Evropský portál pro mládež
Informace a příležitosti pro mladé z celé Evropy

Költőállomás az Impróban

Mit takar ez a furcsa cím? Egy kreatív, interaktív, kortárs irodalmi estet zenével, beszélgetéssel és a fiatal költők bemutatkozásával. Családias hangulat, inspiráló környezet – mi kellhet még egy költőnek?

Különleges helyszín formabontó elemekkel

 

Haladjunk szépen sorjában, hiszen egy egészen hosszú és igazán színes programsorozattal kedveskedett a résztvevőknek a szervező Magvető Kiadó és a házigazda Impró. Ez a hely  kreatív töltőállomásként funkcionál, hiszen a Momentán társulat előadásainak is helyet ad. A társulat a spontaneitásra és a kreativitásra esküszik, az Impró pedig elkötelezett ezeknek az értékeknek a közvetítésében. Szeretnének és tudnak is formabontóak lenni a magyar színházak világában, hiszen elsőként hoztak létre Budapesten olyan színházat, ahol a néző nem „csak” néz, de sokszor részt is vesz a darabokban, míg a társulat átadja magát a nézőkkel létrehozott interakciónak.

 

Mai társadalmunkban egyre fontosabb és meghatározóbb a kommunikáció, az interakció és persze az újítások is. Ha valaki tényleg képben akar lenni és mindenre nyitott, akkor ajánlom a Momentán társulat egyik – azaz bármelyik – előadását a kreatív töltőállomáson.

 

Költészettel telítve, versengéssel fűszerezve

 

Aki vágyott már egy kis költészetre, az az Impróban most bőven feltölthette készleteit. A Magvető Kiadó megelőzte a költészet napját, és egyúttal igyekezett is minket ráhangolni erre a különleges napra egy sokoldalú esttel. G. István László Repülőszőnyeg című kötetének bemutatásával kezdődött az est, ezt pedig egy igazán rendhagyó irodalomóra követte, ahol a közönség alkothatott közösen strófákat, majd kis versikéket, melyeket Dés András közreműködésével, dobszó mellett el is skandálhattak a résztvevők.

 

Ezt követte három, a költészet napja alkalmából megjelent verseskötet bemutatása. Itt a költőkkel a szerkesztők beszélgettek, hogy még közelebb hozzák a köteteket az olvasókhoz,  A napokban érdemes ellátogatni egy könyvesboltba és legalább belelapozni Bognár Péter: A rodológia rövid történetébe, Hevesi Judit: Hálátlanok Búcsúja és Horváth László Imre: A hajó, ami nőket szállított című kötetébe, de legyünk óvatosak, mert lehet, hogy három új könyvvel fogunk hazatérni!

 

Ezután következett az a programpont, amelyre egész este talán a legtöbben vártak: a Dalnokverseny, ahol a fiatal pályázók olvashatták fel műveiket egy rövid beszélgetést követően. Három kategóriában indulhattak: lehetett paródiát vagy átiratot készíteni egy ismert versről, de többen szabadverssel pályáztak. A legnépszerűbb azonban a G. István László kötetére reflektáló kiírás volt: a repülőszőnyeg témája. A pályázaton és a felolvasóesten Móricz Benedek, Telkes Beáta, Tófalvi Előd, Vajsenbek Péter, Bánki Benjámin, Buka Virág Ilona, Heltai Edit és Kopcsák Róbert mérte össze tehetségét. Egy gyors helyszíni szavazás során dőlt el, ki nyeri majd a közönségdíjat, de emellett szakmai zsűri is pontozta az előadásokat.

 

Nagy emberek, ha találkoznak…

 

Ezután fordult a kocka, hiszen a zsűri maga állt színpadra, hogy felettük immár „csak” a közönség ítélkezzen, hasonló szavazócédulák segítségével. Itt Babiczky Tibor, Fehér Renátó, Kemény Lili, Mesterházi Mónika, Nádasdy Ádám, Szabó T. Anna és Szálinger Balázs álltak színpadra és igyekeztek megnyerni a publikumot, mind költeményükkel, mind előadásmódjukkal.

 

Az est méltó zárásául Erdős Virág, Grecsó Krisztián és Kollár-Klemenz László énekelt versszövegeket, amelyet  a közönség nagy örömmel hallgatott. Mondhatjuk, hogy a mini fesztivál igazi művészeti kavalkád volt, hiszen az irodalomnak köszönhetően jöttek össze az emberek, de volt részünk zenében, a konferanciének köszönhetően némi standup előadásban, de még egy neves festő munkáit is megcsodálhattuk az Impró falán. Köszönet tehát a szervezőknek odaadó munkájukért, és senki ne feledje:

 

  1. Egy életben legalább egy Improvizációs darabot meg kell, hogy nézzünk – utána pedig úgyis visszajáró vendégek leszünk.
  2. Mindenképpen menjetek el egy könyvesboltba! Még ha nem is a Költőállomáson bemutatott kötetek egyikével tértek haza, a költészet napja alkalmából biztosan találtok valamit, ami tetszik.

 

Hernádi Anna

 

Kép: takomabibelot

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelhetitek.

Zveřejněno: ne, 14/06/2015 - 13:01


Tweet Button: 

Související internetové odkazy


Info for young people in the western balkans

Potřebujete odbornou pomoc či radu?

Zaslat dotaz