Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Egy könyvtár, amit mindenki garantáltan megszeret!

„A szellemből anyag, majd újra szellem: ímé a könyv e köznapi csoda. Elérhető lesz az elérhetetlen, ha fölveszed, s le nem teszed soha” - írja Csorba Győző. Mára ez a csoda különleges helyekre költözött. Ismerd meg a pécsi könyvtár ötletét!

Szeifer Csaba ifjúsági szakember, a pécsi Csorba Győző Könyvtár kulturális szervezője mesélt nekünk tevékenységéről, az eddig elért eredményekről, különleges eseményekről és élményekről. Tudtad például, hogy a magyar fiatalok alig 7 százaléka olvas naponta? Többek között a fiatalok olvasási szokásairól, könyvtárhasználatáról, és nyelvhasználatáról kérdeztük Csabát. Hallottál már például könyvtárbuszról? Most erről is olvashatsz!

 

Mit gondolsz, mi lehet annak az oka, hogy keveset olvasnak a fiatalok?

 

Nem hinném, hogy nagyon újat fogok mondani azzal, hogy napjainkban a fiatalok többsége nem tudja nélkülözni az infókommunikációs eszközöket, az okostelefonokat, tableteket, számítógépeket. Az eszközök aktív használata nem feltétlenül a könyvek, napilapok olvasása felé viszi el őket. Természetesen tudatos felhasználók esetében ez máshogy is működhet. Úgy látom, egyre kevesebben vannak olyanok a fiatalok között, akik képesek igazán belemélyedni egy-egy könyvbe vagy akár rövidebb írásokba is.

 

Mi befolyásolja a fiatalok nyelvhasználatát? Mennyiben befolyásolja a nyelvhasználatot az olvasottság vagy a nem olvasottság?

 

Nyilvánvalóan, aki sokat olvas és érdeklődik különféle szövegek iránt, annak a szókincse jobban tud fejődni; ez segít a fogalmazásban, választékosabban tudja kifejezni magát. Ez a jövőjük tekintetében mindenképpen jól jöhet, hiszen az érvényesülésben nagyon sokat segíthet, nem beszélve a tudásbővülésről.

 

Ifjúsági szakemberként fiatalokkal dolgozol. Mik a személyes tapasztalataid a mai fiatalokról?

 

Sodródnak. Sok inger éri őket, és nehezen tudják kiválasztani ezekből azokat, amelyeket a jövőjük tekintetében valóban hasznosítani tudnak.  A döntésekben és a jó választásban mindenképpen szükségük lehet szakemberek, pedagógusok, ifjúságsegítők, de akár a könyvtárosok segítségére is. 

 

Hogy lehet őket becsalogatni a könyvtárba?

 

A könyvtár ma már nem csupán a könyvek kölcsönzésére szolgál. Lényegében egy közösségi helyként értelmezhető, ahol rendezvényekkel, különböző programokkal, olvasásnépszerűsítő versenyekkel vetélkedőkkel várjuk az olvasókat, közte természetesen a fiatalabbakat is. A célunk az, hogy ezeket ne csupán a megyeszékhelyen, hanem az általunk ellátott kistelepülési könyvtárakban is megvalósítsuk, természetesen az ott dolgozó helyi könyvtárosok közreműködésével.

 

Az intézményeteknek két könyvtárbusza is van. Mesélj erről, kérlek!

 

Intézményünk 2010-ben és 2014-ben uniós forrásból tudott elindítani egy-egy könyvtárbuszt, amelyek jelenleg Baranya 58 településéntalálhatók meg. Lényegében valóban mozgó könyvtárak ezek, hiszen a járművek több ezer kötetet szállítanak, és további szolgáltatásokat is biztosítanak a helyi lakosoknak. Talán idegenül hangozhat, de a már említett közösségi hely ezeknél a buszoknál is megjelenik. A könyvtárbuszos kollégák például sokszor játékokkal vagy különböző kreatív tevékenységekkel várják az olvasókat. Mindkét busz műholdas internetkapcsolatot tud biztosítani, amely ma már elvárás és lehetőség a szolgáltatások további bővítésére.

 

Ha megálmodhatnád a jövő könyvtárát, milyen lenne?

 

A könyvek fontosságát a sok-sok egyre kisebb adathordózó eszköz ellenére sem lehet megkérdőjelezni. A könyvnyomtatást az emberiség egyik legnagyobb vívmányának tekinthetjük, hiszen hatalmas tudás halmozódik és halmozódott már fel könyvekben.

 

Viszont ma a könyvtár valóban egy nagyon sokszínű intézmény, és talán a jövőben a folyamatos változásokat követve még színesebb lesz. Minden olyan tevékenységet befogadhat, amely még népszerűbbé teheti az olvasóknak, akár rendezvényekkel, akár más szolgáltatásokkal. Fontos, hogy minden korosztály találja meg benne magát.

 

Holczer Mónika

 

A cikket aíz Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.

 

Közzétéve: h., 24/08/2015 - 21:37


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!