Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

8 ok, ami miatt Te is imádnád az Ördögkatlan Fesztivált

Kevéssé ismert, pedig jövőre ünnepli 10. születésnapját az egyik leginkább emberléptékű és természetközeli hazai fesztivál, az Ördögkatlan. Színház, zene, nevetés, remek társaság, béke, még egy kis színház, no meg a Villányi borvidék.

8 okot gyűjtöttünk össze (pedig jóval több van), ami miatt nagyon szeretjük az Ördögkatlan Fesztivált, ami miatt jövőre is ott leszünk – és szerintünk Neked is ott kéne lenned.

 

  1. Emberközeliség. Négy kis települést ölel fel a fesztivál Pécstől délre, a horvát határ közelében: Nagyharsány, Kisharsány, Beremend és Villánykövesd adják elsődleges helyszíneit. Ezekben a falvakban évente egy hétre felpörög az élet, és ahhoz, hogy mindez működhessen, óriási szükség van a helyi lakosokra, akik önkénteskednek, programhelyszínként megnyitják kertjeiket, vagy éppen szállást adnak otthonuk egyes szobáiban.
  2. Kultúra. A katlan 5 napja izgalmasan telik, élményekkel gazdagodsz, új ismeretségekre teszel szert, és minőségi programokon vehetsz részt. Ezeknek jelentős részét színházi, vagy valamiképp színházhoz kötődő produkciók, workshopok, összejövetelek adják. Láthatóak ismert darabok, amikre egyébként kőszínházban kifejezetten nehéz jegyet kapni, vannak kísérleti jellegű előadások, improvizációk, beszélgetések színészekkel, slam poetry (a legjobb slam estet életemben itt hallottam), de akad táncos előadás, utcaszínházi produkció is. Egészen kis zenekaroktól kezdve a jól ismert hazai fesztiválzenekarok koncertjei váltják egymást esténként, amiknek tagjai gyakran maguk is résztvevőként jönnek a katlan teljes hetére.
  3. Humor. Olyan programokba botlasz, mint a Bud Spencer emlékverekedés, vagy a Mozart kommandó. Előbbi a klasszikus, filmes kocsmai verekedések technikáját gyakoroltatja, (mellékesen a résztvevők testi épségének megóvására törekedve), utóbbi két gerillahegedűst jelent, akik frakkba és cilinderbe öltözve, komolyzenét játszva zavarták meg a különböző programokat.
  4. A táj. Na, hát az gyönyörű. A Villányi borvidék szívében járunk, dimbes-dombos a táj, mindenfelé szőlők, és nem lehet nem kiemelni a Vylyan Pincészet teraszát, amely szintén programokat biztosít a fesztivál során, és ahonnan mesés a kilátás. Meg persze a boruk sem rossz.
  5. Az emberek. A helyiekről már fentebb megemlékeztünk, de a résztvevők legalább annyira jófejek. Nincsen rohanás, nincsen tolakodás (óriási előny: nincsen állandó tömegnyomor!), és mindenki ott segít a másiknak, ahol tud. Felszabadult egy jegyem az esti előadásra? Nem dobom ki, vagy hagyom veszni, hanem keresek valakit, aki épp erre vágyik. Remekül működik a stoppolás, így egyik faluból eljutni a másikba percek kérdése – elég felemelni a hüvelykujjad, és szinte bármikor, perceken belül felvesz valaki.
  6. Árak. Egészen biztos, hogy ár-érték arányban a TOP 3 hazai fesztiválok között van az Ördögkatlan – megkockáztatjuk, hogy még ennél is előrébb.  A heti jegy elővételben 10 000 forint, a helyszínen 12 000, a napijegyek elővételben 3500, míg a helyszínen 3900 forintba kerülnek. Ezért naponta minimum két koncert és két egyéb program belefér, arról nem is beszélve, hogy a különböző udvarokban számos kiállítás, ételek és interaktív programok várnak, amikbe csak úgy véletlenszerűen belefuthatsz. Minden forint élménnyé válik.
  7. Ismert arcok. Nem ezért jössz ide, de azért nem rossz, ha a koncert után stoppolva Beck Zoli, a 30 Y zenekar énekese vesz fel, vagy együtt kávézol ismert színészekkel és rendezőkkel anélkül, hogy egy percig is felhajtást csinálna bárki abból, hogy ők azok, akik. Ezek olyan dolgok, amik csak úgy megtörténnek az Ördögkatlanon. Ez persze kerülhetett volna az egyes pontba is, hiszen az – emberközeli.
  8. Hogy elfáradsz, de mégsem. Nem lehet elégszer ismételni, hogy az Ördögkatlan Fesztivál emberléptékű. Nincs rajtad az a nyomás, hogy adott napon a negyvenhatodik koncertre is odaérj, mert az is egy olyan előadó, aki lehet, hogy az életben többet nem jön Magyarországra, és látnod kell. Rengeteg a program, ami közül választhatsz, és igen, lesz, amiről le fogsz maradni, de nem lesz hiányérzeted, mert szinte biztos, hogy ahol éppen vagy, az magával ragad és lenyűgöz. Van időd pihenni, ha csak leülsz bármelyik helyszínen a fűbe, vagy egy sörpadra, akkor is történik éppen valami, amit pihenve is élvezni tudsz. Mert ha valahol, itt aztán tényleg nem hajt a tatár.

 

Drubina Kamilla

 

Kép forrássa: INNEN

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.

Közzétéve: p., 19/08/2016 - 15:24


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!