Europeiska Ungdomsportalen
Information och möjligheter för unga i hela Europa.

Biciklivel a városban - i bike Budapest

Mióta a Critical Mass feloszlott, biciklisek maradtak szétszórva országszerte mindenhol. A Magyar Kerékpáros Klub egyben tartotta őket, de sokan vártak valami többre. Ez el is érkezett április 26-án egy hatalmas biciklis felvonulással.

Új profillal indultak útnak

 

A szervezés már hónapok óta megindult, de persze a felszín alatt a szervezők talán már évek óta álmodoztak arról, hogy ezúttal politika-mentesen szervezzenek egy biciklis felvonulást, ami a közös biciklizésről, a biciklis-életstílusról szól. A program megmutatja mindenkinek, hogy egyáltalán nincs egyedül, ha biciklivel jár munkába, iskolába, vagy csak hétvégente teker néhány kilométert.

A felvonulás a Bakáts térről indult, és a Margit-sziget Nagy rétjén fejeződött be, egy hagyományos bicikliemeléssel és zenével, étellel-itallal. Persze minden kezdet nehéz, így mi sem egykönnyen indultunk meg a Bakáts térről, illetve az első pár kilométer, meg kell hagyni, elég nehézkesen fogyott el, sok-sok megállóval, de a Rakpart mindenért kárpótolt.

 

 

Az útvonal érintette többek között a következő helyeket: Bakáts tér, Közraktár utca, alsó rakpart, Dózsa György út, Hősök tere, Rákóczi út, Erzsébet híd, Attila út, Alagút-Lánchíd, Akadémia utca, Garibaldi utca, Margit híd-Margitsziget, és végül Nagy-rét.

 

Kerékpárból sosem elég

 

A felvonuláson rengetegen vettek részt, de hogy ki milyen  járművel érkezett, megér néhány szót. A felvonulásra sokan jöttek gyerekekkel; a legkisebbek, akik teljesítették a távot, 4 évesek voltak. Sokan jelmezt öltöttek, de inkább nem mondanék példákat - talán még  megbántanék valakit, mert félreértettem a maskara lényegét. A biciklikről azonban annál több elmondható: a legjellemzőbb a városi fixi és versenybicikli volt, de jöttek igazi ősi darabokkal, szokásos mountainbike-okkal, illetve több „fekvő-biciklit” is láttam. A BMX-esek masszív táborát képezték a kísérőim, és persze még néhányan mások is. De a legnagyobb kuriózum egy hagyományos bicikli volt, de első kerék nélkül, amivel egy fiatal srác teljesítette a távot becsülettel, minden tiszteletem az övé ezért!

 

Egész úton egyetlen komolyabb balesetet láttunk, ahová a mentők szerencsére hamar kiértek, a továbbiakban pedig minden biciklis nevében szurkolok a lánynak, hogy neki se rossz emlékként maradjon meg ez a felvonulás, ami oly sokunknak jelentett igazán sokat.

 

Mi a középmezőnyben haladtunk, de amire beértünk a Margitszigetre, már biciklisek hada fogadott minket ‒ alig-alig volt szabad fűfelület, ahol letáborozhattunk, annyira ellepték a biciklizés szerelmesei a Nagy-rétet. A szervezők zsíros kenyérrel, üdítővel és almával várták a beérkezőket, melyeket adomány felajánlása fejében lehetett megvásárolni. Az összegyűlt pénzt jótékony célokra fordították.

 

Ugyan voltak néhányan, akik megpróbálták visszahozni a Critical Mass harcias hangulatát és a lázadást a rendszer ellen, de bízom benne, hogy a legtöbben azért egyetértenek azzal, hogy a biciklizésnek semmiképp nem tiltakozó ereje kell, hogy legyen. A cél egyszerűen az, hogy jólessen a mozgás. Nem lehetünk örökké elégedetlenek; legalább a sport és a barátokkal együtt töltött idő legyen nyugodt és problémamentes.Az életben bőven lehet bajt és kivetnivalót találni, ez nem kihívás, de az, hogy élvezzük ennek a kicsit béna, de szeretnivaló dolognak minden percét, az annál sokkal nehezebb, de megéri az erőfeszítést!

 

Hernádi Anna

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.

Publicerad: Lör, 02/05/2015 - 12:20


Tweet Button: 

Länkar


Info for young people in the western balkans

Behöver du hjälp eller råd?

Fråga oss!