Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

„A fiataloknak is meg kell tanulniuk saját véleményt formálniuk!”

Bánki Benivel beszélgettünk, akit már talán ti is jól ismerhettek az idei Ki mit tube versenyéről. Fiatal kora ellenére komoly társadalmi témákat feszeget. S hogy miért? Interjúnkból többek között ez is kiderül!

Bánki Beni a népszerű Ki mit tube online tehetségkutató verseny egyik versenyzője, aki jelenleg épp harcban áll a győzelemért. Még középiskolába jár, de máris nagy tervei vannak!

 

Mikor kezdtél el írni? Milyen műfajok érdekeltek?

Körülbelül három éve kezdtem el írni, de akkor még csak verseket. A slam poetry (szabadvers és zene keresztezése – a szerk.) műfajára körülbelül fél éve bukkantam rá az interneten, történetesen pont a Youtube-on, és annyira megtetszett, hogy ma már főképp ebben a műfajban írok szövegeket. Később rájöttem arra is, hogy nem csak az interneten, hanem a saját városomban, Pécsett is van lehetőségem meghallgatni másokat, illetve akár versenyeken is megmérettethetem magam.  

 

Hogyan kell elképzelni egy ilyen slam poetry találkozót?

 

Ami nagyon fontos ezeknél az összejöveteleknél, hogy bárki szerepelhet, mert semmilyen megkülönböztetés nincs, és általában a témaválasztás is szabad.

 

A slam poetry találkozóknak két fajtája van. Az egyik, amit már említettem, amikor a fellépők bármilyen általuk választott témában beszélhetnek, a másik pedig egy verseny, ahol előre megadott témát kell feldolgozniuk a résztvevőknek. Ezeket az írásokat mondhatjuk fejből, de akár fel is olvashatjuk őket, viszont én magam jobban szeretem a szövegeimet megtanulni és úgy előadni a közönség számára.

 

A közönségnek van amúgy a legnagyobb szerepe a produkcióknál, mivel a versenyeknél is a közönség soraiból kerülnek ki a zsűrik önkéntes alapon. Az előadásokat egy 1-től 10-ig terjedő skálán értékelik a zsűrik, de a hallgatóság tagjainak is van módja kifejezni tetszését. A műsor alatt a tapsolás nagyon zavaró lenne, így helyette a nekik tetsző részeken csettintéssel jeleznek.

 

Értél már el helyezést ilyen jellegű versenyen?

 

A pécsi slam klubban eddig háromszor voltam versenyen, és mindhárom alkalommal nekem sikerült megnyerni azokat.

 

Általában miből szoktad meríteni az ihletet?

 

Amikor versenyre megyek, ott már adott egy téma, így konkrét ihletről nem beszélnék itt. A felvetett témára vagy problémára reflektálok olyan szempontból megközelítve azt, hogy ezáltal egy kicsit ki tudjam szélesíteni az emberek látókörét. Tehát ez a verssel szemben inkább egy tudatosabb munka. Persze néha magamnak is tudok meglepetéseket okozni.

 

Mi a különbség szerinted egy vers és a slam poetry között?

 

A legfontosabb különbség talán az, hogy míg a verseket inkább olvasni szoktuk (nyílván persze vannak felolvasó estek is), a slam poetry inkább egy előadói műfaj. Természetesen azokat is lehet olvasni könyvekben, vagy más fórumokon, de a hangsúly mégiscsak az előadáson van.

 

Miért döntöttél úgy, hogy jelentkezel a Ki mit tube-ra?

 

Egy barátom ajánlotta nekem, hogy nevezzek, miután egy táborban hallott engem slammelni, és nagyon megtetszett neki, amit én csinálok. Úgy gondolta, ezt érdemes lenne nagyobb közönségnek is megmutatni. Úgy tűnik, igaza volt, mert a zsűri versenyen már egy nap alatt több, mint 1800 szavazatot kaptam. Ennek nagyon örültem, mert szerettem volna, ha többen megismernek engem, és azt, amit én képviselek. Úgy gondolom, hogy nem csak a felnőtteknek kell lenniük a nagy megmondó embereknek, mert a fiataloknak is meg kell tanulniuk saját véleményt formálniuk.

 

Tudnál említeni néhány olyan kritikát, amit fontosnak találtál?

 

Voltak néhányan, akik hiányoltak vagy kifogásoltak valamit az előadásomból, azokat természetesen meghallgattam, mert fontosnak tartottam őket a fejlődésem szempontjából. Mindig is igyekeztem a javaslatokat észrevenni és megfogadni. Amit biztosan szeretnék majd megváltoztatni a jövőben az a zene, mert Saiid, az egyik zsűritag szerint egy jó slam zene nélkül is megállja a helyét. Ebben igazat is adok neki. A zenei aláfestés csupán egy kísérleti dolog volt.

 

Amikor éppen nem verselsz, akkor mivel töltöd a szabadidődet?

 

Szinte ugyanúgy töltöm a szabadidőmet, mint egy átlagos tinédzser, azt leszámítva, hogy eléggé sok időt fordítok a tanulásra. Igyekszem képezni magam a slam poetry-ben is, de mellette szeretnék az iskolában is teljesíteni.  Szeretnék a jövőben is minél több iskolai versenyre elmenni, ahol megmérettethetem magam. Természetesen mindezek mellett a barátaimmal is össze szoktam járni Pécs különböző helyein, de a családommal is igyekszem minél több időt együtt tölteni.

 

Mit szólsz ahhoz, hogy már ennyien kedvelik az előadásodat?

 

Ennek nagyon örülök, és nagyon szépen köszönöm mindazoknak, akik eddig rám szavaztak és bármilyen formában bátorítottak. Persze szoktam kapni hideget és meleget is, viszont azoknak, akik értékes, építő jellegű kritikákkal illettek, külön köszönöm, hogy ezzel is segítik a szakmai fejlődésemet. Bízom benne, hogy a verseny hátralévő részében is hasonló támogatást fogok kapni a közönségtől.

 

A minap derült ki az elődöntő eredménye. Mit szólsz az eredményhez?

 

Nagyon jó érzés, hogy első helyezést értem el az elődöntőben, azonban ezzel most magasabbra tettem saját magam számára is a lécet. Úgy érzem, most mindenki többet vár tőlem, mint korábban.  Nem szeretnék csalódást okozni, ezért most még nagyobb elszántsággal készülök a középdöntőre.

 

Beni - A fehér ötven árnyalata - Egyéb - Slam Poetry - Ki Mit Tube 2015

 

Oravecz Diána

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.

 

Közzétéve: h., 14/09/2015 - 23:16


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!