Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Egy nap erejéig fizethettek verseikkel kávéjukért a költészet rajongói

Mennyit ér a művészet? Lehet az ember érzéseire árcédulát akasztani? Érhet-e egy költő munkája is annyit, mint egy bankáré? Ilyen kérdésekre hívta fel a figyelmet a költészet világnapja alkalmából megrendezett ’Fizess egy verssel’ nap.

’Mutassuk meg a világnak, hogy az érzéseink értékesebbek, mint a pénz’ – ezzel a mottóval indult útjára a kampány, amely során 23 ország 1100 kávézójában kínáltak egy ingyen csésze forró italt azoknak, akik magukkal vitték saját költésű kézzel írott versüket március 21-én, a költészet világnapján.

 

Fontos üzenet

 

„Mi vagyunk a ’több’ generációja: többet dolgozunk, többet keresünk, többet utazunk, többet bulizunk, többet futunk, többet látunk, többet költünk, de minél több dologgal töltjük meg napjainkat, annál kevesebbet érzünk. Kevesebb időnk van gondoskodni szeretteinkről, szeretni és mély érzéseket megélni. De vajon jó ez így, ez tényleg egy jobb élet lenne? Egy olyan élet, ahol nem marad idő az érzelmeinkre? Mi lenne, ha lelassítanánk egy pillanatra és adnánk egy lehetőséget az érzéseknek?” – hangzik el a kezdeményezés promóciós videóján az az üzenet, amelyet a kávéjuk mellé kaptak azok, akik ellátogattak a rendezvény valamelyik helyszínére.

 

Marcel Loffler, az esemény ötletgazdája elmondta, azért indították útjára az összes kontinenst átívelő projektet, mert úgy gondolják, azzal, hogy több költészetet hoznak a világba, jobb hellyé tehetik azt. Sajnos a mai felgyorsult világunkban jobban becsüljük a kézzel fogható termékeket, mint a mély gondolatokat, és rengeteg tehetséges költő kénytelen feladni ambícióit, mivel a verseiből nem tud megélni. A ’Fizess egy verssel’ nappal a szervezők nekik akarták elmondani, hogy fontosak és szükség van rájuk.

 

Kávézók mondták…

 

A nagy sikerrel lezajlott eseménybe Magyarországon 10 kávézó kapcsolódott be, köztük a Mini Bar Budapest is, akik így meséltek a március 21-ei eseményről:

 

„Szeretjük a verseket és a kávét, ezért kifejezetten kedveltük a kezdeményezést. Előzetesen nem is gondoltuk, hogy ekkora lesz az érdeklődés. A nap folyamán szinte folyamatosan érkeztek a verselők, és jobbnál jobb alkotások születtek. Gyerekek, fiatalok, idősebbek, sőt még külföldiek is tollat ragadtak a kávéért cserébe. Születtek vicces és komoly versek is, és több, mint 120 alkotással zártuk a napot. Szívesen csatlakoznánk a következő alkalommal is.”

 

...és a jövő

 

Hogy jövőre is megrendezésre kerül-e a ’Fizess egy verssel’, azt még nem lehet tudni, aki viszont a kezdeményezés során kedvet kapott a versíráshoz, annak nem kell egy évet várnia, hogy újra találkozhasson hozzá hasonlóan elhivatott verselőkkel. A már Magyarországon is egyre népszerűbb slam poetry estek folyamatosan várják az új tehetségeket, akik szívesen adnák elő költeményeiket egy mikrofon és egy kisebb közönség előtt.

 

Ezen kívül nem sokat kell várnunk a hazai költészet napjáig sem, amelyet 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapjának évfordulóján ünneplünk Magyarországon. A jeles napon idén is rengeteg különböző program közül válogathatnak majd az érdeklődők, úgy mint a Thália Színház Versmaratona, a Szabó Ervin könyvtár író-olvasó találkozója vagy az Akvárium Költészet napi nagykoncertje. A részletes programajánló itt található.

 

Molnár Judit

 

Képek: Max Braun, Sean Ellis

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.

Közzétéve: v., 05/04/2015 - 15:08


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!