European Youth Portal
Information and opportunities for young people across Europe.

Kultúra-testközelből

kultúra
Van olyan híres művészeti alkotás, amit látni szeretnél, de nincs rá módod? Mona Lisáért már nem kell Párizsba utaznod, és Firenzébe sem kell elzarándokolnod a Dávid-szobor kedvéért. A kulturális alkotások közelebb vannak, mint gondolnád!

 

Europeana – fedezd fel Európa kulturális gyűjteményeit

 

Európa kulturális örökségéhez - helytől és időtől függetlenül - szinte korlátlan lehetőség áll az érdeklődők rendelkezésére. A Europeana a digitalizált európai anyagok elérését biztosító közös, többnyelvű hozzáférési pont. Az Európai Digitális Könyvtár jóvoltából nemcsak festmények és egyéb kiállítási tárgyak tekinthetők meg, hanem több millió európai könyv, film és levéltári anyag digitalizált változata is. Az online portál, mely többnyelvű digitális könyvtárként, múzeumként és levéltárként működik, 2008 óta áll a látogatók rendelkezésére. A Europeana 33 európai ország könyvtárainak, múzeumainak, levéltárainak, galériáinak és audiovizuális gyűjteményeinek anyagaihoz, összesen több mint 23 millió alkotáshoz biztosít hozzáférést.

 

Európai Múzeumok Éjszakája 

 

Ha a virtuális gyűjteményeknél jobban kedveled a valódi múzeumokat, de szívesen megspórolnád a belépő díjat, ne mulaszd el az Európai Múzeumok Éjszakáját, amikor ingyenesen tekinthetsz meg sok érdekes tárlatot. Minden év májusában ugyanazon a napon 40 ország több mint 4000 múzeuma nyitja meg kapuit a látogatók előtt, akik az éjszaka folyamán kedvezményes áron vagy teljesen ingyenesen nézhetik meg az őket érdeklő kiállításokat.

 

De mi a helyzet akkor, ha nem akarsz várni májusig? Ha már most nagy kedvet érzel ahhoz, hogy megismerkedj valamelyik múzeum anyagával, de elriaszt a belépő díj ára? Életkorodnál fogva könnyen elképzelhető, hogy jogosult vagy a fiataloknak Európa-szerte kínált számtalan árkedvezmény valamelyikére. Ha tanuló vagy, diákigazolványodat, illetve a nemzetközi diákigazolványt (International Student Identity Card, ISIC) vagy a tanulói jogviszonyt igazoló más, nemzetközileg elismert dokumentumot felmutatva sok esetben kedvezményes áron válthatod meg a belépőjegyet. Az sem feltétlenül akadály, ha már befejezted a tanulmányaidat, mert az Európai Ifjúsági Kártya (European Youth Card, EYCA) birtokában ebben az esetben is megilletnek bizonyos kedvezmények.

 

Published: Thu, 13/06/2013 - 12:12


Tweet Button: 

Related links


Info for young people in the western balkans

Need expert help or advice?

Ask us!