Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Hogyan kerüld az unalmat áprilisban? Budapesti Tavaszi Fesztivál

Érdekelnek a kortárs zenei vagy irodalmi alkotások? Szeretnéd más európai országok művészeit és kultúráját is megismerni? Mutatjuk, hogy melyik programokra foglalj jegyet az idei tavaszi fesztiválon, Budapesten!

Most, hogy reggelente már csicseregnek a madarak, elkezdtek rügyezni a fák, és jólesően melegítenek a napsugarak, talán végre kimondhatjuk: itt a tavasz! Ha tavasz, akkor immár 38. alkalommal: Budapesti Tavaszi Fesztivál. A közel egy hónapos programsorozat számos belvárosi helyszínen kínál megannyi színes, hangos, látványos és több ingyenes produkciót is. Április 22-ig válogassatok kedveteknek és ízléseteknek megfelelően!

 

Ízelítő a repertoárból

 

Kezdjük a sort a 14 Berlini Fuvolistával, akik egy nagyszabású koncerten örvendeztetik meg az érdeklődőket a zeneirodalom méltán híres darabjainak átirataival. Tudtátok, hogy nemcsak egyféle fuvola létezik? A koncerten a hangszercsalád valamennyi tagjával megismerkedhettek.

 

 

Mindenki hallott már a zene és a vers, vagy az irodalom és a film találkozásáról, de mi történik, ha a fotográfia és a költészet randevúznak egymással? Kiderül a tempó kiállításon, ahol a versek és a fekete-fehér képek díszítette folyosókon suhanhattok végig.

 

A modern táncok kedvelőinek is van még lehetősége kimozdulni, hiszen egy rendkívül innovatív előadás részesei lehetnek az Autobiograpy névre keresztelt koreográfia megtekintése során. Egy rendező, akinek a teljes genetikai állományát feltérképezték? Hogy miért? Ha elmész a darabra, megtudod!

 

Akik pedig csak egy kis munka utáni lazulásra vágynak, azoknak ajánljuk az Akvárium Tavasz Terasz könnyűzenei estjeit egy jó barát és egy finom bor társaságában.

 

Izgalmas programokból nincs hiány, a teljes kínálatot ITT találjátok.

 

Egy este a filmzenék világában

 

Kedvcsináló gyanánt pedig hadd osszam meg saját élményemet az idei tavaszi fesztiválról.

 

Egy kellemes tavaszi koraeste, tökéletes helyszín és egy tehetséges lengyel fiatalokból álló zenekar. Így vette kezdetét az Uránia Nemzeti Filmszínházban a Chopin University Big Band filmzenei koncertje. A banda a varsói Zeneakadémiáról érkezett, hogy a filmzene történetének legnagyobb klasszikusaiból álló műsorukat a budapesti közönségnek is bemutassák.

 

 

Az előadás nem is kaphatott volna jobb helyszínt, mint a belülről szemet gyönyörködtető Uránia nagyterme. Miután helyet foglaltunk, és kezdésnek felcsendült a mindenki által jól ismert 20th Century Fox dallam, a közönség arcára azonnal széles mosolyt ült. Ez a mosoly és az érdeklődés az est hátralévő részében is fennmaradt, hiszen egymást követték a jobbnál jobb díjnyertes kompozíciók. De milyen vidékekre is utaztunk a hóbortos karmester vezetésével?

Jártunk Óz varázslatos birodalmában, repültünk varázsszőnyegen, énekeltünk az esőben, sőt még a rózsaszín párduc után is settenkedtünk, és a brit királynőt is megvédtük James Bond segítségével. Az est fénypontja azonban kétségtelenül a Szépség és a szörnyeteg betétdala volt, ami, mint kiderült, a karmester személyes kedvence is egyben, így az est végén még egy ráadást is kaptunk belőle, két csodás hangú énekes közreműködésével.  

 

Szinte észrevétlenül repült el az előadás másfél órája, a szemmel láthatóan jól összeszokott és egymáshoz is közel álló lengyel csapat zenészei jóvoltából. A közönségben igazán nem maradt hiányérzet, hiszen a produkciót vastapssal háláltuk meg. 

 

 

Találkozzunk a záráson, a Fesztiválzáró promenádon, és legyünk tanúi, ahogy több száz profi és amatőr zenésztől, énekestől és táncostól lesznek hangosak Budapest utcái.

 

Addig is élményekkel teli tavaszi estéket mindenkinek!

 

Kóti Enikő

 

Képek: annca Pixabay, brendageisse Pixabay, Javier-Rodriguez Pixabay, geralt, HeungSoon Pixabay

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.

Közzétéve: szo., 07/04/2018 - 15:15


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!