Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Te szoktál olvasni? Ünnepeld az olvasás napját!

Ma már mindennek van világnapja, ezeket pedig szorgalmasan ünnepeljük, ha buborék-fújásról vagy csókolózásról van szó, de mi a helyzet az olvasással? Te részt vettél valamilyen programon szeptember 8-án?

Mint az előbb kiderült, nem is olyan rég volt az olvasás napja, melyre igenis sok kiadó készült és szervezett színes programokat, de ezeken sajnos manapság nem vesznek olyan sokan részt, mint egyéb „populárisabb” rendezvényeken. Pedig nem lehet elégszer hangsúlyozni az olvasás fontosságát, hiszen:

 

„Minden szóval, amit elolvasol, több leszel!”

 

Régen ez az élet része volt, és szinte nem is lehetett máshogy információhoz jutni, minthogy a kezünkbe kellett vennünk egy lexikont, vagy adott esetben egy telefonkönyvet, vagy persze egy regényt, ha éppen kikapcsolódásra vágytunk. Ma azonban az online média és információáramlás egyre inkább kiszorítja a nyomtatott könyveket a piacról.

 

Mennyire távolodtunk el a régi korok olvasóitól?

 

Ez természetesen nem feltétlenül rossz, hiszen haladni kell a korral. A történelem során is úgy jöttek létre nagy és hasznos találmányok, melyeket ma természetesnek veszünk, hogy valamit meghaladtak, vagy kiváltottak. Ugyan én magam is a nyomtatott, papír alapú irodalom pártját fogom, hiszen hiába, hogy mindent megtudhatok az okostelefonomon keresztül, még akár regényeket is olvashatok, de a könyvek tapintását és illatát ez semmiképp nem pótolhatja. Azonban lehet, hogy be kell látnunk, hogy a könyvillat és az oldalak sercenése a lapozáskor már avitt, túlhaladott dolog. Egy azonban biztos: az olvasás maga sosem válhat „túlhaladottá”!

 

Ne ragadjunk tehát a múltban, ha így alakult, hát elégedjünk meg az internetes könyvekkel és az e-book-okkal. Ezek azért mindenesetre praktikusak, sokkal könnyebben hordozhatóak. Ráadásul az otthonunkban is gyakorlatilag felszabadítanak egy polcot, ami eddig már egyszer olvasott könyvekkel van tele, aminek valljuk be, csak nagyon kis hányadát fogjuk ismét felütni.

 

Hatásos programmal ünnepeltek az olvasás rajongói

 

Mégis visszatérve egy kicsit a hagyományos irodalomhoz, az olvasás napján tartott programok egyikével búcsúznék, ami ugyan kis közönségnek szólt, de akik részt vettek rajta, tiszta szívükből szeretik a könyveket és az olvasást. Ez összeköti őket a hétköznapokban is, még akkor is, ha a rendezvény után soha többé nem is találkoznak. Ez pedig a BOOKER rendezvénye volt, egy kis felolvasó délután, melyen mindenki elhozhatta saját kedvenc könyvet és felolvashatott belőle, a résztvevőket pedig ajándék könyvvel jutalmazták.

 

A szervezők Mark Twain szavaival élve így fogalmaztak: „Az az ember, aki nem olvas könyvet, semmiben sem különbözik attól az embertől, aki nem tud olvasni.”

 

Erős kijelentés ugyan, de igaz. Tehát, ha már tudunk olvasni és egy kis hajlandóságot érzünk magunkban arra, hogy kinyissunk egy könyvet, ne habozzunk! Sosem késő elkezdeni, és persze, ha elkezdtük, már úgysem fogjuk abbahagyni!

 

Hernádi Anna

 

Kép: Anne Varak

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.

Közzétéve: k., 15/09/2015 - 22:11


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!