Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Román Csarnok, egy elfeledett emlék újjászületése Budapest szívében

Idén március 15-én kígyózó sor állt a Szépművészeti Múzeum lépcsői előtt, mindenki a Román Csarnokra volt kíváncsi. Ismerkedjünk meg a rejtélyes terem történetével, ami 70 éven át volt elzárva a fürkésző tekintetek elől.

1945-ben, a második világháború végén a múzeumot ért légnyomás miatt a Román Csarnok tetőszerkezete súlyosan megsérült, ezt követően a csarnok belsejét már az időjárás viszontagságai sem kímélték. A háború után a megrongálódott csarnok közismert középkori és reneszánsz emlékek másolatának adott otthont, a termet azonban káosz és rendetlenség uralta, ugyanis 70 éven keresztül raktárként funkcionált.

 

A csarnok vadregényes története

 

Az előző században nemzetközi trend volt, hogy a híres képzőművészeti alkotások másolatait elkészítették gipszből. Így a művészetek szerelmeseinek nem kellett mérföldeket utazni, hiszen a hiteles másolatokat helyben is megcsodálhatták. Nem volt ez másképp a Román Csarnok esetében sem.

 

A csarnok otthona, a Szépművészeti Múzeum 1900 és 1906 között épült Schickedanz Albert és Herzog Fülöp munkája alapján, a Román Csarnok elnevezés pedig a román stílusra utal. A múzeum földszinti csarnokait mind egy-egy művészettörténeti korszaknak szentelték, és azokat az adott korszakból származó szobrok másolatával díszítették. Így kaptak helyet a csarnokokban az antik, középkori és reneszánsz gipszmásolat-gyűjtemények! Képzeljétek el, milyen sérülékeny alkotások álltak ott! A Román Csarnok olyan másolatoknak adott otthont, mint a freibergi Aranykapu gipszöntvénye vagy Donatello Gattamelata-lovasszobra.

 

A második világháború nem kímélte a múzeumot. Látjátok magatok előtt a mai monumentális épületet? Akkoriban tetőablakai beszakadtak, és a csarnok többször is beázott… A másolatok viszont továbbra is helyükön maradtak, sőt, a többi csarnokból is ide zsúfolták be azokat.

 

A földszinti helyiség egyre átláthatatlanabb lett a különböző korokat idéző gipszmásolatok sokaságától. Így vált a múzeum legdíszesebb helyisége egy olyan titkos térré, melyet a látogatók elől bezártak, és ahová csak néhány múzeumi dolgozónak volt bejárása. 

 

Újjászületés lépésről lépésre

 

A Szépművészeti Múzeum történetének eddigi legátfogóbb helyreállítása 2015 és 2018 között zajlik: ez a múzeum területének közel 40%-át érinti, és egyik fő eleme a Román Csarnok rekonstrukciója volt.

 

Első lépésben a tárolásra használt háromszintes fém polcrendszer lebontása és a műtárgyak elszállítása valósult meg. Ezután a már említett gipszmásolat-gyűjtemény rehabilitációja következett. A rég elfeledett gyűjteményt a jövőben két új helyszínen csodálhatod majd meg: a komáromi Csillagerődben és az épülő Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ látványtárában.

 

A terem kiürítését a csarnok alatti új tárolók kialakítása követte, ezután pedig már semmi nem akadályozta meg, hogy a csarnok belső tere és falképe is megújuljon. Bár a korábbi falfestés nem mondható kifejezetten réginek, a folytonos beázások és a rendszeres konzerválás elmaradása miatt a mostani munkálatokhoz olyan technikákat kellett alkalmazni, mint a 12. századi román kori templomok megújítása során. A ma látható végeredmény mintegy hetven (!) restaurátor féléves munkájának gyümölcse. 

 

A csarnok belső tere

 

Beléptem a hatalmas, középkori bazilika belsejére emlékeztető térbe: egy kellemes hangulatú, modern megvilágítású, díszes enteriőr tárult elém. Ahogyan az a román stílust is jellemzi, a monumentális teret oszlopok és pillérek tagolják. A falak és a mennyezet díszítése rendkívül gazdag. Az eredeti mű a festészet kiemelt alakjainak, Reissmann Károly Miksa és Glaser János keze munkáját dicsérik. A dekoráció inspirációjául a pécsi székesegyház oszlopfői szolgáltak – tehát ha szeretnéd átélni a Csarnok hangulatát, először irány Pécs!

 

A millenniumi gondolatkörhöz szorosan kapcsolódva keresztény ikonok és a magyar történelem alakjai, szentek és uralkodók elevenednek meg. A falakra tekintve mindezek mellett még olyan szimbólumokat is észrevehettünk, mint az életfa vagy a halhatatlanságot jelképező páva. Érdekesség, hogy a mintegy 900 négyzetméternyi alapterületű csarnok díszítéséhez 100 különböző színt és 5 és fél kiló aranyat használtak fel!

 

 

A múzeum állandó és időszakos kiállításainak tereit ugyan csak ősztől veheti ismét birtokába a művészet-kedvelő közönség, az érdeklődők április 2-ig még ingyenesen megtekinthetik a Román Csarnokot. Idén ősztől a Szépművészetiben nemcsak egy megújult épülettel, hanem egy merőben új koncepcióval is találkozhatunk. Ne szaladjunk azonban most ennyire előre, tekintsük meg inkább saját szemünkkel a történelem egy kis darabját.

 

Kóti Enikő

 

Képek: A szerző saját fotói

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.

Közzétéve: szo., 31/03/2018 - 15:07


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!