésnapomra parafrázisát, melyeket a közönség hangos ovációval fogadott.

 

Az egész slam poetry estre a felhőtlen vidámság volt jellemző, rappertől az irodalmárig, háziasszonytól a művészig mindenki elégedetten távozott, elhangozott itt minden, ami kell az embernek, szerelem, fiatalság, szórakozás. Mi, hallgatók is kicsit lázadó, akaratunktól független rendszerek elleni tüntetőkké váltunk, ez az öt fiatal, mint egy zabolátlan folyó, elmosott mindent, és mi egy kicsit velük úsztunk együtt, mint az engedetlen tajtékfák, az árral slamben.

 

Rácz Gergely

Közzétéve: v., 25/08/2013 - 14:56


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!