Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Pár óra Csodaországban – illusztrációs kiállítás 72 művész „tollából"

A klasszikus Alíz Csodaországban mese új köntösben bizonyítja, hogy Lewis Carroll története valójában a felnőtteknek éppoly hiteles és izgalmas lehet, mint a fiatalabb korosztálynak. Az It's always tea time elnevezésű kiállításon jártunk.

Boldog születésnapot, Alice!

 

Hiába telt el több mint 150 év a már-már kultikussá vált mű megírása óta, az Alice Csodaországban népszerűsége máig töretlen, és ez nem meglepő! Lewis Carroll ugyanis valami olyat adott nekünk, amit előtte nem sok hasonló alkotás ért el: a szürreális kalandok, a bizarr szereplők és a váratlan fordulatok nemcsak a gyerekeket, de az idősebb korosztályt is lekötik.

Na de térjünk is vissza a kiállításra! Az alapötlet 2014-ben született Viive Noor észt kurátornak hála, aki a születésnapját akarta megünnepelni illusztrátor barátai alkotásaival. Ám később rájött, hogy Lewis Carroll méltán híres története is kerek évfordulóhoz közeledik, ezért 18 ország művészeit kérte fel arra, hogy készítsenek egy-egy illusztrációt az örökérvényű meséről. Így született meg a kiállítás, ami már csak azért is érdekes, mert magyar alkotások is helyet kapnak benne.

 

Lenn, a nyuszi barlangjában

 

Az első dolog, ami eszembe jutott, ahogy a tárlat képeit nézegettem, hogy annak ellenére, hogy 72 művész dolgozott a kiállított darabokon, mégis valami láthatatlan, ám nagyon is érezhető harmónia uralt mindent. Mint valami összekötő kapocs, ami egésszé tette a sok kis apró puzzledarabot. Ahány ember, annyiféle értelmezés, ábrázolásmód, ám a végeredmény valahogy mégis egy kerek egész, mesterien kidolgozott történet.

 

A jól ismert karakterek, mint Alice, a Fehér Nyúl és a Bolond Kalapos rendre visszaköszöntek, de a Szív Királynő is sok alkotáson megjelent. Csodálattal figyeltem a színes, különleges, és néhol igencsak elgondolkodtató képeket. Valahogy az összes illusztráció hajszálpontosan visszaadta a eredeti atmoszféráját, hangulatát, lényegében a világot, ahol játszódik a történet.

Álom és idő, mese és gyermekkor keveredése, és persze a teázás mint fő motívum kísérte végig a tárlatot, ahol többek között Holló Anna, Rofusz Kinga és Szegedi Katalin munkáit is megcsodálhatod. Már csak miattuk is érdemes elmenned, hiszen elég nagy dolog, hogy három magyar művész illusztrációi is bekerültek a több mint 70 ország alkotóit felvonultató tárlatba.

 

Olyan volt az egész, mint valami hatalmas mesekönyv, amit lapozva percről percre bukkan fel előttünk a cselekmény. Egyszerűen beszippantott, magával rántott az édes nosztalgia, a felvillanó emlékképek és a sok-sok újdonság.

 

Több, mint egy bolondos mese

 

Úgy gondolom, ha valaki képes belerázódni a szerző csavaros logikájába, és a felhőtlen szórakozáson, az abszurd mese-jellegen túl vizsgálni a sztorit, akkor az Alice Csodaországban rengeteg tanulsággal szolgálhat, méghozzá nem csak a legkisebbek számára. Csakúgy, mint ez a kiállítás is: úgy tanít, hogy közben szórakoztat, és nem akar több lenni annál, mint ami: egy gyermekmese átdolgozott változata olyan gondolatébresztő érdekességekkel, amiket eddig talán elkerülték a figyelmedet.

A felnőtté válás nehézségei, a gyermekkor folyamatosan elhalványuló pillanatai, a Jó és Rossz határvonala, valamint a fantázia ereje szintén megmutatkozik a figyelmes szemlélő előtt. Végső soron maga a történet sem más, mint egy kifordított realitás, a valóság egy furcsa torztükörben szemlélve.

 

És szerintem pont ez az, amiért olyan emlékezetes marad: egyszerűen nem tudod kívülállóként, közönyösen szemlélni. Akaratlanul is a történet részévé válsz, hogy aztán a sok furcsa kaland után, a teaparti végén rádöbbenj: te is együtt zuhantál Alice-zal, egyenesen a Fehér Nyúl üregébe, de ez így is van rendjén. Hiszen ki mondta, hogy a mesék csak a kicsiknek valók?

 

A kiállítás egészen december 20-ig megtekinthető a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galériában.

 

Szopkó Zita

 

A képek: a szerző saját képei és az Észt Intézet Facebook-oldala

 

Ezt a cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook oldalán kommentelheted!