Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Bor és jazz, egy igazi balatoni program

„Mi lehet jobb annál, mint szeretni, amit csinálunk, és tudni, hogy annak értéke is van?” – állította Katherine Graham amerikai médiaszakember. Ez a mottója a XVI. Jazz és Bor fesztiválját szervező egyesületi vezetőknek is.

Szalai Tündét, a balatonboglári XVI. Jazz és Bor fesztivál főszervezőjét kérdeztem az idei fesztiválról, amely a helyi különlegességeket és a jazz zenét köti össze egy egyedi program keretében július 15-e és 18-a között.

 

A fesztivált a Helyiérték Gondolkodók és Alkotók Regionális Egyesülete hívja létre. Mit lehet tudni az egyesületről?

 

1998. december 26-án egy 11 fős baráti társaság alapította a Helyiérték Egyesületet. Közhasznú egyesületünk elsődleges célja, hogy az összefogás előnyeit kihasználva tevékenységünkkel megakadályozzuk a fiatalság ‒ különös tekintettel az értelmiségi fiatalokra - elköltözését a térségből.


Fontos számunkra egymás elfogadása, a tolerancia, az önkéntesség, a következetesség és a hitelesség.


Jelenleg 33 tagunk van, tanuló faitaloktól kezdve a „tapasztaltabb” korosztály mérnök, tanár, mesterszakács képviselőiig. Még sokan mások is részt vesznek tevékenységünkben. Tag csak az lehet, aki legalább egy évig önkéntesen dolgozik az egyesület rendezvényein, vagy olyan munkát végez, hogy rövid idő alatt meggyőzze a tagokat, hogy TENNI akar!

 

Mit lehet tudni az idei fesztiválról?

 

A XVI. „Jazz és a Bor fesztiválja” egyedi színfolt a Balaton déli partján, valamint ez Balatonboglár város kiemelt rendezvénye. Nyáron, fesztiváli keretek közepette csempésszük a nyaraló vendégek életébe ezt az igényes műfajt [a jazz zenét – a szerk.].

 

A helyi jellegzetességek népszerűsítése mindannyiunk feladata. A öt nap alatt minden este 20 órától kezdődnek a programok. Mediterrán hangulatú udvarunkon esténként két jazz koncert és 4-6 borász várja a látogatókat. A művelődési házban Kiss Attila András festményei (jazz-porték) emelik a rendezvény színvonalát.

 

Kiket vártok a rendezvényre?

Mindenkit. A családbarát szervezésről gondoskodunk. A 14 év alatti gyermekek számára a belépés ingyenes, az udvaron játszósarok várja a kicsiket, és képzett animátoraink tartanak foglalkozásokat a legkisebbeknek.

 

A rendezvény lebonyolításában az egyesület önkéntesei segítenek. Hány önkéntes segít a fesztivál során?

 

Pontos számot nem tudok mondani, 40- 50 fő segíti a rendezvény lebonyolítását egy héten keresztül, az előkészületektől kezdve a színpadbontásig.

 

Minden évben ugyanazzal az önkéntes csapattal dolgozol, és folyamatosan csatlakoznak a csapathoz. Hogy lehet megtartani ennyi önkéntesét? Hogy lehet aktivizálni egy kisváros lakóit, fiataljait? Mi a titkod?

 

Nem tudom. Nincs titkom. Szeretek bulizni, szeretem a nyüzsgést, szeretem a zenét, és ezt jobb együtt csinálni. Több száz fiatal hív anyának a településen és az egész országban, mindenki anyja és Tücsije vagyok. Igyekszem mindenkire figyelni, és ezt a sok figyelmet és szeretetet vissza is kapom. Talán ez lehet a titok. Nagyon jó fej, humoros barátaim vannak!

 

A fesztivál programja itt tekinthető meg!

 

Holczer Mónika

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.

Közzétéve: sze., 15/07/2015 - 12:43


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!