Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Budapest, Budapest én így látlak!

Egy-egy kép többet mond bármely szónál! Benne van fájdalom, öröm, titokzatosság. Előfordul, hogy olyan emberek tudják kifejezni ezt a legjobban, akikről nem is gondolnánk!

Kampány a szociális érzékenyítésért

 

Mindenkinek van egy elképzelése az otthonáról, a környezetéről vagy épp Budapestről. A különböző látásmódok más-más aspektusban világítanak meg egy-egy témát. Olyan dolgokra is rábukkanhatunk, amelyekről eddig keveset tudtunk, nem láttuk még, vagy egyáltalán nem is akartuk azt észrevenni.

 

A Budapest Bike Maffia és a Cafe Art közös szervezésében egy olyan társadalmi jelenségre szerették volna felhívni a figyelmet, amely bár létezik, de nem kap kellő nyilvánosságot. A két szervezet, a hajléktalanság problémáját mutatta be a művészet segítségével, mindezt úgy, hogy egyszer használatos Quicksnap fényképezőgéppel felkértek hajléktalan, illetve hajléktalanságot megtapasztalt embereket, hogy fotózzák le Budapestet úgy, ahogyan ők látják. A kampány legfőbb célja a szociális érzékenyítés volt.

 

A projektben résztvevők július elejétől egy hét leforgása alatt készítettek fényképeket Budapestről a saját perspektívájukból.  Az elkészített fotók közül pedig egy szakmai zsűri választotta ki a legjobbakat, melyet augusztus 30-tól, szeptember közepéig lehetett megtekinteni a Budapest Pont kulturális és közösségi térben.

 

A kiállítást megtekintők szavazhattak a legjobb 12+1 fényképre, melyekből létrehozzák a My Budapest Photo Project 2017-es naptárat. Az ezek megvásárlásából befolyt összeget teljes egészében a résztvevő hajléktalan emberek támogatására fordítják majd.

 

 

Otthont keresve

 

Ma Magyarországon a tényleges hajléktalan létszámot fel sem lehet becsülni. Az Európai Unióban például 2001-ben minimálisan 6,6 millió hajléktalan embert tartottak nyilván. Ebből Magyarországon a 2010-es statisztikai adatok szerint 38.000 főre tehető a számuk. Az elmúlt években született számos fejlesztés, amely a hajléktalanság felszámolását célozta meg.

 

A Tanács és a Bizottság a 2010-es szociális védelemről és társadalmi befogadásról szóló közös jelentésében felszólított minden egyes tagállamot hogy dolgozzanak ki olyan stratégiákat, melyek a hajléktalan személyek társadalmi integrációját segíti elő. Különösen nagy hangsúlyt kell fektetni a prevencióra, a kilakoltatások számának csökkentésére valamint az emberek támogatott és/vagy állandó szállásra való költöztetésére a jövőben. Továbbá szükséges, hogy egyéb támogatások igénybevételének lehetőségét is megteremtsék az országok annak érdekében, hogy az utcán élő személyek száma csökkenjen. Ez Európa 2020 stratégiájának egyik legfőbb prioritása.

 

Legtöbb esetben a hajléktalanná válás fő oka családi okokra vezethető vissza, mint pl. válás miatti lakhatási problémák, de egyre több esetben merül fel a pénzügyi okok megléte, gazdasági válság, hitelek felhalmozódása, mint rizikó faktor. A legnagyobb problémát mégis az okozza számukra, hogy elveszítik egyéni céljaikat, a jövőképüket.

 

Ezért is fontos, hogy milyen üzenetet közvetítenek a társadalom szereplői, valamint, hogy milyen döntéseket hoznak meg a hajléktalan emberekkel kapcsolatosan. Érdekelté kell őket tenni saját nehézségeik leküzdésére. Fontos, hogy azt érezzék ők is a társadalom részei. Egy-egy ilyen kampány nagyon hasznos! Túl azon, hogy felhívja a meglévő társadalmi problémára a figyelmet, olyan dolgot ad az otthontalan személyek számára, melyet úgy hívunk, Remény!

 

Bár a Budapest Bike Maffia és a Cafe Art projektje most véget ér, de mi bízunk benne, hogy ez még csak a kezdet!

 

 

Tupi Zsófia

 

Kép forrása: INNEN

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.

Közzétéve: p., 23/09/2016 - 19:58


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!