Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Művészetkedvelők, figyelem – érkezik a Budapest Art Week!

Szeretnéd nem megszokott módon felfedezni Budapest galériáit? Szívesen belesnél az alkotók műhelyébe? Esetleg kipróbálnád magad művészként? Ha bármelyik kérdésre igen a válaszod, irány a Budapest Art Week, ahol minderre lehetőséged lesz!

Mikor, hol és hogyan?

 

2018. április 17-22. között harmadik alkalommal rendezik meg a Budapest Art Week eseménysorozatot. Hogy milyen nagyszabású rendezvényről is van szó, azt talán számokkal lehet a legjobban érzékeltetni: összesen 72 helyszínen, 96 kiállításon és 80 kiegészítő programon várják a művészetkedvelőket szerte Budapesten és Szentendrén. Népszerű és kevésbé ismert múzeumok, galériák és kiállítótermek egyaránt nyitva állnak az érdeklődők előtt, sőt, számos interaktív program is szerepel a repertoárban, így ízlésed szerint válogathatsz a lehetőségek között.

 

Ha kedvet kaptál a vizuális élménykavalkádhoz, vehetsz napjegyet (2000 Ft), vagy heti bérletet (felnőtt: 5000 Ft, diák: 4000 Ft) is. Ezutóbbival hat napon keresztül halmozhatod a művészeti élvezeteket, ugyanis a kiváltott karszalaggal aztán akármennyi programon részt vehetsz. Arra viszont figyelj, hogy vannak programok, amelyeket korlátozott létszámra hirdetnek meg, ezért előre kell rájuk regisztrálni! Na de következzen most egy kis kedvcsináló, és nézzük – a teljesség igénye nélkül –, pontosan milyen programokról is van szó!

 

 

Nem mindennapi séták, avagy éjszaka a múzeumban, művészet a metróban

 

A szervezett múzeumi séták, tárlatvezetések már önmagukban is nagy élményt nyújtanak, de én most szeretnék kiemelni ezek közül is néhány különlegesebbet.

 

Láttad már az Éjszaka a múzeumban című filmet? Ha igen, biztos eljátszottál már a gondolattal, hogy milyen lenne egyszer véletlenül bent maradni, és egy éjszakát műalkotások között tölteni teljes nyugalomban, a turisták tömege nélkül. Nos, ezennel itt a lehetőség, ugyanis a Magyar Nemzeti Múzeum zárás utáni tárlatvezetést hirdetett meg, melynek során még a közönség elől elzárt terek is megnyílnak, hogy így pillanthassunk be az épület történetébe.

 

A művészet persze nem csak a múzeumokban van jelen. Talán nem járunk elég nyitott szemmel, de valójában ott van körülöttünk a rohanó hétköznapok során is, például a reggeli metrózás közben. Az egyik program keretében az M4-es metró állomásait járhatod végig szakértő vezetésével, és bepillantást nyerhetsz a metróvonal tervezési munkálataiba, az esztétikum szerepébe, és megismerheted a vonal mentén található képzőművészeti alkotásokat is.

 

A föld alól kilépve pedig nem feledkezhetünk el köztereinkről sem, amelyeken általában csak átszaladunk egy-egy időpontra sietve. A Duna-parti köztéri szoborséta során megismerheted az egyébként nap mint nap látott alkotások történetét és üzenetét, és új szemüvegen keresztül csodálkozhatsz rá Budapest köztereinek szépségére.

 

 

A színfalak mögött

 

Ha nem csak a végeredményt szeretnéd látni, azaz magukat a műalkotáskat, hanem bepillantanál kicsit az alkotási folyamatba is, akkor neked találták ki a nyitott műtermek koncepcióját. Ezeken a programokon meglesheted, hol alkotnak a művészek, és hogyan zajlik pontosan az alkotás folyamata.

 

A nyitott műtermek közül most az Art Quarter Budapest elnevezésű programot emelném ki, amit egy kedves ismerősöm ajánlott személyes élmények alapján. Ahogy a program nevéből is kiderül, egy művészeti negyedről van szó, vagyis egy ipari műemléképületről, ahol a különböző művészeti ágak összeérnek: megtalálható itt festészet, szobrászat és zene is. Vasárnap délután tehát érdemes lesz ide látogatni, már csak azért is, mert maguk a kortárs művészek mesélik el, hogyan zajlik egy napjuk, majd közösen folytathattok velük eszmecserét alkotásról, művészetről és életről.

 

Légy te is művész néhány órára!

 

Ha ez mind még nem csigázott fel eléggé, most jön az eseménysorozat szerintem legizgalmasabb lehetősége: hozd ki magadból te is a művészlelket! Hiszen a művészet középpontjában szerintem sosem az alkotó vagy a műtárgy áll, hanem maga a befogadó.

 

 

Ennek szellemében a Várkert Bazár – Testőrpalotában most szakértők vezetésével elemezheted ki, hogy te magad hogyan jelensz meg egy-egy tájképen, vagy hogy a műalkotások milyen érzéseket és gondolatokat idéznek fel benned. Ha alkotnál is valamit, megteheted például a Magyar Nemzeti Galériában, ahol montázs technikával saját tájképedet is elkészítheted, vagy a festőnövényes workshopon, ahonnan saját kulcstartóddal térhetsz haza.

 

Számos további program vár még, ezért érdemes a honlapon böngészni, hiszen a széles kínálatban mindenki találhat számára érdekeset. Ha kedvet kaptál hozzá, nagyszerű közös program lehet ez a néhány nap barátokkal, vagy családdal, de akár egyedül is nekivághatsz. És persze április 22. után sem kell hátat fordítanod a művészetnek, hiszen a rendezvény célja pont az, hogy felfedezd Budapest kincseit, amelyek aztán a dolgos hétköznapok során is várnak.

 

Paulik Noémi

 

Képek: Budapest Art Week

 

Ezt a cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook oldalán kommentelheted!